Ordonnantie betreffende de Brusselse Codex Fiscale Procedure, de 6 mars 2019

TITEL 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Deze ordonnantie regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 39 van de Grondwet.

Art. 2. Deze Codex wordt aangehaald als : Brusselse Codex Fiscale Procedure.

Art. 3. De bepalingen die deze Codex inhouden zijn van toepassing :

  1. op de onroerende voorheffing zoals voorzien in afdeling II van het eerste hoofdstuk van titel VI van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 zoals van toepassing in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;

  2. op de belasting op niet-residentiële oppervlakten voorzien in de ordonnantie van 23 juli 1992 betreffende de gewestbelasting ten laste van houders van een zakelijk recht op sommige onroerende goederen;

  3. op de belasting op de bankinstellingen bedoeld in hoofdstuk I van de ordonnantie van 22 december 1994 betreffende de overname van de provinciale fiscaliteit;

  4. op de belasting op de agentschappen voor weddenschappen bedoeld in hoofdstuk II van de ordonnantie van 22 december 1994 betreffende de overname van de provinciale fiscaliteit;

  5. de belasting op aanplakborden bedoeld in hoofdstuk III van de ordonnantie van 22 december 1994 betreffende de provinciale fiscaliteit;

  6. de belasting op verdeelapparaten van motorbrandstoffen bedoeld in hoofdstuk IV van de ordonnantie van 22 december 1994 betreffende de provinciale fiscaliteit;

  7. de belasting op de gevaarlijke, ongezonde en hinderlijke inrichtingen bedoeld in hoofdstuk V van de ordonnantie van 22 december 1994 betreffende de provinciale fiscaliteit;

  8. de belasting op stapelplaatsen van schroot bedoeld in hoofdstuk VII van de ordonnantie van 22 december 1994 betreffende de provinciale fiscaliteit.

    Art. 4. Voor de toepassing van deze Codex wordt verstaan onder :

  9. het WIB 92 : het Wetboek van de inkomstenbelastingen van 1992;

  10. de belastingplichtige : elke natuurlijke of rechtspersoon die, overeenkomstig deze Codex of het gemeen recht, een belasting dient te betalen;

  11. de belasting en haar toebehoren : de belasting in hoofdzaak op dewelke deze Codex van toepassing is, met inbegrip van de aanvullende opcentiemen, de interesten, de administratieve boetes, de kosten van vervolging of tenuitvoerlegging, de rechtsplegingsvergoeding, de gerechtelijke kosten en de kosten van betekening;

  12. de elektronisch aangetekende zending : de elektronisch aangetekende zending zoals gedefinieerd in de Verordening (EU) nr. 910/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt en tot intrekking van Richtlijn 1999/93/EG;

  13. de elektronische handtekening : de elektronische handtekening zoals gedefinieerd in de Verordening (EU) nr. 910/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt en tot intrekking van Richtlijn 1999/93/EG;

  14. de Regering : de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;

  15. de gewestelijke fiscale administratie : de dienst aangeduid door de Regering;

  16. de bevoegde agent : elke persoon, met inbegrip van de contractuele agenten, die werkzaam is binnen of voor rekening van de gewestelijke fiscale administratie en die aangeduid is door de Regering of elke andere persoon aan wie hij of zij de machten zal delegeren die hem of haar toegewezen zijn door de Regering;

  17. het aanslagjaar : het jaar waarvoor de belasting verschuldigd is aan het Gewest;

  18. het Gewest : het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

    TITEL 2. - Fiscale procedure

    HOOFDSTUK 1. - Aangiftes

    Afdeling 1. - Algemene bepalingen

    Art. 5. De bepalingen van dit hoofdstuk zijn enkel van toepassing op de belastingen op aangifte.

    Art. 6. § 1. Het Gewest stelt jaarlijks een aangifteformulier ter beschikking aan de belastingplichtigen en aan elke persoon waarvan het meent dat hij belastingplichtige is op basis van de informatie in zijn bezit.

    De Regering bepaalt bij besluit de wijze van ter beschikkingstelling van dit formulier.

    § 2. De belastingplichtige, of de persoon gehouden tot indiening van de aangifte, die geen aangifteformulier ontvangen heeft op 1 oktober van het aanslagjaar, is gehouden om een exemplaar van het aangifteformulier op te vragen vóór 31 december van dat aanslagjaar.

    Art. 7. § 1. Elke belastingplichtige van een belasting op aangifte is gehouden om, voor elk aanslagjaar, een aangifte in te dienen bij de gewestelijke fiscale administratie in de vormen en de termijnen aangegeven in artikel 8.

    Als de belastingplichtige overleden is of in een staat van wettelijke handelingsonbekwaamheid verkeert, komt de aangifteverplichting in eerste instantie toe aan de erfgenamen ofwel de algemene legatarissen ofwel de begiftigden en in tweede instantie, aan de wettelijke vertegenwoordiger.

    Bij de zonder vereffening ontbonden vennootschappen in het kader van een fusie, aan een fusie gelijkgestelde verrichting of een splitsing, in de zin van de artikelen 671 tot en met 677 van het Wetboek van vennootschappen, of een gelijkaardige vennootschapsrechtelijke verrichting onder buitenlands recht, rust de verplichting tot aangifte naargelang het geval op de overnemende vennootschap of op de verkrijgende vennootschappen. Bij de andere ontbonden vennootschappen rust deze verplichting op de vereffenaars.

    § 2. Belastingplichtigen die niet kunnen lezen, noch ondertekenen of die niet voldoende juridische kennis hebben, mogen hun aangifte laten invullen door de agenten van de dienst bij dewelke zij de aangifte moeten indienen, mits zij de vereiste inlichtingen verstrekken. In dat geval wordt van deze omstandigheid melding gemaakt in de aangifte en wordt deze ondertekend door het personeelslid die ze ingevuld heeft.

    De aangiften mogen ook worden overgelegd door een lasthebber, die alsdan van de lastgeving krachtens welke hij optreedt, moet doen blijken.

    Art. 8. § 1. De persoon gehouden tot het indienen van een aangifte bij de gewestelijke fiscale administratie vult het aangifteformulier in, dagtekent en ondertekent het.

    De documenten, inlichtingen of informatie, waarvan de overlegging in het formulier wordt gevraagd, maken integraal deel uit van de aangifte en moeten worden bijgevoegd.

    Het aangifteformulier, volledig ingevuld, gedagtekend en ondertekend, moet binnen de 62 dagen na het ter beschikking stellen van het formulier worden verzonden naar de gewestelijke fiscale administratie.

    Als de aangifte ter beschikking werd gesteld per post, is de eerste dag van deze termijn de dag volgend op de dag waarop de geadresseerde, naar alle waarschijnlijkheid, kennis heeft kunnen nemen van het naar hem toegezonden aangifteformulier, dit wil zeggen de zevende dag volgend op de datum van verzending van het aangifteformulier, zoals deze vermeld is op het verzonden stuk, tenzij de geadresseerde het tegendeel bewijst.

    § 2. De elektronische aangifte, door de gewestelijke fiscale administratie ter beschikking gesteld, die werd ingevuld en verzonden overeenkomstig de daarin voorkomende aanduidingen, wordt gelijkgesteld met een gewaarmerkte, gedagtekende en ondertekende aangifte. De ondertekening van de aangifte mag elektronisch gebeuren.

    De bepalingen van deze Codex betreffende de aangifte zijn van toepassing op de elektronische aangifte voor zover deze bepalingen omwille van hun aard of hun modaliteiten er niet strijdig mee zijn.

    § 3. De Regering bepaalt de wijze van verzending van de aangifte aan de gewestelijke fiscale administratie.

    Afdeling 2. - Rechtzetting van de aangifte

    Art. 9. § 1. Indien de bevoegde agent meent de aangifte te moeten rechtzetten, stelt hij de aangever in kennis van de gegevens die hij voornemens is in de plaats te stellen van die welke zijn aangegeven.

    Deze kennisgeving gebeurt bij ter post aangetekende brief of elektronisch indien de belastingplichtige heeft ingestemd met de procedure voor elektronische briefwisseling.

    § 2. De belastingplichtige kan zijn schriftelijke opmerkingen overmaken aan de gewestelijke fiscale administratie binnen de éénendertig dagen, welke termijn om gegronde redenen kan worden verlengd. Deze termijn begint op de dag volgend op de dag waarop de geadresseerde, naar alle waarschijnlijkheid, kennis heeft kunnen nemen van de kennisgeving, dit wil zeggen de zevende dag volgend op de datum van verzending van de kennisgeving, zoals deze vermeld is op het verzonden stuk, tenzij de geadresseerde het tegendeel bewijst.

    De belastingheffing kan in geen geval worden gevestigd vóór het verstrijken van deze termijn, behalve indien de belastingsaangever uitdrukkelijk zijn akkoord verleent of indien de rechten van het Gewest in het gedrang komen.

    § 3. De belastingheffing wordt opgelegd door de gewestelijke fiscale administratie op basis van de rechtgezette aangifte en van de andere elementen waarvan ze kennis had vanaf de verzending van de kennisgeving tot rechtzetting.

    Afdeling 3. - Ambtshalve heffing

    Art. 10. § 1. De bevoegde agent kan ambtshalve overgaan tot de heffing wanneer de belastingplichtige :

    1) nagelaten heeft een ingevulde en ondertekende aangifte te doen binnen de termijnen voorzien in artikel 6 tot 8 van deze Codex;

    2) nagelaten heeft de op grond van artikel 54 gevraagde inlichtingen binnen de termijn te verstrekken;

    3) nagelaten heeft binnen de in artikel 9 vastgestelde termijn te antwoorden op de kennisgeving van rechtzetting;

    4) de verplichtingen hem opgelegd door deze Codex, of in uitvoering ervan, niet heeft nageleefd;

    5) de verplichtingen hem opgelegd door ordonnantie die de betrokken belasting regelt, of in uitvoering ervan, niet heeft nageleefd.

    De ambtshalve heffing wordt opgelegd op het bedrag dat de bevoegde agent kan vermoeden op grond van de gegevens waarover hij beschikt.

    § 2. Alvorens over te gaan tot de ambtshalve heffing, stelt de bevoegde agent de belastingplichtige in kennis van de motieven van de ambtshalve heffing en de elementen op basis waarvan de belasting zal worden geheven. Deze kennisgeving gebeurt bij ter post aangetekende brief.

    De...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT