Programma van het examen dat toegang verleent tot het ambt van plaatsvervangend rechter en van plaatsvervangend raadsheer, de 21 juin 2021

BIJLAGE.

Art. N.

Programma van het examen dat toegang verleent tot het ambt van plaatsvervangend rechter en plaatsvervangend raadsheer

Voorbereid door de verenigde benoemings- en aanwijzingscommissie op 10 juni 2021

Goedgekeurd door de algemene vergadering van de Hoge Raad voor de Justitie op 21 juni 2021

Artikel 1. Het examen dat toegang verleent tot het ambt van plaatsvervangend rechter en plaatsvervangend raadsheer bestaat uit een mondelinge proef, eventueel voorafgegaan door een schriftelijke proef zoals bepaald in artikel 2.

De kandidaten hebben de keuze uit twee materies:

- gerechtelijk recht;

- strafprocesrecht.

Zij vermelden hun keuze in hun aanvraag tot deelname aan het examen.

De mondelinge proef bestaat uit een gesprek over:

  1. Een casus die de kandidaat gedurende 30 minuten heeft kunnen voorbereiden alsook andere vragen van gerechtelijk recht of strafprocesrecht.

    Wanneer een schriftelijke proef werd georganiseerd, volgt er een bespreking van de schriftelijke proef alsook andere vragen van gerechtelijk recht of strafprocesrecht;

  2. De motivatie van de kandidaat, de kennis van de rechterlijke organisatie en de werking ervan alsook de kennis van het statuut en de deontologie van de magistraat.

    Gedurende de voorbereiding en tijdens het gesprek mag de kandidaat wetboeken meebrengen.

    De kandidaten die 60% van de punten op de mondelinge proef hebben behaald ontvangen het getuigschrift van bekwaamheid voor toegang tot het ambt van plaatsvervangend rechter en plaatsvervangend raadsheer.

    Art. 2. Indien de benoemings- en aanwijzingscommissie beslist om een schriftelijke proef aan de mondelinge proef te laten voorafgaan, geldt de door de kandidaat gekozen materie voor de twee proeven.

    De schriftelijke proef bestaat uit een vragenlijst en/of casus...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT