Ordonnantie tot wijziging van artikel 79 en hoofdstuk XIIbis van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, de 22 octobre 2020

Artikel 1. Deze ordonnantie regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 135 van de Grondwet.

Art. 2. In artikel 79, lid 2, van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd bij de wet van 5 augustus 1992, worden de woorden " , of de artikelen 135/3 en 135/4 " ingevoegd tussen de woorden " van de artikelen 118 tot en met 135 " en de worden " van de wet eerbiedigen of de vorm aannemen van ".

Art. 3. De artikelen 135bis tot en met 135duodecies die hoofdstuk XIIbis van dezelfde wet vormen, worden opgeheven.

Art. 4. In hoofdstuk XIIbis van dezelfde wet, wordt een afdeling I ingevoegd, getiteld " Definities en toepassingsgebied ".

Art. 5. In de door artikel 4 ingevoegde afdeling I, wordt een artikel 135/1 ingevoegd, dat luidt als volgt :

" Art. 135/1. § 1. In de zin van dit hoofdstuk, wordt verstaan onder :

  1. ziekenhuis : een ziekenhuis in de zin van artikel 2 van de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen;

  2. plaatselijke vereniging : de in artikel 135/2 bedoelde vereniging;

  3. ziekenhuis-vzw : de in artikel 135/3 bedoelde vzw;

  4. koepelvereniging : de in artikel 135/5 bedoelde vereniging;

  5. andere vereniging : de in artikel 135/6 bedoelde vereniging;

  6. gefuseerd ziekenhuis : het gefuseerd ziekenhuis in de zin van het koninklijk besluit van 31 mei 1989 houdende nadere omschrijving van de fusie van ziekenhuizen en van de bijzondere normen waaraan deze moet voldoen;

  7. ziekenhuisgroepering : de ziekenhuisgroepering in de zin van het koninklijk besluit van 30 januari 1989 houdende vaststelling van aanvullende normen voor de erkenning van ziekenhuizen en ziekenhuisdiensten alsmede tot nadere omschrijving van de ziekenhuisgroeperingen en van de bijzondere normen waaraan deze moeten voldoen, met rechtspersoonlijkheid;

  8. locoregionaal klinisch ziekenhuisnetwerk : het locoregionaal klinisch ziekenhuisnetwerk in de zin van artikel 14/1, 1°, van de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen;

  9. vzw : de vereniging zonder winstoogmerk in de zin van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

    § 2. Dit hoofdstuk is niet langer van toepassing in geval van ontbinding van de koepelvereniging.

    Het is ook niet langer van toepassing op ontbonden plaatselijke verenigingen, ziekenhuis-vzw's en andere verenigingen.

    Dit hoofdstuk is niet van toepassing op de activiteiten van de plaatselijke verenigingen, van de ziekenhuis-vzw's en van andere verenigingen, andere dan die bedoeld in de artikelen 135/2, 135/3 en 135/6. ".

    Art. 6. In hoofdstuk XIIbis van dezelfde wet, wordt een afdeling II ingevoegd, getiteld " De verschillende soorten verenigingen ".

    Art. 7. In de door artikel 6 ingevoegde afdeling II, wordt een onderafdeling I ingevoegd, getiteld " Plaatselijke verenigingen ".

    Art. 8. In de door artikel 7 ingevoegde onderafdeling I, wordt een artikel 135/2 ingevoegd dat luidt als volgt :

    " Art. 135/2. § 1. De plaatselijke vereniging is een vereniging opgericht overeenkomstig de regels van hoofdstuk XII die tot doel heeft rechtstreeks of in het kader van een ziekenhuis-vzw de gehele of gedeeltelijke uitbating van één of meer ziekenhuizen te verzekeren.

    § 2. De plaatselijke vereniging oefent een openbare dienstopdracht uit door bij te dragen aan het aanbod van diensten, disciplines of uitrustingen om beter aan de behoeften van de bevolking te voldoen en de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

    De plaatselijke vereniging voert de sociale opdrachten uit die haar door de koepelvereniging worden gedelegeerd. Zij verleent steun in toepassing van de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en zij waarborgt voor iedere patiënt, ongeacht zijn inkomens-, verzekerbaarheids- of vermogenstoestand, een universele toegang tot de zorgverstrekking zodat hij kan rekenen op de nodige kwaliteitsvolle zorgen aan de beste prijs met respect voor zijn ideologische, levensbeschouwelijke of religieuze overtuiging.

    De plaatselijke vereniging brengt jaarlijks verslag uit over de manier waarop zij haar gedelegeerde sociale en openbare dienstopdrachten heeft uitgevoerd en over de middelen die zij daaraan heeft besteed.

    § 3. In afwijking van artikel 128, § 1, en onverminderd artikel 128, § 2 en § 3, stellen de plaatselijke verenigingen vrij de administratieve en geldelijke statuten van hun personeel vast. De plaatselijke verenigingen kunnen met elkaar coördineren voor de vaststelling van de administratieve en geldelijke statuten van hun personeel. Er wordt een overgangsperiode ingesteld waarin de koepelvereniging de richtsnoeren voor de administratieve en geldelijke personeelsstatuten blijft vaststellen. De overgangsperiode bedraagt maximum 3 jaar. ".

    Art. 9. In de door artikel 6 ingevoegde afdeling II, wordt een onderafdeling II ingevoegd, getiteld " Ziekenhuis-vzw's ".

    Art. 10. In de door artikel 9 ingevoegde onderafdeling II, wordt een artikel 135/3 ingevoegd dat luidt als volgt :

    " Art. 135/3. § 1. De ziekenhuis-vzw is een vereniging die, overeenkomstig artikel 79, in afwijking van de regels van hoofdstuk XII, wordt opgericht door één of meer openbare centra voor maatschappelijk welzijn en/of plaatselijke verenigingen en/of andere publiekrechtelijke rechtspersonen met één of meer ziekenhuisbeheerders met privaatrechtelijke rechtspersoonlijkheid met het oog op de gehele of gedeeltelijke uitbating van één of meer ziekenhuizen.

    § 2. Een ziekenhuis-vzw kan enkel onder de volgende voorwaarden worden opgericht :

  10. de oprichting van de vereniging beantwoordt aan de wens van haar leden om partnerschappen tussen hen te ontwikkelen of te versterken en/of een betere expertise mogelijk te maken in een efficiënte economische omgeving door een optimaal gebruik van persoonlijke middelen en een deskundig beheer, en/of een multidisciplinaire aanpak mogelijk te maken die beantwoordt aan een intensivering van de zorg en in het bijzonder aan het steeds meer gespecialiseerde karakter ervan, met name op technologisch vlak, in voorkomend geval in het kader van de fusie van hun respectievelijke ziekenhuizen;

  11. de vereniging oefent een openbare dienstopdracht uit door bij te dragen aan het aanbod van diensten, disciplines of uitrustingen om beter aan de behoeften van de bevolking tegemoet te komen en de kwaliteit van de zorg te verbeteren en aldus bij te dragen aan de ontwikkeling van een openbaar zorgaanbod;

  12. de vereniging oefent de aan haar door de koepelvereniging gedelegeerde sociale...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT