14 DECEMBER 2009. - Koninklijk besluit tot verlenging van de uitvoering van artikel 2bis, tweede lid, eerste en tweede streepje, van het koninklijk besluit van 18 november 1996 houdende invoering van een sociale verzekering ten gunste van zelfstandigen, in geval van faillissement, en van gelijkgestelde personen, met toepassing van de artikelen 29 en 49 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en tot vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit waarvan ik de eer heb het ter ondertekening van Uwe Majesteit voor te leggen, beoogt de verlenging van de toepassing van de maatregel die het genot van de bestaande sociale verzekering in geval van faillissement ten gunste van de zelfstandigen tijdelijk uitbreidt tot de zelfstandigen die geconfronteerd worden met financiële moeilijkheden wegens de economische crisis, en zich meer specifiek in het kader van een collectieve schuldenregeling of gerechtelijke reorganisatie bevinden.

Krachtens artikel 2bis van het koninklijk besluit van 18 november 1996 houdende invoering van een sociale verzekering ten gunste van zelfstandigen, in geval van faillissement, en van gelijkgestelde personen, met toepassing van de artikelen 29 en 49 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en tot vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels, ingevoegd bij de wet van 19 juni 2009 houdende diverse bepalingen over tewerkstelling in tijden van crisis, heeft Uwe Majesteit het koninklijk besluit van 2 juli 2009 genomen om de zelfstandigen in moeilijkheden tijdens de periode van 1 juli 2009 tot en met 31 december 2009 toe te laten gedurende een periode van maximaal 6 maanden de uitkeringen van de sociale verzekering in geval van faillissement te genieten.

De voornoemde wet van 19 juni 2009 laat in zijn artikel 34 toe deze maatregelen de verlengen bij een in Ministerraad overlegd koninklijk besluit. De Regering heeft beslist van deze mogelijkheid gebruik te maken, gelet op de moeilijke economisch context. Het koninklijk besluit in kwestie werd reeds door Uwe Majesteit ondertekend op 9 december 2009.

Het voorliggende ontwerp van koninklijk besluit heeft als onderwerp de verlenging van het genot van deze maatregelen uit te voeren tot en met 30 juni 2010. Het is dan ook grotendeels gelijklopend met het genoemde koninklijk besluit van 2 juli 2009, met evenwel de volgende wijzigingen :

- het besluit is van toepassing op vonnissen uitgesproken vanaf 30 juni 2009 tot en met 30 juni 2010;

- toevoeging van een punt 5° in artikel 3, tweede lid;

- toevoeging in artikel 5 van een lid dat beoogt te vermijden dat een zelfstandige tweemaal een uitkering krijgt op basis van hetzelfde feit;

- artikel 6, eerste lid werd vervangen door een nieuwe bepaling.

De Raad van State heeft in zijn advies een opmerking geformuleerd betreffende de retroactieve werking van een nieuwe toegevoegde voorwaarde om de maatregelen te genieten (toevoeging van een punt 5° in artikel 3, tweede lid).

Deze nieuwe voorwaarde betreft in werkelijkheid het antwoord op een onduidelijkheid in de tekst van het koninklijk besluit van 2 juli 2009 : kan een zelfstandige die zijn activiteit als zelfstandige stopzet nog de uitkering genieten?

Het antwoord is neen, welteverstaan, aangezien deze crisismaatregelen preventieve maatregelen zijn om een faillissement te vermijden en de continuïteit van de activiteit van de zelfstandige te vrijwaren, en dit middels een bijkomende financiële uitkering.

Het betreft dus in de allereerste plaats een maatregel om de zelfstandigen die behoren tot de doelgroep aan het werk te houden. Dit betekent dan ook dat de toekenning van deze financiële uitkering na de stopzetting van de zelfstandige activiteit zou ingaan tegen de filosofie van de wettelijke bepaling.

Het kan immers niet de bedoeling zijn, dat personen die gedurende de toegekende periode van zes maanden niet langer behoren tot deze doelgroep - bijvoorbeeld omdat zij hun zelfstandige activiteit hebben stopgezet of omdat zij, ondanks de geleverde inspanningen, failliet zijn...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT