Omzendbrief BA-2002/04 betreffende de overgang van het Sociaal Impulsfonds naar het Gemeentefonds., de 1 mars 2002

Artikel M. Met de hervorming van het Vlaams Gemeentefonds wenst de Vlaamse regering de middelen waarover zij beschikt voor de algemene financiering van de lokale besturen zoveel mogelijk te bundelen. Concreet worden het Investeringsfonds en het waarborggedeelte van het Sociaal Impulsfonds van alle gemeenten in het Vlaams Gemeentefonds geÔntegreerd.

Wat het Sociaal Impulsfonds betreft, blijkt dat dit fonds een aantal winstpunten heeft opgeleverd : er is ruimere aandacht ontstaan voor het probleem van de bestrijding van de kansarmoede en de zorg voor de leef- en omgevingskwaliteit in alle gemeenten. Anderzijds is in een groot deel van de gemeenten op basis van dat fonds nieuw beleid op de sporen gezet zonder dat de financiÎle middelen op evenredige wijze zijn toegenomen. Het zogenaamde waarborggedeelte wordt daardoor meer en meer gebruikt voor het opzetten van beleid dat in het regulier beleid is verankerd geraakt. Het is niet houdbaar om telkens op nieuwe beleidsimpulsen aan te sturen en tegelijk de waardevolle initiatieven in de reguliere werking te blijven onderhouden. Na de integratie van het waarborggedeelte van het Sociaal Impulsfonds kunnen de lokale besturen autonoom oordelen over de waarde van de genomen initiatieven om deze verder te zetten of het beleid bij te sturen.

Door de bundeling van maximale middelen in het Gemeentefonds versterkt de Vlaamse regering niet alleen de autonomie van de gemeenten inzake de besteding, maar draagt zij ook overeenkomstig het regeerakkoord, aanzienlijk bij tot een vereenvoudiging van de regelgeving. De gemeenten ontvangen de middelen rechtstreeks zonder dat zij daarvoor een dossier moeten indienen. Ten opzichte van de regeling inzake het Sociaal Impulsfonds betekent dit een fundamentele vereenvoudiging.

  1. De afschaffing van het Sociaal Impulsfonds.

    Overeenkomstig het regeerakkoord heeft de Vlaamse regering een ontwerp van decreet tot vaststelling van de regels inzake de dotatie en de verdeling van het Vlaamse Gemeentefonds goedgekeurd en wordt het eerstdaags bij het Vlaams parlement neergelegd. Tevens heeft de Vlaamse regering, overeenkomstig het regeerakkoord en na evaluatie van het Sociaal Impulsfonds, de krachtlijnen vastgelegd voor een Vlaams Stedenfonds. Deze krachtlijnen zullen in een voorontwerp van decreet worden omgezet en voorgelegd aan het Vlaams Parlement.

    Beide nieuwe regelingen hebben, onder voorbehoud van goedkeuring door het Vlaams Parlement, gevolgen voor het huidige SIF-decreet :

    -...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT