Omzendbrief nr. 696. - Startbaanovereenkomst verduidelijking van het kader en aanbevelingen, de 3 juin 2021

Artikel M.

Aan de federale overheidsdiensten en aan de diensten die ervan afhangen, aan het Ministerie van Landsverdediging, evenals aan de instellingen van openbaar nut behorende tot het federaal administratief openbaar ambt zoals gedefinieerd in artikel 1 van de wet van 22 juli 1993 houdende bepaalde maatregelen inzake ambtenarenzaken,

Geachte collega's,

Geachte mevrouw,

Geachte heer,

Naar aanleiding van enige problemen die mij gesignaleerd werden vanuit verschillende diensten m.b.t. het in dienst nemen van jonge personeelsleden via startbaanovereenkomsten, de zogenaamde rosetta-contracten, heb ik besloten om in overleg met de Inspectie van Financiën en na raadpleging van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, enige verduidelijkingen via ministeriële omzendbrief bekend te maken.

Juridisch kader

Er dient vooreerst benadrukt te worden dat artikel 3 van de wet van 22 juli 1993 houdende bepaalde maatregelen inzake ambtenarenzaken, bepaalt dat de personeelsleden van de federale en programmatorische overheidsdiensten, de diensten die hieronder ressorteren, de parastatalen A en de Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid (1), aangeworven worden in de hoedanigheid van statutair ambtenaar.

Artikel 4 van deze wet voorziet in 4 uitzonderingsgronden, waarbij tevens aangeworven kan worden in de hoedanigheid van contractueel personeelslid:

  1. om aan uitzonderlijke en tijdelijke personeelsbehoeften te voldoen;

  2. om personeelsleden te vervangen bij gehele of gedeeltelijke afwezigheid;

  3. om bijkomende of specifieke opdrachten te vervullen;

  4. om te voorzien in de uitvoering van taken die een bijzondere kennis of ruime ervaring op hoog niveau vereisen.

    De wet van 24 december 1999 ter bevordering van de werkgelegenheid, verplicht de werkgevers uit de openbare sector om jongeren in dienst te nemen onder de leeftijd van 26 jaar bij zijn artikel 39, § 1. De werkgevers uit de openbare sector met minstens 50 personeelsleden zijn verplicht tot het bijkomend in dienst nemen van een aantal nieuwe werknemers ten opzichte van het personeelsbestand, uitgedrukt in VTE, tijdens het 2e trimester van het voorgaande jaar, en waarbij dit aantal wordt bepaald via een in Ministerraad overlegd KB.

    Het KB van 30 maart 2000 tot uitvoering van de artikelen 26, 27, eerste lid, 2°, 30, 39, § 1, en § 4, tweede lid, 40, tweede lid, 40bis, tweede lid, 41, 43, tweede lid, en 47, § 1, vijfde lid, van de wet van 24 december 1999 ter bevordering van de werkgelegenheid, bepaalt in artikel 4, § 1, dat "in iedere overheidsdienst" een aantal nieuwe werknemers tewerkgesteld dient te worden a rato van 3% van het VTE-bestand van het 2e kwartaal van het voorgaande jaar. Om hiertoe te komen dienen de Federale Staat en de overheidsinstellingen nieuwe werknemers aan te werven naar rato van 10% van de jaarlijks voorziene wervingen.

    Artikel 25 van de voornoemde wet van 24...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT