Verordening nr. 17-01 houdende het ondersteunende sportbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, bekrachtigd bij collegebesluit nr. 20162017-0796, de 12 mai 2017

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen Bevoegdheid

Artikel 1. Deze verordening regelt een aangelegenheid bedoeld in de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet.

§ 2. Deze verordening schept een kader voor het ondersteunende sportbeleid van de VGC.

Algemene begrippen

Art. 2. In deze verordening verstaan we het volgende onder:

  1. sportinitiatieven: initiatieven die Brusselaars aanzetten om te sporten of te bewegen

    Het zijn initiatieven die ofwel

    - bijdragen aan het sportaanbod in de vrije tijd voor Brusselaars of die dat aanbod vergroten;

    - de kwaliteit van het sportaanbod bewaken of verhogen;

    - Brusselaars aanmoedigen om deel te nemen aan het sportaanbod in de vrije tijd.

  2. sportvereniging: een specifiek sportinitiatief van een groep van mensen die zich als feitelijke vereniging of vzw heeft georganiseerd, met als eerste doelstelling voor alle leden een duurzame sportwerking te organiseren waarbij de fysieke inspanning centraal staat. De beoefende activiteiten staan op de sporttakkenlijst.

  3. duurzame sportwerking binnen de sportvereniging: minstens tweewekelijks een sportaanbod organiseren gedurende minstens 30 weken per werkjaar of een sportaanbod organiseren waarbij minstens 25 sportactiviteiten verspreid zijn over het werkjaar.

  4. sporttakkenlijst: een lijst met sporttakken die in aanmerking komen om sportverenigingen te subsidiëren. Het collegelid legt deze lijst vast.

  5. duurzaam sportaanbod buiten de sportvereniging: sportaanbod met een duurzaam karakter en onder deskundige begeleiding, dat in volgende types wordt onderverdeeld :

    * Type 1: minstens driewekelijks een sportaanbod organiseren gedurende minstens 8 maanden per werkjaar.

    * Type 2: een wekelijks sportaanbod organiseren gedurende minstens 10 opeenvolgende weken.

    * Type 3: een wekelijks sportaanbod organiseren gedurende minstens 5 opeenvolgende weken voor initiatieven die als uitdrukkelijke doelstelling een (doorstroming naar een) duurzame sportbeoefening nastreven, al dan niet in georganiseerd verband.

  6. deskundige begeleiding: een sportbegeleider die door opleiding of elders verworven competenties over voldoende pedagogische, didactische en sporttechnische kennis beschikt om de activiteit op een kwalitatieve manier te begeleiden.

  7. `open' werking :

    * open vereniging : de vereniging maakt haar werking ruim openbaar bekend en in principe kan iedereen lid worden van de vereniging.

    * open aanbod : het aanbod wordt ruim openbaar bekend gemaakt en in principe kan iedereen deelnemen.

  8. startende sportvereniging : een nieuwe sportvereniging die minder dan 6 maanden actief is.

  9. G-sport : elke sportparticipatie voor personen met een langdurige fysieke, psychische, verstandelijke of zintuiglijke beperking die hen, door diverse drempels, kan beletten volledig, daadwerkelijk en op voet van gelijkheid met anderen te participeren aan het sportaanbod, hetzij regulier hetzij specifiek.

  10. G-sportleden : sportende leden die aan G-sport doen.

  11. G-sportvereniging : een vereniging waarvan meer dan de helft van de leden personen met een beperking zijn en die een aangepast sportaanbod aanbieden voor deze personen met een beperking.

  12. sportvereniging met een G-afdeling : een vereniging die binnen haar werking een afdeling met een G-sportaanbod heeft met minimaal 2 leden.

  13. jeugdleden : sportende leden tot en met de leeftijd van 18 jaar.

  14. jeugdwerking : de sportmomenten waarbij minstens 80 % van de deelnemende leden jeugdleden zijn.

  15. volwassen leden : sportende leden vanaf de leeftijd van 19 jaar.

  16. volwassenenwerking : de sportmomenten waarbij minstens 20 % van de deelnemende leden volwassen leden zijn.

  17. jeugdsportcoördinator : een gekwalificeerde jeugdsportbegeleider die het jeugdsportbeleid in de sportvereniging coördineert op het sporttechnische, beleidsmatige, sociaal-pedagogische en organisatorische vlak.

  18. veiligheidsscan : instrument om aan te tonen of, en op welke manier de sportvereniging actief werkt aan sporten in een veilige sportomgeving.

  19. werkjaar :

    - voor sportverengingen : één sportseizoen, dat naargelang de beoefende sporttak, valt tussen 1 juli en 31 augustus van het daarop volgende kalenderjaar.

    - buiten de sportvereniging : één sportseizoen dat valt tussen 1 september en 31 augustus van het daarop volgende kalenderjaar.

  20. sportief vakantieaanbod : een sportief aanbod van activiteiten onder deskundige begeleiding, in externaats- of internaatsverband, tijdens de schoolvakantie, waaronder begrepen wordt: krokus, Pasen, zomer, herfst of kerst.

  21. externaatsverband : een sportief vakantieaanbod zonder overnachting voor de deelnemers.

  22. internaatsverband : een sportief vakantieaanbod met overnachting voor de deelnemers.

  23. dagdeel : indeling van een vakantiedag in voormiddag, namiddag of avond/nacht zoals deze van het vorige dagdeel gescheiden zijn door een maaltijd en een vrije rustperiode. Een dagdeel bevat 3 opeenvolgende uren.

  24. productiekost : een gemiddelde vaste kost per deelnemer die ontstaat door kosten van programmatie, uitstappen, catering, verzekering, promotie e.d.

  25. sportproject : een sportinitiatief dat afgebakend is in de tijd en de reguliere jaarwerking overstijgt.

  26. sportgerichte kadervorming : verzamelnaam voor sporttechnische, begeleidingsgerichte en sportbestuurlijke opleidingen en bijscholingen. Deze vormingen zijn expliciet gericht op de ontplooiing en vorming van sportlesgevers, bestuurders, trainers en begeleiders van sportinitiatieven.

  27. sporttechnische opleiding : sporttakspecifieke vorming waarbij als finaliteit (meestal na het afleggen van een proef)...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT