Reglement van de Rechtbank van eerste Aanleg Antwerpen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 4 september 2015., de 4 septembre 2015

HOOFDSTUK I. - De Algemene Inrichting van de Rechtbank van eerste Aanleg Antwerpen

Artikel 1. De rechtbank van eerste aanleg Antwerpen bestaat uit drie afdelingen : de afdeling Antwerpen, de afdeling Mechelen en de afdeling Turnhout.

De rechtbank van eerste aanleg Antwerpen houdt zitting in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen en heeft haar zetel te 2000 Antwerpen.

Actueel is haar administratieve zetel gevestigd in het gerechtsgebouw te Antwerpen, met adres Bolivarplaats 20, 2000 Antwerpen.

Art. 2. De afdeling Antwerpen oefent rechtsmacht uit over het grondgebied van de twaalf kantons Antwerpen en van de kantons Boom, Brasschaat, Kapellen, Kontich, Schilde en Zandhoven.

De afdeling Mechelen oefent rechtsmacht uit over het grondgebied van de kantons Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen en Willebroek.

De afdeling Turnhout oefent rechtsmacht uit over het grondgebied van de kantons Arendonk, Geel, Herentals, Hoogstraten, Mol, Turnhout en Westerlo.

De afdelingen oefenen hun rechtsmacht uit over de bovenvermelde grondgebieden.

De territoriale bevoegdheid van een afdeling van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, kan in het zaakverdelingsreglement van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen worden uitgebreid tot een deel of het geheel van het grondgebied van het arrondissement Antwerpen.

Geen nietigheid, onregelmatigheid of onontvankelijkheid van de vordering kan met betrekking tot de bevoegdheidsverdeling tussen de afdelingen of met betrekking tot het zaakverdelingsreglement van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen worden ingeroepen.

Art. 3. § 1. De rechtbank van eerste aanleg Antwerpen en haar afdelingen, bestaan uit kamers voor burgerlijke zaken, kamers voor correctionele zaken, kamers voor familiezaken en jeugdkamers en, voor de afdeling Antwerpen, uit strafuitvoeringskamers.

Deze kamers vormen vier secties, respectievelijk : de burgerlijke rechtbank, de correctionele rechtbank, de familie- en jeugdrechtbank en de strafuitvoeringsrechtbank.

De familie- en jeugdrechtbank bestaat uit de familiekamers en de kamers voor minnelijke schikking die samen de familierechtbank vormen en uit de jeugdkamers die de jeugdrechtbank vormen.

§ 2. In de sectie van de correctionele rechtbank worden in iedere afdeling één of meer kamers onder meer bevoegd voor de procedures van onmiddellijke verschijning en van oproeping bij proces-verbaal.

Ten minste één correctionele kamer neemt in het bijzonder kennis van de overtredingen van de wetten en verordeningen over een van de aangelegenheden die behoren tot de bevoegdheid van de arbeidsgerechten, en, in geval van samenloop of samenhang, van genoemde overtredingen samen met één of meer overtredingen die niet behoren tot de bevoegdheid van de arbeidsgerechten.

§ 3. De strafuitvoeringsrechtbank bij de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen heeft haar zetel in de afdeling Antwerpen.

§ 4. In de sectie van de jeugdrechtbank worden één of meer specifieke kamers, kamers van uithandengeving genaamd, bevoegd voor de berechting van personen ten aanzien van wie een beslissing tot uithandengeving is genomen overeenkomstig de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade, in het kader van een wanbedrijf of correctionaliseerbare misdaad.

Art. 4. De kamers van de respectieve afdelingen binnen de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen worden geïdentificeerd zoals hierna bepaald.

§ 1. Vooreerst, aan de hand van de beginletter van de afdeling :

- A voor de kamers van de afdeling Antwerpen;

- M voor de kamers van de afdeling Mechelen;

- T voor de kamers van de afdeling Turnhout;

§ 2. Vervolgens, aan de hand van de sectie of desgevallend de onderafdeling waartoe ze behoren :

- B voor kamers van de burgerlijke rechtbank,

- BKg en BVz voor zaken behorend tot de bevoegdheid van de voorzitter,

- Be voor zaken behorend tot de bevoegdheid van de beslagrechter,

- Fi voor fiscale kamers,

- Rb voor het bureau voor rechtsbijstand,

- F voor kamers van de familierechtbank,

- J voor kamers van de jeugdrechtbank,

- C voor kamers van de correctionele rechtbank,

- Su voor strafuitvoeringskamers.

§ 3. Tenslotte, aan de hand van het kamernummer.

De toevoeging van de letter "a" aan een kamernummer staat voor "kamer die met één rechter zitting houdt".

Art. 5. De vermelding "voorzitter" in onderhavig reglement behelst het begrip voorzitter zoals bedoeld in het gerechtelijk wetboek, en zoals gewijzigd onder andere door de wet van 30 juli 2013 `betreffende de invoering van een familie- en jeugdrechtbank', door de wet van 1 december 2013 `tot hervorming van de gerechtelijke arrondissementen en tot wijziging van het gerechtelijk wetboek met het oog op een grotere mobiliteit van de leden van de rechterlijke orde' en door de wet van 18 februari 2014 `betreffende de invoering van een verzelfstandigd beheer voor de rechterlijke organisatie'.

In voorkomend geval kan dit aldus zijn :

- de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen;

- een door de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen aangeduide afdelingsvoorzitter;

- een afdelingsvoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen;

- een door de voorzitter of door een afdelingsvoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen aangeduide magistraat.

Dit geldt mutatis mutandis voor de vermelding "procureur des Konings" en de vermelding "arbeidsauditeur".

De vermelding "orde van advocaten" in onderhavig reglement duidt op alle balies binnen het gerechtelijk arrondissement Antwerpen, georganiseerd bij de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen of georganiseerd bij een afdeling van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen.

HOOFDSTUK II. - Afdeling Antwerpen

Art. 6. De afdeling Antwerpen van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen bestaat uit vier secties samengesteld uit 53 kamers en 11 kabinetten voor onderzoeksrechters :

§ 1. De burgerlijke rechtbank van de afdeling Antwerpen bestaat uit :

- 12 kamers voor burgerlijke zaken namelijk de kamers AB2, AB5, AB5a, AB6, AB6a, AB8 tot en met AB14;

- 4 kamers in fiscale zaken, namelijk de kamers AFi1 tot en met AFi4;

- 2 kamers voor de zaken behorend tot de bevoegdheid van de voorzitter, namelijk de kamers ABKg en ABVz;

- 3 kamers in beslagzaken en middelen van tenuitvoerlegging, namelijk de kamers ABe1 tot en met ABe3;

- 1 bureau voor verzoeken om rechtsbijstand krachtens artikel 664 van het gerechtelijk wetboek, namelijk de kamer ARb.

§ 2. De familie- en jeugdrechtbank van de afdeling Antwerpen bestaat uit :

- 8 kamers voor familiezaken, namelijk de kamers AF1 tot en met AF5 en AF8 tot en met AF10;

- 1 kamer voor minnelijke schikking, namelijk de kamer AF11;

- 9 jeugdkamers, namelijk de kamers AJ1 tot en met AJ8 en de kamer AJ9.

§ 3. De correctionele rechtbank van de afdeling Antwerpen bestaat uit :

- 11 kamers voor correctionele zaken, namelijk de kamers AC1 tot en met AC5, AC6, AC6a, AC7A en AC7B, AC8 en AC9;

- 11 kabinetten voor onderzoeksrechters.

§ 4. De strafuitvoeringsrechtbank die overeenkomstig artikel 76 van het gerechtelijk wetboek (enkel) wordt ingericht in de afdeling Antwerpen van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, bestaat uit :

- 2 strafuitvoeringskamers, namelijk de kamers ASu1 en ASu2.

Art. 7. De getuigenverhoren worden gehouden door de rechter die ze heeft bevolen op de plaats en het tijdstip door deze rechter bepaald, zonder dat dit de behandeling van de andere zaken mag vertragen.

Zo de rechter of de kamer die het getuigenverhoor heeft bevolen, is verhinderd, zullen de getuigenverhoren worden gehouden op dinsdag om 14.00 uur.

De getuigenverhoren in uitvoering van de Bewijsverordening 1206/2011 zullen eveneens worden gehouden op dinsdag om 14.00 uur en dit door de hiertoe door de voorzitter aangeduide rechter.

Art. 8. De kamers van de afdeling Antwerpen houden zitting met één rechter met uitzondering van de kamers AB5, AB6, AC4, AC5, AC6, AC8, AF5 en AJ9, AFi2 die zitting houden met drie rechters.

Indien de noden van de dienst dit noodzaken, en na advies van de hoofdgriffier en van de procureur des Konings, kan de voorzitter beslissen om deze kamers samen te stellen uit één rechter.

Indien de noden van de dienst dit noodzaken, kan de voorzitter na advies van de hoofdgriffier en van de procureur des Konings, eveneens beslissen om kamers die overeenkomstig het reglement zitting houden met één rechter om te vormen naar kamers die zitting houden met drie rechters.

  1. Afdeling Antwerpen - De Burgerlijke Rechtbank

    Art. 9. § 1. De burgerlijke rechtbank van de afdeling Antwerpen bestaat uit de volgende onderafdelingen :

    1. de onderafdeling " algemene kwalificatie in burgerlijke zaken " waartoe de kamers AB2, AB9 tot en met AB11, AB13 en AB14 behoren;

    2. de onderafdeling " aansprakelijkheid " waartoe de kamers AB6, AB6a en AB8 behoren;

    3. de onderafdeling " beroepen vredegerecht " waartoe de kamers AB5 en AB5a behoren;

    4. de onderafdeling " beslag " waartoe de kamers ABe1 tot en met ABe3 en de kamer ARb behoren;

    5. de onderafdeling " voorzitter " waartoe de kamers ABKg en ABVz behoren;

    6. de onderafdeling " bouw " waartoe de kamer AB12 behoort;

    7. de onderafdeling " fiscaal recht " waartoe de kamers AFi1 tot en met AFi4 behoren.

      § 2. Per onderafdeling is er minstens één inleidingskamer zoals hierna bepaald.

      § 3. De kamers van de burgerlijke rechtbank van de afdeling Antwerpen houden zitting met één rechter, met uitzondering van de kamers AB5 en AB6 die zitting houden met drie rechters.

      § 4. Wanneer de omstandigheden of de behoeften van de dienst het vereisen, kunnen de zaken die behoren tot de bevoegdheid van een onderafdeling van de burgerlijke rechtbank van de afdeling Antwerpen door de voorzitter worden toegewezen aan een andere kamer van dezelfde of van een andere onderafdeling van de burgerlijke rechtbank van de afdeling Antwerpen.

      Art. 10. § 1. De onderafdeling " algemene kwalificatie in burgerlijke zaken " van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT