Omzendbrief nr. 287 betreffende de Btw op prestaties uitgevoerd door artsen in het kader van deskundige onderzoeken, de 10 janvier 2022

Artikel M.

  1. Context

    Ingevolge het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie van 21.03.2013 (zaak C-91/12, inzake PFC Clinic AB).

    Ingevolge het arrest nr. 194/2019 van het Grondwettelijk Hof van 05.12.2019

    Ingevolge de CIRCULAIRE 2021/C/114 (1) betreffende de vrijstelling van de belasting inzake medische verzorging

    Vanaf 1 januari 2022 worden verschillende (para-)medische prestaties btw-plichtig. Dat betekent een grote aanpassing voor deskundigen (vb. artsen, psychiaters, tandartsen,...) waarop beroep wordt gedaan in het kader van deskundige onderzoeken.

    In gene geval zal de deskundige een lager inkomen hebben of meer belastingen moeten betalen. De btw is geen inkomstenbelasting maar een verbruiksbelasting.

    Andere vrije beroepen die optreden als deskundige werden al eerder Btw-plichtig zoals de notarissen, de advocaten, de architecten,...

    De Btw-plicht is er enkel voor zelfstandigen en heeft dus geen invloed op personen die in loondienst werken. Een deskundige van het NICC zal bijvoorbeeld nooit Btw-plichtig zijn.

    De invoering van btw kent zijn intrede pas voor prestaties verleend vanaf 01/01/2022. Voor prestaties verleend voor deze datum is geen btw-plicht.

  2. Toepassing van de beslissing

    1. Btw nummer + Aanrekenen van btw op de geleverde prestaties

      Vanaf 1 januari 2022 zal in principe iedere deskundige dienen te beschikken over een btw-nummer. Indien de deskundige geen btw-nummer heeft, zullen de geleverde prestaties niet kunnen uitbetaald worden. Een uitzondering op dit principe is van toepassing indien het btw-nummer in aanvraag is. Dit dient echter uitdrukkelijk gemeld te worden. De betrokkene deelt het btw-nummer mee aan de vorderende overheid zodra hij hierover beschikt.

      Als gerechtsdeskundige zal je dus je ondernemingsnummer bij de btw-administratie moeten laten activeren als btw-identificatienummer. Dit kan eenvoudig via de toepassing e604 (formulier 604A) of door een beroep te doen op een erkend ondernemingsloket. Meer informatie vindt u op de website financien.belgium.be -> btw -> Aanvang, wijziging en einde activiteit. Dit btw-identificatienummer moet meegedeeld worden aan leveranciers en klanten en vermeld worden op alle contracten, facturen, bestelbonnen, verzendingsnota's en andere stukken met betrekking tot de economische activiteit.

      Tenzij de gerechtsdeskundige onderworpen is aan de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen(zie punt B), moet hij btw aanrekenen op de vergoeding voor het geheel van de geleverde...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT