Omzendbrief van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 26 maart 2021 inzake de richtlijnen voor het personeelsbeheer van de gewestelijke overheidsdiensten en de instellingen van openbaar nut van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het kader van het CORONAVIRUS (COVID-19), de 7 avril 2021

Artikel M. Omzendbrief van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 26 maart 2021 inzake de richtlijnen voor het personeelsbeheer van de gewestelijke overheidsdiensten en de instellingen van openbaar nut van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het kader van het CORONAVIRUS (COVID-19)

Beste collega's, Mevrouw, Mijnheer,

De Regering wil de verschillende diensten herinneren aan de richtlijnen betreffende het coronavirus COVID-19, die u kunt vinden op www.coronavirus.brussels en www.sciensano.be.

Bovendien hadden we u ook willen wijzen op een aantal reglementaire bepalingen voor situaties waarmee personeelsleden naar aanleiding van de coronavirus pandemie kunnen worden geconfronteerd.

  1. Wat is de algemene regel ?

    De huidige regels zijn van toepassing voor statutaire en contractuele personeelsleden.

    Zolang u niet ziek bent, wordt van de personeelsleden verwacht dat zij hun taken blijven uitoefenen. Om besmetting onder de personeelsleden met het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, wordt telewerk verplicht.

    Het is aan de instelling van openbaar nut of de overheidsdienst om erop toe te zien dat elk personeelslid waarbij de functie het toelaat van thuis uit werkt.

    De personeelsleden die een functie uitoefenen die niet via telewerk uitgevoerd kan worden, kan dienstvrijstelling verleend worden indien hun aanwezigheid op de werkplaats of op een andere plaats niet vereist is.

    Het wordt verder aangeraden om elke vergadering of opleiding op digitale wijze te organiseren.

    Bovendien wordt de werkgever uitgenodigd om tijdelijk de variabele stamtijden te verruimen voor aankomst 's ochtends (7u-10u) en voor vertrek 's avonds (15u-18u) voor medewerkers wiens aanwezigheid op kantoor noodzakelijk is, en dit om verplaatsingen met het openbaar vervoer tijdens de piekuren te vermijden.

    1.1 Personeelslid met een functie in telewerk uitgeoefend kan worden

    In de eerste plaats, en tot nader order, wordt telewerk verplicht tot alle dagen van de week (d.w.z. buiten het geplande contingent van telewerkdagen) wordt verplicht, mits de continuïteit van de dienstverlening wordt verzekerd.

    De personeelsleden moeten vooraf de toestemming van de functionele chef vragen en krijgen. Laatstgenoemde moet zich ervan vergewissen dat de continuïteit van de diensten verzekerd blijft en verzoekt zo nodig, op gemotiveerde wijze, om de aanwezigheid van de personeelsleden op kantoor.

    Personeelsleden die telewerken moeten tijdens de werkuren beschikbaar blijven en zich indien nodig of op verzoek melden op hun werkplek.

    U wordt verzocht de aangewezen code in te voeren in het systeem dat door uw instelling wordt gebruikt.

    1.2 Personeelsleden met taken die niet in telewerk vervuld kunnen worden

    Voor personeelsleden die hun functie of bepaalde taken gerelateerd aan hun functie niet via telewerk kunnen uitvoeren, zijn er verschillende situaties denkbaar.

    1.2.1 Het personeelslid voert taken uit die als niet essentieel worden beschouwd

    Het gaat hierbij onder meer om personeelsleden die instaan voor de schoonmaak op het kantoor of voor de catering.

    De functionele chef bekijkt samen met het personeelslid of er andere taken kunnen worden gegeven die uitgevoerd kunnen worden in telewerk. Indien er in samenspraak met het personeelslid geen andere taken kunnen worden opgelegd die in telewerk uitgevoerd kunnen worden, wordt aangeraden om het personeelslid dienstvrijstelling te verlenen.

    Personeelsleden waarvoor de dienstvrijstelling is aangewezen dienen op voorhand toelating te krijgen van de leidinggevende ambtenaar of zijn afgevaardigde. Deze moet ervoor zorgen dat de continuïteit van de diensten verzekerd blijft en kan, indien nodig, op gemotiveerde wijze, de aanwezigheid van de medewerkers in kwestie opleggen.

    De personeelsleden moeten beschikbaar blijven tijdens de werkuren en moeten indien nodig of gevraagd op de werkplaats aanwezig kunnen zijn. Personeelsleden behouden tijdens de dienstvrijstelling hun wedde.

    1.2.2 Het personeelslid voert een functie uit die als essentieel wordt beschouwd

    Het personeelslid blijft deze taken of functie verder uitoefenen op de werkplaats of de opgelegde plaats zoals voor de Coronacrisis het geval was.

    De werkgever is verplicht om de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen te nemen teneinde de veiligheid van het personeel te garanderen. Het personeelslid volgt daarbij ook de nodige voorschriften.

    De leidende ambtenaar moet vastleggen wat als essentiële taken of functies moet worden beschouwd. Deze vaststelling kan - mits motivering - ook gebeuren voor niet-operationele diensten, bijkantoren of buitendiensten. Kunnen bijvoorbeeld als essentiële...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT