Besluit van de Waalse Regering betreffende de toekenning van toelagen door het Gewest voor het uitvoeren van stadsvernieuwingsoperaties (VERTALING)., de 23 septembre 2004

HOOFDSTUK I. - Verplichtingen ten laste van de gemeente die toelagen voor de stadsvernieuwing verkregen heeft.

Afdeling 1. - Bestemmingen van de toelagen.

Artikel 1. De gemeente bestemt de onroerende goederen waarvoor de toelage wordt verleend hoofdzakelijk voor woningen en gemeenschapsvoorzieningen alsook voor de handwerknijverheid en voor de diensten.

Art. 2. De gemeente bestemt voor de sociale woningen een aantal vernieuwde of in het kader van vernieuwingsoperatie gebouwde woningen dat overeenkomt met het aantal gezinnen aan wie een nieuwe woning verschaft moet worden en die aan de voor het betrekken van een sociale woning gestelde voorwaarden voldoen.

Het percentage woningen die te behouden zijn voor de gezinnen die een sociale woning mogen betrekken, zal op de dag berekend worden dat het besluit houdende het besluiten tot de vernieuwingsoperatie aan de gemeente betekend wordt.

De afdeling actieve inrichting van de Gewestelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening zal om advies gevraagd worden nadat zij op dit punt de vertegenwoordigers van een bouwmaatschappij van openbaar nut die werkzaamheden in de gemeente uitvoert, alsmede de vertegenwoordigers van het Woningfonds voor Kroostrijke Gezinnen in Wallonië gehoord zal hebben.

Dit aantal mag niet lager liggen dan 30 procent van het totale aantal vernieuwde of gebouwde woningen.

Deze uitvoering mag door een openbare huisvestingsmaatschappij ter hand genomen worden.

Afdeling 2. - Beperking van de gemeenterechten op de onroerende goederen die aangekocht, vernieuwd of gebouwd zijn met behulp van toelagen voor de stadsvernieuwing.

Art. 3. Tijdens een periode van vijftien jaar te rekenen vanaf de datum van voorlopige oplevering van de werken of, bij gebrek, vanaf de aankoopakte van het betrokken goed moet de gemeente de bestemming van de aangekochte, vernieuwde of gebouwde onroerende goederen naleven met behulp van toelagen voor de stadsvernieuwing.

In afwijking van het eerste lid kan de Minister een bestemmingswijziging toelaten voorzover de nieuwe bestemming de opties van het dossier voor de stadsvernieuwing naleeft.

Art. 4. Tijdens dezelfde periode als bedoeld in artikel 3 kan de gemeente huurpachten of afgesplitste zakelijke rechten van het eigendom op de onroerende goederen die aangekocht, gerehabiliteerd of gebouwd zijn met behulp van toelagen voor de stadsvernieuwing verlenen voor zover de typeovereenkomst van verlening van rechten door de Minister goedgekeurd is.

De typeovereenkomst van verlening van rechten voorziet :

  1. in geval van verhuring of vorming van afgesplitste zakelijke rechten worden de huren en de prijzen overeenkomstig de door de markt vastgestelde waarden bepaald volgens het advies van de ontvanger der registratie of van het aankoopcomité;

  2. in geval van verhuring van een woning bedoeld in artikel 2 wordt de huur vastgesteld overeenkomstig de reglementering betreffende de verhuring van woningen beheerd door de Waalse Huisvestingsmaatschappij of de door haar erkende maatschappijen of overeenkomstig de bepalingen die ter uitvoering van de Waalse Huisvestingscode getroffen worden.

    Art. 5. Tijdens dezelfde periode als bedoeld in artikel 3 kan de gemeente het geheel of een deel van de toelage terugbetalen in geval van :

  3. inning van premies of toelagen uitgekeerd door andere departementen of overheden met uitzondering van de Europese steun, ter uitvoering van andere verbintenissen of bepalingen en dit ten belope van de bedragen geïnd voor hetzelfde onderwerp;

  4. wijziging van de bestemming van een gebouw dat het voorwerp heeft uitgemaakt van een toelage ten belope van de wijziging van de toelagevoet en van het percentage van de gewijzigde oppervlakte;

  5. verkoop van een goed dat het voorwerp heeft uitgemaakt van een toelage en dit in gelijke evenredigheid met de geïnde toelagevoet en in functie van de verkoopwaarde van het goed zoals bepaald door de ontvanger der registratie of het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT