Uittreksel uit arrest nr. 99/2020 van 25 juni 2020 Rolnummer 7233 In zake : het beroep tot vernietiging van het decreet van de Franse Gemeenschap van 12 december 2018 « houdende wijziging van het

Uittreksel uit arrest nr. 99/2020 van 25 juni 2020

Rolnummer 7233

In zake : het beroep tot vernietiging van het decreet van de Franse Gemeenschap van 12 december 2018 « houdende wijziging van het decreet van 13 oktober 2016 betreffende de erkenning en de subsidiëring van partners die hulp verlenen aan rechtzoekenden », ingesteld door de vzw « Free Clinic » en anderen.

Het Grondwettelijk Hof,

samengesteld uit de voorzitters F. Daoût en A. Alen, en de rechters L. Lavrysen, J.-P. Moerman, T. Giet, R. Leysen en Y. Kherbache, bijgestaan door de griffier F. Meersschaut, onder voorzitterschap van voorzitter F. Daoût,

wijst na beraad het volgende arrest :

  1. Onderwerp van het beroep en rechtspleging

    Bij verzoekschrift dat aan het Hof is toegezonden bij op 10 juli 2019 ter post aangetekende brief en ter griffie is ingekomen op 12 juli 2019, is beroep tot vernietiging ingesteld van het decreet van de Franse Gemeenschap van 12 december 2018 « houdende wijziging van het decreet van 13 oktober 2016 betreffende de erkenning en de subsidiëring van partners die hulp verlenen aan rechtzoekenden » (bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 11 januari 2019) door de vzw « Free Clinic », de vzw « L'Atelier des Droits Sociaux » en de vzw « Espace Social Télé-Service », bijgestaan en vertegenwoordigd door Mr. R. Fonteyn, advocaat bij de balie te Brussel.

    (...)

  2. In rechte

    (...)

    Ten aanzien van het bestreden decreet, de context en de ontstaansgeschiedenis ervan

    B.1.1. Het decreet van de Franse Gemeenschap van 12 december 2018 « houdende wijziging van het decreet van 13 oktober 2016 betreffende de erkenning en de subsidiëring van partners die hulp verlenen aan rechtzoekenden » (hierna : het decreet van 12 december 2018) bepaalt :

    Artikel 1. In artikel 30 van het decreet, wordt het eerste lid vervangen door de volgende bepaling :

    ' De Regering kan aan de partners subsidies toekennen, berekend overeenkomstig dit hoofdstuk, die bestemd zijn om de verwezenlijking van de opdrachten en verplichtingen verbonden met hun erkenning te steunen. '.

    Art. 2. Dit voorstel treedt in werking op 1 januari 2017

    .

    B.1.2. Vóór de wijziging ervan bij het decreet van 12 december 2018, bepaalde artikel 30 van het decreet van de Franse Gemeenschap van 13 oktober 2016 « betreffende de erkenning en de subsidiëring van partners die hulp verlenen aan rechtzoekenden » (hierna : het decreet van 13 oktober 2016) :

    Voor de uitoefening van de opdrachten en het nakomen van de verplichtingen in verband met hun erkenning, kent de Regering de partners subsidies toe die worden berekend overeenkomstig de bepalingen van dit hoofdstuk.

    In afwijking van het eerste lid kan geen subsidie krachtens dit hoofdstuk worden toegekend voor prestaties die kunnen worden bezoldigd door subsidies die door de federale overheid worden toegekend ter uitvoering van artikel 69 van de wet van 30 maart 1994 houdende sociale bepalingen en van artikel 5, § 2, van de wet van 6 december 2005 betreffende de opmaak en financiering van actieplannen inzake verkeersveiligheid

    .

    B.2. De aangelegenheid van de sociale hulpverlening aan rechtzoekenden is toegewezen aan de gemeenschappen.

    Voor de Franse Gemeenschap wordt zij geregeld bij het decreet van 13 oktober 2016, in werking getreden op 1 januari 2017, en bij de uitvoeringsbesluiten ervan.

    De Franse Gemeenschap besliste om, binnen de « Directie Samenwerkingsverbanden », de verschillende diensten samen te brengen die, onder meer, sociale hulp verlenen aan rechtzoekenden. Die « partnerdiensten » zijn hoofdzakelijk verenigingen die zijn erkend en worden gesubsidieerd door de Franse Gemeenschap, die hun een reeks opdrachten toevertrouwt, waaronder de hulpverlening aan rechtzoekenden.

    De drie principes die ten grondslag lagen aan het decreet van 13 oktober 2016, zijn de harmonisering van de subsidieregeling, de modernisering...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT