Ordonnantie betreffende de classificatie van de toeristische logiesverstrekkende inrichtingen per comfortniveau, de 6 mars 2019

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Deze ordonnantie regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 39 van de Grondwet.

Art. 2. Voor de toepassing van deze ordonnantie en haar uitvoeringsbesluiten verstaat men onder :

  1. de ordonnantie van 8 mei 2014 : de ordonnantie van 8 mei 2014 betreffende het toeristische logies ;

  2. de toeristische logiesverstrekkende inrichting : de inrichting die toeristische logies als bepaald in artikel 3, 2°, van de ordonnantie van 8 mei 2014 aanbiedt ;

  3. de exploitant : de persoon zoals omschreven in artikel 3, 10°, van de ordonnantie van 8 mei 2014 ;

  4. de categorieën toeristische logies : de categorieën bepaald in artikel 3, 4° tot 9°, van de ordonnantie van 8 mei 2014, de bijkomende en subcategorieën zoals door de Regering bepaald krachtens artikel 4 van de ordonnantie van 8 mei 2014 ;

  5. de Regering : de Brusselse Hoofdstedelijke Regering ;

  6. het Bestuur : de dienst Economie bij Brussel Economie en Werkgelegenheid van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel.

    HOOFDSTUK 2. - Classificatie van een toeristische logiesverstrekkende inrichting

    Afdeling 1. - Classificatiecriteria

    Art. 3. § 1. De classificatie van een toeristische logiesverstrekkende inrichting is afhankelijk van de naleving door deze inrichting van de door de Regering vastgelegde criteria betreffende de voorzieningen en de kwaliteit van de diensten voor de categorie toeristisch logies waaronder de inrichting geregistreerd is. Deze classificatiecriteria omschrijven de verschillende comfortniveaus binnen de categorie toeristisch logies.

    § 2. De in paragraaf 1 bedoelde classificatiecriteria per comfortniveau kunnen onder meer betrekking hebben op de inrichting, de uitrusting en het ontwerp van het toeristische logies, de directe omgeving ervan en de toegang ernaar, evenals op het onderhoud van de inrichting en de dienstverlening, het onthaal, de voorgestelde activiteiten en recreatie.

    § 3. De Regering kan criteria bepalen voor de classificatie volgens comfortniveau en de benaming van die niveaus evenals de regels en de berekeningsmethode voor het toestaan van afwijkingen op deze criteria voor elke categorie toeristisch logies als bedoeld in artikel 3, 4° tot 9° van de ordonnantie van 8 mei 2014 of voor een van de bijkomende categorieën of subcategorieën vastgesteld krachtens de ordonnantie van 8 mei 2014.

    Per categorie toeristisch logies en voor elk comfortniveau onderscheiden de afwijkingsregels de verplichte criteria van de facultatieve criteria waaraan moet worden voldaan om een comfortniveau te bereiken. Zij bepalen voor elk classificatiecriterium een aantal punten waaraan per comfortniveau moet worden voldaan. Per categorie toeristisch logies en voor elk comfortniveau bepalen deze regels het maximaal aantal criteria waarvan mag worden afgeweken en het aantal punten dat behaald moet worden om de criteria te compenseren waarvoor een afwijking is toegestaan.

    Afdeling 2. - Begunstigden

    Art. 4. § 1. Kunnen een classificatie genieten de toeristische logiesverstrekkende inrichtingen die :

  7. in overeenstemming met artikel 4 van de ordonnantie van 8 mei 2014 geregistreerd zijn ;

  8. niet in een van de omstandigheden als bedoeld in artikel 20 van de ordonnantie van 8 mei 2014 verkeren ;

  9. onder een of meer categorieën geregistreerd zijn waarvoor de Regering classificatiecriteria bepaald heeft.

    § 2. De exploitant van een onder verschillende categorieën toeristische logies geregistreerde inrichting, kan voor die inrichting een classificatie genieten voor elk registratienummer dat onder een categorie valt waarvoor de Regering classificatiecriteria bepaald heeft.

    Afdeling 3. - Classificatieprocedure

    Art. 5. § 1. De exploitant dient de classificatieaanvraag voor zijn toeristische logiesverstrekkende inrichting in bij het Bestuur.

    In zijn classificatieaanvraag vermeldt de exploitant het comfortniveau dat hij voor zijn inrichting wil verkrijgen.

    § 2. De Regering bepaalt de documenten die de exploitant toevoegt aan zijn classificatieaanvraag.

    Art. 6. De classificatieaanvraag geeft aanleiding tot een evaluatie door het Bestuur van het comfortniveau van de toeristische logiesverstrekkende inrichting op basis van de door de Regering bepaalde classificatiecriteria. Deze evaluatie wordt de audit genoemd. De audit vindt plaats in de betrokken inrichting.

    Na de audit maakt het Bestuur een auditverslag op waarvan de vorm en minimale inhoud door de Regering bepaald worden.

    Het comfortniveau wordt voor een onbepaalde duur toegekend op grond van de conclusies van het auditverslag bedoeld in het tweede lid en overeenkomstig de voorwaarden vastgesteld in dit hoofdstuk.

    Art. 7. § 1. Aan de bekendmaking van de classificatiebeslissing wordt een classificatieattest en een herkenningsbord toegevoegd waarop het logo staat afgebeeld dat beantwoordt aan het toegekende comfortniveau.

    Het classificatieattest verleent de exploitant het recht in elke communicatie of reclame betreffende de exploitatie van zijn logiesverstrekkende inrichting bestemd voor toeristen en derden gebruik te maken van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT