Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 25 april 2002 betreffende de vaststelling en de vereffening van het budget van financiële middelen van de ziekenhuizen, de 26 novembre 2010

Artikel 1. Artikel 7, 3°, c), van het koninklijk besluit van 25 april 2002, betreffende de vaststelling en de vereffening van het budget van financiële middelen van de ziekenhuizen, wordt vervangen als volgt :

" c) onderdeel C3 : het te verminderen bedrag voor de eenpersoonskamers waarvoor overeenkomstig artikel 97 van de wet betreffende de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, gecoördineerd op 10 juli 2008, supplementen boven het budget van financiële middelen worden geïnd; ".

Art. 2. Artikel 9 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt :

" Art. 9. Onderdeel A1 heeft betrekking op de investeringslasten.

De bestanddelen waarvan de kost door onderdeel A1 van het budget wordt gedekt, zijn :

  1. de afschrijving van de lasten van opbouw;

  2. de afschrijving van de lasten van uitrusting en apparatuur;

  3. de afschrijving van de lasten van grote onderhoudswerken, meer bepaald van belangrijke herstellings- en onderhoudswerken, al dan niet periodiek;

  4. de afschrijving van de lasten voor herconditioneringswerken, meer bepaald grote verbouwingen die de structuur van het gebouw niet wijzigen - zoals, onder andere, de wijziging van de bestemming van de plaatsen of de verandering van de aard of configuratie binnen de bestaande structuur - en die geen nieuwbouw, noch een uitbreiding van bestaande gebouwen zijn;

  5. de afschrijving van de lasten voor investeringen in het kader van duurzame ontwikkeling;

  6. de afschrijving van de lasten voor de aankoop van rollend materiaal;

  7. de afschrijving van de lasten voor een eerste inrichting;

  8. de financiële lasten, meer bepaald de lasten van leningen aangegaan ter financiering van de hierboven vermelde investeringen.

    Voor de toepassing van dit besluit worden de lasten voor het huren van gebouwen gelijkgesteld met afschrijvingen. ".

    Art. 3. In artikel 15 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  9. 31° wordt vervangen als volgt :

    " 31° de middelen toegekend aan de ziekenhuizen die erkend zijn overeenkomstig de bepalingen van het koninklijk besluit van 4 juni 2008 houdende vaststelling van de normen waaraan de afdeling "expertisecentrum voor comapatiënten" moet voldoen om te worden erkend; ".

  10. er wordt een 37° ingevoegd, luidend als volgt :

    " 37° vanaf 1 januari 2010, de financiering van een bijkomende jaarlijkse premie per VTE voor de verpleegkundigen die houder zijn van een bijzondere beroepstitel en de verpleegkundigen die zich kunnen beroepen op een bijzondere beroepsbekwaming, zoals bepaald in de ministeriële besluiten tot vaststelling van de criteria voor de erkenning van deze titels en bekwamingen opgesomd in het koninklijk besluit van 27 september 2006 houdende de lijst van bijzondere beroepstitels en bijzondere beroepsbekwamingen voor de beoefenaars van de verpleegkunde. De verpleegkundige moet effectief werkzaam zijn in een dienst, een functie of een zorgprogramma waarvoor die specialisatie voorzien is; ".

    Art. 4. In artikel 19bis van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  11. 4° wordt vervangen als volgt :

    " 4° de stijging van het loonsupplement voor nachtprestaties op zon- en feestdagen van 50 naar 56 %; ";

  12. er wordt een 6° toegevoegd, luidend als volgt :

    " 6° de financiering van een functiecomplement toegekend aan de hoofdverpleegkundigen, de verpleegkundigen diensthoofd van het middenkader en de hoofdparamedici met een geldelijke anciënniteit van minimum 18 jaar en die de opleiding zoals vereist door de besluiten tot vaststelling van hun functie genoten hebben. "

    Art. 5. Artikel 22 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt :

    " Art. 22. Onderdeel C3 bevat het bedrag voor de eenpersoonskamers, waarvoor, overeenkomstig artikel 97 van de wet betreffende de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, gecoördineerd op 10 juli 2008, supplementen boven het budget van financiële middelen worden geïnd en waarmee het budget van financiële middelen van het ziekenhuis wordt verminderd. ".

    Art. 6. In artikel 24 van hetzelfde besluit worden de woorden " het koninklijk besluit van 14 december 1987 betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen " vervangen door de woorden " het koninklijk besluit van 19 juni 2007 betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen ".

    Art. 7. In artikel 25 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  13. in § 1 wordt de term " verbouwing " geschrapt;

  14. § 3 wordt vervangen als volgt :

    " § 3. De afschrijvingslasten voor onroerende goederen die niet betoelaagbaar zijn, bedoeld in artikel 9, 1°, worden ten belope van 100 % van de werkelijke investeringswaarde gedekt in het budget van financiële middelen.

    De afschrijvingslasten voor investeringen, bedoeld in artikel 9, 5°, worden ten belope van 100 % van de werkelijke investeringswaarde gedekt in het budget van financiële middelen, verminderd met de om niet-verkregen toelagen verleend door de overheden bevoegd voor het beleid inzake duurzame ontwikkeling. ".

    Art. 8. Artikel 26 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt :

    " Art. 26. Voor de afschrijvingen van lasten van grote onderhoudswerken evenals voor de lasten van eerste inrichting, zoals bedoeld in artikel 9, 3° en 7°, worden de werkelijke lasten in aanmerking genomen. ".

    Art. 9. Een artikel 26bis wordt in hetzelfde besluit ingevoegd, luidend als volgt :

    " Art. 26bis. De afschrijvingslasten voor herconditioneringswerken, bedoeld in artikel 9, 4°, worden als volgt gedekt :

  15. a) op 1 januari 2010 worden de afschrijvingslasten ten belope van 100 % van hun werkelijke waarde gedekt in het budget van financiële middelen;

    1. vanaf 1 januari 2011 tot en met 31 december 2014 wordt aan elk ziekenhuis een forfait toegekend waarvan de modaliteiten door de Koning worden bepaald. Indien de werkelijke lasten hoger liggen dan het bedrag van het forfait, worden de afschrijvingslasten ten belope van 100 % van hun werkelijke waarde gedekt in het budget van financiële middelen;

    2. vanaf 1 januari 2015 worden de afschrijvingslasten gedekt door het in punt b) bedoelde forfait.

  16. op 1 januari 2010 wordt een bedrag van 15.962.609 euro verdeeld onder de ziekenhuizen naar rata van hun aantal erkende bedden.

    Voor de vaststelling van het aantal erkende bedden wordt rekening gehouden met het aantal erkende bedden, zoals dit bij de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu op het ogenblik van de berekening gekend is. "

    Art. 10. In artikel 30 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  17. in § 1, eerste lid, worden in de definitie van B, de woorden " met inbegrip van onderdeel C2, maar " opgeheven;

  18. in § 3 worden de volgende leden " In afwijking van de bepalingen van het eerste lid wordt de intrestvoet voor het dienstjaar 2009 vastgesteld op 4,5 %. " en " In afwijking van de bepalingen van het eerste lid wordt de intrestvoet voor het dienstjaar 2010 vastgesteld op 4,5 %. " verplaatst naar het einde van § 2.

    Art. 11. In artikel 31, § 1, van hetzelfde besluit, worden de woorden " het koninklijk besluit van 14 december 1987 betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen " vervangen door de woorden " het koninklijk besluit van 19 juni 2007 betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen ".

    Art. 12. In artikel 42, § 1, 11de bewerking, van hetzelfde besluit, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  19. in punt 1°, b), gewijzigd bij het koninklijk besluit van 10 november 2006, worden de twee laatste leden opgeheven;

  20. in punt 2° wordt het laatste lid beginnend met de woorden " Om het voordeel van deze financiering te behouden " en eindigend met het woord " patiëntenvervoer. " opgeheven.

    Art. 13. Artikel 45, § 3, van hetzelfde besluit, 4° wordt aangevuld als volgt :

    " Vanaf 1 juli 2010 wordt het volgens de hierboven vermelde bepalingen berekend bedrag, vastgesteld op zijn waarde op 30 juni 2010. ".

    Art. 14. Artikel 48bis van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 20 september 2009, wordt vervangen als volgt :

    " Art. 48bis. Vanaf 1 januari 2010 wordt een budget van 44.700.000 euro verdeeld onder de ziekenhuizen teneinde de valorisatie van ongemakkelijke prestaties van het personeel "aan het ziekbed van de patiënt", werkzaam in de diensten bedoeld in punten a), b) en e) van artikel 8 uit te breiden overeenkomstig de toekenningsmodaliteiten voorzien in het koninklijk besluit van 22 juni 2010...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT