Ordonnantie tot wijziging van de ordonnantie van 4 april 2019 tot vaststelling van het betaalcircuit voor de gezinsbijslag en de ordonnantie van 25 april 2019 tot regeling van de toekenning van gezinsbijslag, de 15 décembre 2022

Artikel 1. Deze ordonnantie regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 135 van de Grondwet.

HOOFDSTUK 1. - Wijzigingen betreffende de evaluatie van de aandoening van het rechtgevend kind

Art. 2. Artikel 12 van de ordonnantie van 25 april 2019 tot regeling van de toekenning van gezinsbijslag, gewijzigd bij de ordonnantie van 24 december 2021, wordt vervangen als volgt :

" Art. 12. De in artikel 7, b), bedoelde basiskinderbijslag wordt aangevuld met een toeslag naargelang de ernst van de gevolgen die voortvloeien uit een aandoening van het kind voor hemzelf, op het vlak van lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid of op het vlak van activiteit en participatie, of voor zijn familiale omgeving.

De betaling van de in het eerste lid bedoelde toeslag wordt opgeschort voor elke maand waarvoor de inkomensvervangende tegemoetkoming bedoeld in artikel 2, § 1, van de wet van 27 februari 1987 betreffende de tegemoetkomingen aan personen met een handicap of de integratietegemoetkoming bedoeld in artikel 2, § 2, van dezelfde wet wordt toegekend.

Het Verenigd College kan de nadere regels bepalen waaronder de toeslag bedoeld in het eerste lid wordt toegekend, de bedragen daarvan, de nadere regels volgens dewelke het de leden die deel uitmaken van het multidisciplinair team worden aangeduid, alsook de samenstelling van dat team, dat de ernst van de gevolgen van de aandoening van het kind bepaalt.

Indien de toekenning van de toeslag bedoeld in het eerste lid het gevolg is van een weigering van behandeling, wordt deze niet toegekend. De weigering van behandeling wordt vastgesteld door het multidisciplinair team bedoeld in het derde lid. ".

Art. 3. In artikel 26 van dezelfde ordonnantie, wordt het eerste lid vervangen als volgt :

" De kinderbijslag wordt ook toegekend tot de leeftijd van 21 jaar voor een kind met een aandoening die gevolgen voor hem heeft op het vlak van lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid, of op het vlak van activiteit en participatie, of voor zijn familiale omgeving.

Het Verenigd College bepaalt volgens welke criteria en op welke wijze de gevolgen van de aandoening bedoeld in het eerste lid worden vastgesteld door het multidisciplinair team bedoeld in artikel 12, alsook de voorwaarden waaraan het kind moet voldoen. ".

Art. 4. In artikel 39 van dezelfde ordonnantie worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. in het eerste lid worden de woorden " artikelen 12 en 26 " vervangen door de woorden " artikel 26, derde lid " ;

  2. het artikel wordt aangevuld met een lid, luidende :

    " In afwijking van het tweede lid worden de schalen bedoeld in de artikelen 47 en 70ter van de AKBW die van toepassing zijn voor de maand december 2019 met ingang van de datum van inwerkingtreding van hoofdstuk 1 van de ordonnantie van 15 december 2022 tot wijziging van de ordonnantie van 4 april 2019 tot vaststelling van het betaalcircuit voor de gezinsbijslag en van de ordonnantie van 25 april 2019 tot regeling van de toekenning van gezinsbijslag vervangen door, respectievelijk, de overeenstemmende schalen die zijn verschuldigd krachtens artikel 12 en de schaal die is verschuldigd in toepassing van artikel 13. Deze schalen worden geïndexeerd en berekend overeenkomstig de regels bepaald in artikel 29. ".

    Art. 5. In de ordonnantie van 4 april 2019 tot vaststelling van het betaalcircuit voor de gezinsbijslag wordt een artikel 35/2 ingevoegd, luidende :

    " Art. 35/2. § 1. De verwerking van persoonsgegevens in het kader van de evaluatie van de ernst van de gevolgen van de aandoening van het kind bedoeld in de artikelen 12 en 26, eerste en tweede lid, van de ordonnantie van 25 april 2019 tot regeling van de toekenning van gezinsbijslag beperkt zich tot de volgende doeleinden :

  3. wat Iriscare betreft, de correcte toepassing van de regels betreffende de evaluatie van de ernst van de gevolgen van de aandoening van het kind met het oog op de toepassing van de voormelde artikelen 12 en 26, eerste en tweede lid, van de ordonnantie van 25 april 2019 ;

  4. wat Iriscare en de diensten van het Verenigd College betreft, het administratief toezicht en controle overeenkomstig artikel 35 ;

  5. wat de kinderbijslaginstellingen betreft, het beheer en de uitbetaling van het kinderbijslagdossier voor het kind bedoeld in de voormelde artikelen 12 en 26, eerste lid, van de ordonnantie van 25 april 2019.

    § 2. Met het oog op de doeleinden bedoeld in paragraaf 1, verwerken Iriscare, de diensten van het Verenigd College en de kinderbijslaginstellingen, naargelang het geval, de volgende categorieën van persoonsgegevens over het kind met een aandoening dat rechtgevend is op de kinderbijslag :

  6. de identificatie- en contactgegevens, waaronder het identificatienummer van de sociale zekerheid (INSZ) van de sociaal verzekerde ;

  7. de leeftijd ;

  8. de gegevens over de gezondheid met het oog op de toepassing van de voormelde artikelen 12 en 26, eerste en tweede lid, van de ordonnantie van 25 april 2019.

    Voorts worden de identificatie- en contactgegevens, waaronder het identificatienummer van de sociale zekerheid (INSZ) verwerkt van de ouders of de wettelijke vertegenwoordiger van het kind, en desgevallend van de vertrouwenspersoon, bedoeld in de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt die de voormelde personen en het kind met een aandoening dat rechtgevend is op de kinderbijslag bijstaat bij de evaluatie van de ernst van de gevolgen van de aandoening van het kind.

    § 3. De volgende categorieën van personen mogen de in paragraaf 2 bedoelde gegevens verwerken :

  9. de leden van het multidisciplinair team dat de ernst van de gevolgen van de aandoening van het kind bepaalt en het personeel van Iriscare dat deze teamleden op administratief vlak bijstaat, voor zover de verwerking noodzakelijk is voor het doeleinde bepaald in paragraaf 1, 1° ;

  10. de in artikel 35, § 1, eerste lid, bedoelde ambtenaren, voor zover zij deze gegevens nodig hebben voor het doeleinde bepaald in...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT