Omzendbrief nr. 679. - Transitie naar vereenvoudiging functiecartografie Niveau A, de 8 janvier 2021

Artikel M.

  1. OPZET EN DOEL

    De organisaties binnen het federaal administratief openbaar ambt werken met een systeem van functieclassificatie voor de functies van het niveau A. De functiebeschrijvingen worden opgenomen in een classificatie volgens de wegingsmethodologie bepaald in het Koninklijk besluit van 7 augustus 1939 betreffende de evaluatie en de loopbaan van het rijkspersoneel.

    De functiebeschrijvingen die zijn opgenomen in de Federale Cartografie (www.federalecartografie.be) werden sinds de invoering door het koninklijk besluit van 20 december 2007 houdende de classificatie van de functies van niveau A, meermaals aangepast.

    Een deel van de huidige functiebeschrijvingen zijn slechts aan een beperkt aantal personeelsleden toegewezen, sommige worden niet meer gebruikt of zijn intussen gewijzigd.

    Daarnaast werden ook de organisatiestructuren binnen een aantal departementen of diensten gewijzigd waardoor een actualisering en vereenvoudiging van de bestaande federale functiecartografie noodzakelijk is. Terzelfdertijd blijken een aantal nieuwe functiebeschrijvingen noodzakelijk in de instellingen.

    In de federale functiecartografie werd daarom voor een beter beheer binnen het bestaande systeem van functiebeschrijvingen, de term "functiefamilies" geïntroduceerd als verzamelnaam voor functies die een gelijkaardig werkproces volgen.

    Op die manier wordt in de federale cartografie een onderscheid gemaakt tussen de volgende drie types van functies :

    1. De generieke functies zijn de meest algemeen geformuleerde functies. Per functiefamilie werd er voor elke klasse waarin er voor die functiefamilie een functie geïdentificeerd kan worden, één functie beschreven die qua doel en resultaatgebieden weergeeft wat er van de functiehouder in die klasse verwacht wordt. Deze functiebeschrijving sluit qua weging perfect aan bij deze klasse, het doel en de resultaatgebieden zijn zeer kernachtig geformuleerd. De formulering van deze functiebeschrijvingen is erg algemeen maar wordt door de HR-dienst gecontextualiseerd voor de eigen organisatie door per resultaatgebied taken te formuleren.

    2. Voorbeeldfuncties zijn functies waarvan vastgesteld wordt dat ze frequent voorkomen in verschillende organisaties binnen de federale overheid. De formulering van deze functiebeschrijvingen is vrij algemeen maar ze bevatten wel taken die de inhoud van de functie al concreter maken.

      De generieke functies en de voorbeeldfuncties vormen samen de standaardfuncties op basis waarvan...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT