Programmawet (I), de 26 décembre 2022

TITEL 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

TITEL 2. - Begroting

ENIG HOOFDSTUK. - Wijziging van de wet van 22 mei 2003 houdende organisatie van de begroting en van de comptabiliteit van de Federale Staat

Art. 2. Artikel 46 van de wet van 22 mei 2003 houdende organisatie van de begroting en van de comptabiliteit van de Federale Staat, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 12 september 2021, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. het wordt aangevuld met de bepaling onder 8°, luidende: "8° een verslag over de in het lopende jaar afgeronde spending reviews, de acties die hieraan worden gekoppeld en een planning voor de uit te voeren spending reviews,";

  2. het wordt aangevuld met een lid, luidende: "Het in het eerste lid, 8°, bedoelde "spending review" wordt gedefinieerd als "een collaboratief proces van het ontwikkelen en aannemen van beleidsopties door het analyseren van de bestaande overheidsuitgaven en het bestaande overheidsbeleid op bepaalde domeinen, en het koppelen van deze opties aan het begrotingsproces.".

    TITEL 3. - Energie

    HOOFDSTUK 1. - Toekenning van een toelage voor het aanschaffen van pellets in bulk bestemd voor de verwarming van een privéwoning

    Art. 3. Voor de toepassing van dit hoofdstuk, wordt verstaan onder:

  3. "woning": ieder gebouw of deel van een gebouw dat zich in België bevindt en geheel of gedeeltelijk gebruikt wordt als individuele particuliere hoofdverblijfplaats of deel uitmaakt van een gemeenschappelijke eigendom;

  4. "rechthebbende": de bewoner van de woning uit hoofde van een onroerend zakelijk recht of van een persoonlijk recht, zijnde een overeenkomst van onroerende verhuur, waarvan het hoofdverwarmingssysteem pelletverwarming is, die de prijs voor de levering van pellets in bulk bestemd voor de verwarming van deze woning betaalt en die op het ogenblik van de indiening van zijn aanvraag niet in aanmerking komt en geen aanvraag heeft ingediend voor de toelage voor het aanschaffen van huisbrandolie of propaan in bulk bestemd voor de verwarming van een privéwoning, noch voor een federale gaspremie en die geen sociaal gastarief heeft genoten in de zin van artikel 15/10, § 2/2, van de wet van 12 april 1965 betreffende het vervoer van gasachtige produkten en andere door middel van leidingen;

  5. "pellets in bulk": een hoeveelheid pellets van minimum 500 kg die door een bedrijf per blaaswagen of op pallets worden geleverd;

  6. "beheerder van de gemeenschappelijke eigendom": natuurlijke of rechtspersoon die de gemeenschappelijke eigendom beheert;

  7. "gezin": de natuurlijke persoon die doorgaans alleen woont of de personen die doorgaans dezelfde woning betrekken en er samen wonen, waarbij de samenstelling van het gezin bepaald wordt op basis van de gegevens van het Rijksregister van de natuurlijke personen;

  8. "Rijksregister": het Rijksregister van de natuurlijke personen, ingesteld bij de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen;

  9. "FOD Economie": de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie;

  10. "formulier model A": formulier dat gebruikt wordt door de rechthebbende die een individuele woning betrekt en dat beschikbaar is op de website van de FOD Economie;

  11. "formulier model B": formulier dat gebruikt wordt door de rechthebbende die een woning met gemeenschappelijke eigendom betrekt en dat beschikbaar is op de website van de FOD Economie;

  12. "onderneming": de onderneming die pellets in bulk levert.

    Art. 4. § 1. Een toelage van 250 euro netto wordt eenmalig en forfaitair toegekend als tussenkomst in de betaling van de levering van pellets in bulk, aan iedere rechthebbende die tussen 1 juni 2022 en 31 maart 2023 inbegrepen, een levering ontving van een onderneming bestemd voor de verwarming van zijn hoofdverblijfplaats.

    Aan de betrokkenen die op hetzelfde adres wonen en deel uitmaken van hetzelfde gezin wordt er één verwarmingstoelage voor pellets in bulk toegekend.

    De verwarmingstoelage voor pellets in bulk wordt toegekend op basis van een aanvraag van de rechthebbende via een informaticaplatform. De rechthebbende voegt aan zijn aanvraag toe:

  13. de kopie van de factuur van een levering van pellets in bulk bestemd voor de verwarming;

  14. het betalingsbewijs van de factuur of de afrekening van de onderneming in het geval van termijnbetalingen of een certificaat van het OCMW of van een leverancier of een ander document dat bewijst dat de rechthebbende in orde is met de betalingen.

    De vereiste gegevens voor de aanvraag omvatten:

  15. de naam en de voornaam van de aanvrager;

  16. het Rijksregisternummer van de aanvrager;

  17. het adres van de hoofdverblijfplaats van de aanvrager;

  18. het bankrekeningnummer waarop het bedrag kan worden gestort;

  19. het telefoonnummer of het e-mailadres van de aanvrager;

  20. het ondernemingsnummer van de onderneming;

  21. het klantnummer;

  22. de factuurdatum;

  23. het factuurnummer;

  24. de datum van de levering;

  25. een verklaring op eer waarin wordt bevestigd het gebruik van pelletverwarming als hoofdverwarmingssysteem en de juistheid van de verstrekte informatie.

    § 2. De verwarmingstoelage voor pellets in bulk wordt eveneens toegekend aan gezinnen die in een appartementsgebouw met gemeenschappelijke eigendom wonen of met opbrengsteigendom met verwarming op pellets via een gemeenschappelijke installatie.

    De verwarmingstoelage voor pellets in bulk wordt toegekend op basis van een aanvraag van de rechthebbende via een informaticaplatform.

    De vereiste gegevens voor de aanvraag omvatten:

  26. de naam en de voornaam van de aanvrager;

  27. het Rijksregisternummer van de aanvrager;

  28. het adres van de hoofdverblijfplaats van de aanvrager;

  29. het telefoonnummer of het e-mailadres van de aanvrager;

  30. het ondernemingsnummer van de gemeenschappelijke eigendom;

  31. het bankrekeningnummer van de aanvrager;

  32. een verklaring op eer waarin wordt bevestigd dat de verschafte informatie correct is.

    § 3. De aanvragen kunnen ingediend worden tot en met 30 april 2023.

    § 4. De aanvraag wordt online ingediend of per aangetekende zending aan de FOD Economie bezorgd op het adres vermeld op de website van de FOD Economie.

    § 5. De aanvragen bedoeld in de paragrafen 1 en 2 die niet volledig of behoorlijk zijn ingevuld worden in geen geval in aanmerking genomen voor de verwarmingstoelage voor pellets in bulk. In dat geval kan de aanvraag uiterlijk tot en met 30 april 2023 vervolledigd worden en opnieuw worden ingediend.

    § 6. De procedure voor het beheer van de aanvragen is beschikbaar op de website van de FOD Economie.

    Art. 5. De beheerders van de gemeenschappelijke eigendommen bezorgen aan de FOD Economie, voor 15 april 2023, via een informaticaplatform, voor de woningen die ze beheren, die worden verwarmd met pellets in bulk, en waarvoor een levering plaatsvond tussen 1 juni 2022 en 31 maart 2023 inbegrepen:

  33. het ondernemingsnummer van de gemeenschappelijke eigendom die ze beheren en die verwarmd wordt met pellets in bulk;

  34. het ondernemingsnummer van de onderneming;

  35. het klantnummer;

  36. het factuurnummer;

  37. de factuurdatum;

  38. de datum van de levering;

  39. de kopie van de factuur van een levering van pellets in bulk bestemd voor de verwarming;

  40. het betalingsbewijs van de factuur;

  41. het adres van de levering.

    De Koning kan aanvullende rapportagemodaliteiten bepalen.

    Art. 6. De eigenaars van een of meer opbrengsteigendommen bezorgen aan de FOD Economie, voor 15 april 2023, via een informaticaplatform, voor de woningen die ze beheren, die worden verwarmd met pellets in bulk, en waarvoor een levering plaatsvond tussen 1 juni 2022 en 31 maart 2023 inbegrepen:

  42. het ondernemingsnummer van de onderneming;

  43. het klantnummer;

  44. het factuurnummer;

  45. de factuurdatum;

  46. de datum van de levering;

  47. de kopie van de factuur van een levering van pellets in bulk bestemd voor de verwarming;

  48. het betalingsbewijs van de factuur;

  49. het adres van de levering.

    De Koning kan aanvullende rapportagemodaliteiten bepalen.

    Art. 7. De FOD Economie heeft als opdracht het toekennen van de verwarmingstoelage voor pellets in bulk. Hij gaat na of de rechthebbende de toekenningsvoorwaarden voor de toelage nakomt. Hij gaat met name na:

  50. of de aanvrager recht heeft op de toelage bedoeld in artikel 4;

  51. of de aanvrager pellets in bulk gebruikt om zijn woning te verwarmen;

  52. of het leveringsadres overeenkomt met het adres waarop de aanvrager zijn hoofdverblijfplaats heeft.

    Om de opdracht bedoeld in het eerste lid uit te kunnen voeren, bezorgen de ondernemingen, via een informaticaplatform, minstens éénmaal per week een lijst van hun klanten aan de FOD Economie die de volgende informatie bevat:

  53. het klantnummer;

  54. het factuurnummer;

  55. het leveringsadres;

  56. de datum van de levering;

  57. het ondernemingsnummer van hun klant;

  58. de datum van de factuur.

    De gegevens bedoeld in het tweede lid die dateren van vóór de inwerkingtreding van dit hoofdstuk, worden ook gerapporteerd met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2022, binnen een termijn van drie weken volgend op de inwerkingtreding van dit hoofdstuk.

    De Koning kan aanvullende rapportagemodaliteiten bepalen.

    De procedure voor de beheerscontrole is beschikbaar op de website van de FOD Economie.

    Art. 8. De FOD Economie beslist binnen twee maanden volgend op de ontvangst van de aanvraag, en uiterlijk op 30 juni 2023, over de ontvankelijkheid ervan.

    De verwarmingstoelage voor pellets in bulk wordt binnen een redelijke termijn betaald op de bankrekening die op het formulier model A of model B wordt vermeld.

    Art. 9. De financiering van de verwarmingstoelage voor pellets in bulk wordt door de staatsbegroting gedragen.

    Art. 10. In de mate waarin dit nodig blijkt voor de opdracht van de FOD Economie bedoeld in artikel 7, kan de FOD Economie het Rijksregister raadplegen, overeenkomstig de machtiging verleend door de minister bevoegd voor Binnenlandse Zaken, krachtens artikel 5, § 1, 1°, van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.

    ...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT