Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en de Republiek Kosovo, gedaan te Brussel op 20 februari 2018, de 25 avril 2019

TITEL I. - ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1. Definities

  1. Voor de toepassing van deze Overeenkomst, verstaat men onder:

    (1) "België": het Koninkrijk België;

    "Kosovo": de Republiek Kosovo.

    (2) "grondgebied":

    Wat België betreft: het grondgebied van het koninkrijk België

    Wat Kosovo betreft: het grondgebied van de Republiek Kosovo

    (3) "onderdaan":

    voor België: een persoon die de Belgische nationaliteit heeft;

    voor Kosovo: een persoon die de Kosovaarse nationaliteit heeft.

    (4) "wetgeving":

    voor België: de wetten en verordeningen over de sociale zekerheid bedoeld in artikel 2 van deze Overeenkomst.

    voor Kosovo: de wetten en ondergeschikte akten over de sociale zekerheid bedoeld in artikel 2 van deze Overeenkomst.

    (5) "bevoegde autoriteit": de ministers die, ieder wat hem betreft, verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de wetgeving bedoeld in artikel 2 van deze Overeenkomst;

    (6) "instelling": de instelling, organisatie of overheid die ermee belast is de in artikel 2 van deze Overeenkomst bedoelde wetgevingen geheel of gedeeltelijk toe te passen.

    (7) "Bevoegde instelling": de instelling, organisatie of overheid die verantwoordelijk is voor de toepassing van de bij artikel 2 van deze Overeenkomst bedoelde wetgeving en bevoegd is voor de toekenning van prestaties.

    (8) "verzekeringstijdvak": elke periode die als verzekeringstijdvak wordt erkend bij de wetgeving onder dewelke dit tijdvak werd vervuld, alsook elke periode die bij deze wetgeving als gelijkgesteld aan een verzekeringstijdvak wordt erkend.

    (9) "prestatie": gelijk welk pensioen en gelijk welke uitkering waarin de wetgeving van elk van de overeenkomstsluitende Staten voorziet, met inbegrip van alle aanvullingen of verhogingen die van toepassing zijn krachtens de wetgevingen bedoeld in artikel 2 van deze Overeenkomst.

    (10) "gezinslid": iedere persoon die als gezinslid wordt aangemerkt of erkend ingevolge de wetgeving krachtens dewelke de prestaties worden verleend.

    (11) "woonplaats": de plaats waar een persoon pleegt te wonen.

    (12) "verblijfplaats": de tijdelijke verblijfplaats. Een tijdelijk verblijf mag, tenzij deze Overeenkomst er anders over bepaalt, niet langer dan 3 maanden duren.

  2. Elke term die niet is gedefinieerd in paragraaf 1 van dit artikel heeft de betekenis die daaraan wordt gegeven in de wetgeving die van toepassing is.

    Art. 2. Materiële werkingssfeer

  3. Deze Overeenkomst is van toepassing:

    - voor België, op de wetgevingen betreffende:

    (1) arbeidsongevallen en beroepsziekten;

    (2) de rust- en overlevingspensioenen van werknemers en zelfstandigen;

    en, enkel wat titel II betreft, op de wetgeving betreffende:

    (3) de sociale zekerheid van werknemers

    (4) het sociaal statuut van de zelfstandigen

    - voor Kosovo, op de wetgevingen betreffende:

    (1) het recht op bijdrage gebonden ouderdomspensioen;

    (2) het recht op invaliditeitspensioen als gevolg van een arbeidsongeval of beroepsziekte;

    (3) het recht op overlevingspensioen;

    (4) het recht op het pensioen van het spaarfonds voor individuele pensioenen (2de pijler).

  4. Deze Overeenkomst is ook van toepassing op alle wetgevingen die de in paragraaf 1 van dit artikel vermelde wetgevingen zullen wijzigen of aanvullen.

  5. Zij is ook van toepassing op de wetgevingen waarbij de bestaande regelingen tot nieuwe categorieën van gerechtigden uitgebreid zullen worden, indien de overeenkomstsluitende Staat die zijn wetgeving heeft gewijzigd zich daartegen niet verzet; in geval van verzet moet dit binnen een termijn van zes maanden met ingang van de officiële bekendmaking van bedoelde akten aan de andere overeenkomstsluitende Staat betekend worden.

  6. Deze Overeenkomst is niet van toepassing op de wetgevingen tot dekking van een nieuwe tak van de sociale zekerheid, behalve indien te dien einde tussen de bevoegde autoriteiten van de overeenkomstsluitende Staten een akkoord wordt getroffen.

    Art. 3. Persoonlijke werkingssfeer

    Behoudens andersluidende bepalingen, is deze Overeenkomst van toepassing op de personen op wie de wetgeving van een of van beide overeenkomstsluitende Staten van toepassing is of geweest is en op de personen waarvan de afgeleide rechten van hiervoor vermelde personen zijn afgeleid.

    Art. 4. Gelijke behandeling

    Tenzij in deze Overeenkomst anders bepaald, hebben de in artikel 3 bedoelde personen de rechten en verplichtingen voortvloeiende uit de wetgeving van de overeenkomstsluitende Staat onder dezelfde voorwaarden als de onderdanen van deze Staat.

    Art. 5. Uitvoer van prestaties

    l. Tenzij er in deze Overeenkomst anders over bepaald is, mogen de in artikel 2 van deze Overeenkomst vermelde uitkeringen verworven ingevolge de wetgeving van een van beide overeenkomstsluitende Staten, niet geschorst worden noch verminderd of gewijzigd worden op grond van het feit dat de gerechtigde verblijft of woont op het grondgebied van de andere overeenkomstsluitende Staat.

  7. De in artikel 2 van deze Overeenkomst vermelde uitkeringen die krachtens de wetgeving van een van de overeenkomstsluitende Staten verschuldigd zijn, worden betaald aan de onderdanen van de andere overeenkomstsluitende Staat die wonen op het grondgebied van een derde Staat uitbetaald onder dezelfde voorwaarden als gold het onderdanen van de eerste overeenkomstsluitende Staat die wonen op het grondgebied van deze derde Staat.

    Art. 6. Verminderings- of schorsingsclausules

    De bepalingen inzake vermindering of schorsing waarin de wetgeving van een overeenkomstsluitende Staat voorziet in geval van samenloop van een prestatie met andere prestaties van sociale zekerheid of met andere inkomsten of de uitoefening van beroepsarbeid, zijn op de rechthebbende van toepassing zelfs indien het gaat om prestaties die krachtens een regeling van de andere overeenkomstsluitende Staat zijn verkregen of indien het gaat om verworven inkomsten verworven of een beroepsarbeid uitgeoefend op het grondgebied van de andere overeenkomstsluitende Staat.

    Deze regel is evenwel niet van toepassing op de samenloop van gelijkaardige prestaties die worden toegekend door de bevoegde instellingen van de beide overeenkomstsluitende Staten overeenkomstig de bepalingen van artikel 16 en 19 van deze Overeenkomst.

    TITEL II. - BEPALINGEN BETREFFENDE DE TOEPASSELIJKE WETGEVING

    Art. 7. Algemene regels

  8. Onder voorbehoud van artikelen 8 tot 11 van deze Overeenkomst, wordt de toepasselijke wetgeving bepaald overeenkomstig de hierna volgende bepalingen:

    (1) de persoon die als werknemer een beroepsactiviteit uitoefent op het grondgebied van een overeenkomstsluitende Staat is onderworpen aan de wetgeving van deze Staat alsof de werkgever of onderneming die deze persoon tewerkstelt zijn of haar adres of zetel heeft op het grondgebied van de andere overeenkomstsluitende Staat;

    (2) de persoon die een zelfstandige beroepsactiviteit uitoefent op het grondgebied van een overeenkomstsluitende Staat is onderworpen aan de wetgeving van deze Staat;

    (3) de persoon die deel uitmaakt van het rijdend, varend of vliegend personeel van een onderneming die voor rekening van een derde of voor eigen rekening internationaal vervoer van passagiers of goederen over het spoor, over de weg, door de lucht of over het water verricht en wier zetel gevestigd is op het grondgebied van een overeenkomstsluitende Staat is onderworpen aan de wetgeving van deze Staat op voorwaarde dat het vervoer wordt verricht tussen deze beide overeenkomstsluitende Staten;

    (4) De persoon die aan boord van een schip dat onder de vlag van een Overeenkomstsluitende Staat vaart, een beroepsactiviteit als werknemer uitoefent, is onderworpen aan de wetgeving van de Staat waar deze persoon zijn woonplaats heeft.

  9. In geval van gelijktijdige uitoefening van een zelfstandige in België en een activiteit in loondienst in Kosovo worden de in Kosovo uitgeoefende werkzaamheden gelijkgesteld met een in België verrichte activiteit in loondienst voor het bepalen van de verplichtingen die voortvloeien uit de Belgische wetgeving inzake het sociale statuut van zelfstandigen.

  10. De persoon die tegelijkertijd op het grondgebied van de beide overeenkomstsluitende Staten een zelfstandige beroepsactiviteit uitoefent, wordt uitsluitend onderworpen aan de wetgeving van de overeenkomstsluitende Staat op het grondgebied waarvan hij gewoonlijk verblijft. Voor de vaststelling van het bedrag van de inkomsten die in aanmerking moeten worden genomen voor de bijdragen verschuldigd krachtens de wetgeving van deze Staat, wordt rekening gehouden met de beroepsinkomsten als zelfstandige verworven op het grondgebied van beide overeenkomstsluitende Staten, overeenkomstig hun respectieve wetgevingen.

  11. De persoon die tegelijkertijd op het grondgebied van de beide overeenkomstsluitende Staten een activiteit in loondienst uitoefent, wordt uitsluitend onderworpen aan de wetgeving van de overeenkomstsluitende Staat op het grondgebied waarvan hij gewoonlijk verblijft. Voor de vaststelling van het bedrag van de inkomsten die in aanmerking moeten worden genomen voor de bijdragen verschuldigd...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT