Protocolakkoord tussen de Federale Regering en de in artikel 128, 130 en 135 van de grondwet bedoelde overheden inzake de cofinanciering van het COVID-19 vaccinatieprogramma, de 9 février 2022

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit protocolakkoord is geen samenwerkingsovereenkomst in de zin van artikel 92bis van de bijzondere wet inzake institutionele hervorming van 8 augustus 1980.

Dit protocolakkoord stelt een kader voor, voor de medefinanciering van het COVID-19 vaccinatieprogramma in de acute fase van de pandemie.

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 18 november 2020 heeft beslist dat, in de acute fase van de pandemie, 80% van de totale kostprijs van het programma ten laste is van de federale overheid en 20% ten laste van de Gemeenschappen en Gewesten.

Na de acute fase van de pandemie, wanneer de vaccinatiegraad van de bevolking voldoende hoog is om de verspreiding van het coronavirus tot een aanvaardbaar niveau te beperken, wordt de vaccinatie ingekanteld in de vaccinatie-programma's van de Gemeenschappen en Gewesten indien een verderzetting van het vaccinatieprogramma noodzakelijk blijkt.

De verdeelsleutel 80/20 wordt gehanteerd volgens de volgende modaliteiten:

- De kost van het traject tot aan de terbeschikkingstelling op de plaats van vaccinatie wordt 100% geprefinancierd door de federale overheid: aankoop vaccins, opslag en distributie, materiaal, evenals de kosten verbonden aan de surveillance en de coördinatie van de communicatie.

- De kost voor de organisatie van de toediening van de vaccinatie wordt geprefinancierd door de gefedereerde entiteiten. Er wordt een bedrag per gevaccineerde persoon bepaald dat de kosten van de toediening dekt. De federale overheid betaalt een deel van dit bedrag terug aan de gefedereerde entiteiten, dit deel wordt bepaald op basis van de totale kostprijs van het programma, zodat het aandeel van de federale overheid in de totale kostprijs van het vaccinatieprogramma 80% bedraagt.

HOOFDSTUK 2. - Definities

Art. 2. Voor de toepassing van dit protocol wordt verstaan onder :

  1. Bevolkingsaantal: officiële bevolkingscijfers gepubliceerd door Statbel (Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium) op 1 januari 2020.

  2. Collectiviteit :

    Is een zorgvoorziening in België waar vaccinaties werden toegediend aan het personeel en/of de patiënten of bewoners.

  3. Kostencomponenten : kosten die verband houden met:

    - de aankoop van vaccins, spuiten en naalden

    - opslag en distributie van vaccins

    - werking van de vaccinatiecentra,

    - toediening van de vaccins in de residentiële zorgvoorzieningen,

    - communicatiekosten,

    - kosten voor de aanpassingen en onderhoud van de Vaccinnet+-databank,

    - registratie- en administratiekosten,

    - kosten voor extern advies.

  4. Vaccinnet+: Gegevensbank voor de registratie van de vaccinatiegegevens zoals beschreven in het samenwerkingsakkoord van 12 maart 2021 tussen de Federale Staat, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige gemeenschap, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie betreffende de verwerking van gegevens met betrekking tot vaccinaties tegen COVID-19.

  5. gevaccineerde: persoon die hetzij via een collectiviteit, hetzij door toedoen van een vaccinatiecentrum een volledige vaccinatie heeft bekomen zoals bedoeld is in het Ministeriële Besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

  6. Vaccinatiecentrum: vaste locatie gelegen op Belgisch grondgebied met aanwezigheid van verplegend en medisch personeel, waar de vaccins worden toegediend, inclusief de hieraan verbonden outreachende initiatieven, zoals mobiele teams en individueel toegediende volledige vaccinaties, met uitzondering van de vaccins die werden toegediend via collectieve vaccinatie in de voorzieningen gedefinieerd onder 2°

  7. vaccin: EMA erkend COVID-19 vaccin zoals goedgekeurd door de IMC Volksgezondheid met name: de vaccins Vaxzevria (AstraZeneca), Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Spikevax (Moderna) en Johnson&Johnson (Janssen Pharmaceutica) op voorwaarde van goedkeuring door het EMA.

  8. ...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT