20 JUNI 2002. - Decreet betreffende het toezicht op de mededelingen van de Regeringsleden (1)

De Raad van de Franse Gemeenschap heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen wat volgt :

Artikel 1. In dit decreet verstaat men onder :

  1. regeringsmededelingen : de mededelingen en informatiecampagnes van de Regering, van een of meerdere van haar leden, ongeacht het medium, ten behoeve van de bevolking, waaraan zij niet gebonden zijn krachtens een wettelijke of administratieve bepaling en die rechtstreeks of onrechtstreeks gefinancierd worden met staatsfondsen;

  2. politieke partij : de vereniging van natuurlijke personen, al dan niet met rechtspersoonlijkheid, die deelneemt aan de verkiezingen voorzien in de Grondwet en die kandidaten voordraagt voor de verkiezingen van de Senaat, de Kamer van volksvertegenwoordigers, de Waalse Gewestraad, de Vlaamse Raad, de Brusselse Hoofdstedelijke Raad en de Raad van de Duitstalige Gemeenschap en die, binnen de perken van de Grondwet, van de wet, van het decreet en van de ordonnantie, de wil van het volk tracht te beïnvloeden overeenkomstig haar statuten of programma.

Art. 2. Het toezicht op de mededelingen van de Regeringsleden wordt toevertrouwd aan een permanente commissie van de Raad van de Franse Gemeenschap, hierna "de Commissie" genaamd.

De Commissie wordt aangesteld door het Bureau van de Vergadering.

De Raad van de Franse Gemeenschap voorziet in zijn reglement de maatregelen die hij nuttig acht om dit decreet uit te kunnen voeren.

Art. 3. § 1. De Commissie is verplicht alle regeringsmededelingen te controleren.

§ 2. De Regering of een of meerdere van haar leden die wensen een mededeling te doen of een informatiecampagne te voeren, zoals bedoeld in paragraaf 1, dienen vóór de uitzending of verspreiding hiervan, een overzichtsnota indienen bij de Commissie.

Deze nota herneemt de inhoud en de redenen van de mededeling of van de informatiecampagne, de aangewende middelen, de totale kostprijs en de geraadpleegde firma's.

De Commissie brengt een niet-bindend advies uit binnen de veertien dagen na de indiening van de overzichtsnota.

Het advies is negatief als de mededeling of de campagne, geheel of gedeeltelijk, bedoeld is voor de promotie van het persoonlijk imago van één of meerdere regeringsleden of van het imago van een politieke partij.

Als de Commissie haar advies niet heeft uitgebracht binnen de veertien dagen, wordt dit gunstig geacht.

§ 3. De Commissie trekt, op verzoek van een derde van haar leden, het dossier naar zich toe waarvoor een negatief advies werd uitgebracht en dit binnen de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT