9 FEBRUARI 2006. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de erkenningsvoorwaarden en de procedure tot erkenning van een pakket « Internet voor iedereen » en houdende controlebepalingen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Met dit besluit wordt uitvoering gegeven aan titel XVI van de wet houdende diverse bepalingen van 27 december 2005 waarmee een maatregel wordt genomen die beoogt een stuk van de oplossing te geven voor het probleem van de digitale uitsluiting.

In het licht van de zorg eenieder de mogelijkheid te bieden apparatuur, software en diensten die een optimaal gebruik van de moderne technologie mogelijk maken, te gebruiken en zelfs te stimuleren, werd door de wetgever bij artikel 185 van de wet houdende diverse maatregelen van 27 december 2005 een fiscale begunstiging verleend aan de aankoop van pakket « Internet voor iedereen ».

Een pakket « Internet voor iedereen » is zodanig samengesteld dat het een eenvoudig, duidelijk en optimaal gebruik van het internet en elektronische diensten garandeert. Dit betekent dat naast apparatuur, software en internetaansluiting, eveneens is voorzien in een basisopleiding voor het gebruik van pc en internet.

Elk pakket dat aan de gestelde voorwaarden voldoet komt voor erkenning in aanmerking en kan in voorkomend geval onder de benaming « Internet voor iedereen » aan de consument te koop worden aangeboden.

Niet alleen kan de consument ervan uitgaan dat het aangeboden pakket inderdaad aan een aantal minimale, door de overheid gecontroleerde vereisten voldoet, hij weet onmiddellijk dat de aankoop ervan fiscaal zal worden begunstigd.

De fiscale begunstiging geldt immers uitsluitend voor de door de overheid erkende pakketten.

Het voorliggend besluit bevat de bepalingen die de erkenning van een pakket « Internet voor iedereen » tot voorwerp hebben. Als dusdanig stelt het besluit de voorwaarden voor erkenning ervan vast. In het bijzonder gaat het om de technische normen en kwalitatieve vereisten waaraan de verschillende onderdelen van een pakket moeten voldoen, de maximale verkoopsprijs van het pakket en bijkomende voorwaarden.

Daarnaast bevat het besluit de procedure tot erkenning van een pakket en beschrijft het de gevolgen van de erkenning en de voorwaarden waaronder een erkend pakket in de handel wordt gebracht.

Het eerste hoofdstuk poneert het principe dat eenieder die een pakket « internet voor iedereen » in de handel wenst te brengen of te koop stellen, hiertoe voorafgaandelijk een erkenning dient te bekomen. De erkenning wordt verleend voor een welbepaald pakket, zodat is voorzien dat eens de erkenning werd verleend, deze geldt voor eenieder die optreedt in de verdeling, het in de handel brengen of het verkopen van het pakket.

Hoofdstuk II van het besluit bevat, in uitvoering van artikel 191, § 3, van de wet houdende diverse bepalingen van 27 december 2005, de nadere erkenningsvoorwaarden waaraan een pakket en de verschillende samenstellende delen moeten voldoen teneinde erkend te worden. Deze voorwaarden hebben betrekking op (1) de technische normen en kwalitatieve vereisten waaraan de samenstellende delen moeten voldoen, (2) de prijs, en (3) bijkomende garanties en diensten die in het kader van de verkoop van het pakket moeten worden verleend en geleverd.

Wil men voldoende garanties dat een erkend pakket de door de wetgever beoogde doelstelling(en) kan bereiken, dan moet een pakket aan minimale technische en kwalitatieve vereisten voldoen. Zo volstaat het niet het geven van een basisopleiding voor te schrijven, maar moet zowel op het vlak van de inhoud ervan als op het vlak van de modaliteiten van het verstrekken, minimale voorwaarden worden opgelegd.

  1. Met betrekking tot de specifieke technische normen en kwalitatieve vereisten van een pakket « Internet voor iedereen »

    Opdat er voldoende kan worden gegarandeerd dat een pakket « Internet voor iedereen » performant is, worden voor elk van de onderscheiden componenten van het pakket (de hardware, de software, de breedbandaansluiting en de opleiding) minimale normen en vereisten vastgelegd waaraan moet zijn voldaan.

    Zowel voor de hardware, de software als de breedbandaansluiting worden technische specificaties vereist die op grond van een nauwkeurig marktonderzoek zijn bepaald. Bovendien zijn de normen aangepast aan de huidige stand van de technologie, en wordt rekening gehouden met een gemiddelde levensduur van de apparatuur van 5 jaar. Dit laatste betekent concreet dat bij de configuratie van de apparatuur en diensten voldoende rekening werd gehouden met de capaciteit die de gemiddelde huidige toepassing (bv. internettoepassingen) vereist en met de verwachte evolutie daarvan op korte en middellange termijn.

    Een pakket « Internet voor iedereen » mag worden verkocht tegen een maximale door het besluit vastgestelde prijs. De kost die is verbonden aan de aankoop van een computer, software en een internetabonnement blijkt immers één van de belangrijkste oorzaken waarom bepaalde groepen vandaag afgesloten blijven van het medium. Willen we hen bereiken, dan moet ervoor gezorgd worden dat zij zich tegen een redelijke prijs kunnen uitrusten. Vandaar dat het bepalen van een maximale prijs waaraan een dergelijk pakket mag worden verkocht een absolute voorwaarde is voor het welslagen van de maatregel. Een desktop configuratie mag maximaal tegen euro 850 aan de consument worden verkocht, een laptop configuratie aan euro 990.

    De bijkomende erkenningsvoorwaarden zijn voorwaarden die betrekking hebben op diensten en garanties die in het kader van de verkoop van het pakket aan de consument moeten worden gegarandeerd.

    Zo dient de verkoper onder meer te garanderen dat het pakket « Internet voor iedereen » kan worden gekocht op afbetaling, en dit tegen marktconforme financieringsvoorwaarden. Hoewel de maximale verkoopsprijs van het pakket gunstiger is dan de « gewone » marktvoorwaarden, zeker rekening houdend met de samenstelling van het pakket, vergt de aankoop een aanzienlijke investering of uitgave van de consument. Bovendien is het voor dergelijke en gelijkaardige aankopen gebruikelijk dat met een door of via de verkoper aangeboden financiering wordt gewerkt.

    Opdat een pakket zou worden erkend dient het aan alle voorwaarden te voldoen.

  2. Met betrekking tot de erkenningsprocedure

    Met het oog op de erkenning dient de verkoper aan te tonen dat het pakket dat hij in de handel wenst te brengen en te koop aan te bieden, is samengesteld uit de door de wet vastgestelde componenten en dat elke van deze componenten voldoet aan de bij dit besluit opgenomen erkenningsvoorwaarden. Slechts nadat werd aangetoond dat dit het geval is zal een pakket worden erkend. Het gevolg van de erkenning is dat een pakket « Internet voor iedereen » in de voorgeschreven samenstelling mag worden verkocht en de aankoop ervan, fiscaal wordt begunstigd.

    De verkoper dient hiertoe een volledig referentiedossier in te dienen waarin alle documenten en stukken zijn opgenomen op grond waarvan de conformiteit van het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT