20 DECEMBER 2002. - Ordonnantie tot wijziging van het Wetboek der successierechten (1)

De Brusselse Hoofdstedelijke Raad heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1. Deze ordonnantie regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 39 van de Grondwet.

Art. 2. Artikel 48 van het Wetboek der successierechten, vervangen bij de wet van 22 december 1977 en gewijzigd bij de wet van 8 augustus 1980, wordt, vervangen als volgt :

Art. 48. De rechten van successie en van overgang bij overlijden worden geheven volgens het tarief in de onderstaande tabellen aangeduid.

Tabel I bevat het tarief in rechte lijn, tussen echtgenoten en tussen samenwonenden. Dit tarief wordt per rechtverkrijgende toegepast op zijn aandeel in de belastbare waarde van de goederen.

Tabel II bevat het tarief tussen broers en zussen. Dit tarief wordt per rechtverkrijgende toegepast op zijn aandeel in de belastbare waarde van de goederen.

Tabel III bevat het tarief tussen ooms of tantes en neven of nichten. Dit tarief wordt toegepast op de samengenomen aandelen van die personen in de belastbare waarde van de goederen.

Tabel IV bevat het tarief tussen alle andere personen. Dit tarief wordt toegepast op de samengenomen aandelen van die personen in de belastbare waarde van de goederen.

Het bedrag waarop het tarief moet worden toegepast wordt opgesplitst volgens de schijven vermeld in kolom A van de toepasselijke tarieftabel. Van elk aldus bekomen bedrag wordt het overeenstemmende percentage in kolom B geheven. Kolom C vermeldt het totale bedrag van de belasting over de voorgaande gedeelten.

Tabel I

Tarief in rechte lijn, tussen echtgenoten

en tussen samenwonenden

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

Voor de toepassing van het voorgaande tarief en van de overige bepalingen van dit hoofdstuk wordt onder samenwonende verstaan, de persoon die zich in de toestand van wettelijke samenwoning bevindt in de zin van titel Vbis van het boek III van het Burgerlijk Wetboek.

Art. 3. In artikel 482 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 8 augustus 1980, worden in het eerste lid de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. de woorden « verkregen door de langstlevende echtgenoot » worden vervangen door de woorden « verkregen door de echtgenoot of de samenwonende »;

  2. de woorden « de erflater of zijn echtgenoot » worden vervangen door de woorden « de erflater, de echtgenoot of de samenwonende ».

    Art. 4. Artikel 50 van hetzelfde Wetboek, gewijzigd bij de wet van 28 oktober 1950, wordt vervangen als volgt :

    Art. 50. § 1. Voor de toepassing van het tarief in...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT