Omzendbrief GPI 100 betreffende het gebruik van geweld tegen leden van de Geïntegreerde Politie, de 24 novembre 2022

Artikel M. Aan de Dames en Heren Provinciegouverneurs,

Aan Mevrouw de Hoge Ambtenaar belast met de uitoefening van bevoegdheden van de Brusselse Agglomeratie,

Aan de Dames en Heren Burgemeesters,

Aan de Dames en Heren Voorzitters van de Politiecolleges,

Aan de Dames en Heren Korpschefs van de Lokale Politie,

Aan de Heer Commissaris-generaal van de Federale Politie,

Aan de Heer Inspecteur-generaal van de Algemene inspectie van de Federale Politie en de Lokale Politie,

Ter informatie:

Aan de Heer Directeur-generaal van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie,

Aan de Heer Voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie,

Aan de Heer Voorzitter van het College van procureurs-generaal,

Aan Mevrouw de Voorzitster van het Comité P,

Aan de Heer Voorzitter van het Controleorgaan op de politionele informatie,

Mevrouw, Mijnheer de Gouverneur,

Mevrouw de Hoge Ambtenaar,

Mevrouw, Mijnheer de Burgemeester,

Mevrouw, Mijnheer de Voorzitter,

Mevrouw, Mijnheer de Korpschef,

Mijnheer de Commissaris-generaal,

Mijnheer de Inspecteur-generaal,

Dames, Heren,

Context

Geweldsincidenten tegen politiemensen vereisen een bijzondere aandacht van zowel de politie zelf, de beleidsverantwoordelijken, de syndicale organisaties, de media en de burgers.

Deze feiten van geweld vinden te vaak plaats. Het is dan ook van het grootste belang dat eenieder in onze maatschappij haar of zijn verantwoordelijkheid neemt om het geweld een halt toe te roepen. Deze feiten kunnen niet getolereerd worden en de daders van dergelijke feiten moeten vervolgd en gestraft worden. Tegelijkertijd neemt de politieorganisatie de nodige maatregelen om dit geweld te vermijden en de slachtoffers zo goed mogelijk op te vangen en te begeleiden.

Met deze omzendbrief maken we werk van een integraal beleid en aanpak van het geweld tegen politiemensen.

Deze omzendbrief heeft concreet als doelstelling:

* De ontwikkeling van een beleid inzake de uitvoering van politiewerk waarbij alles in het werk wordt gesteld om geweld tegen politiemensen te voorkomen;

* Dat iedere politiemedewerker op uniforme en gelijke wijze wordt ondersteund, passende zorg en opvolging aangeboden krijgt en naar behoren wordt begeleid;

* Nogmaals te bevestigen dat geweld tegen politiemensen nooit getolereerd kan worden en er altijd een passend gevolg aan moet worden gegeven;

* Dat geweld tegen politiemensen altijd moet worden gemeld en geregistreerd;

* Dat de materiële en morele schade maximaal wordt vergoed overeenkomstig de artikelen 52 en 53 van de wet op het politieambt (WPA);

* Dat de schade daarna zoveel als mogelijk kan worden verhaald op de aansprakelijke derde, eventueel door de overheid.

De aanpak van geweld tegen politiemensen berust op verschillende pijlers: de preventie, de begeleiding van de personeelsleden en hun familie, het strafrechtelijke en burgerrechtelijke aspect en de administratieve procedures die opgestart kunnen worden.

De preventie betreft een eerste belangrijke pijler. Een essentiële rol is hierbij weggelegd voor risicoanalyses, een kwaliteitsvolle opleiding en training en een doeltreffende (beschermings)uitrusting om de gevolgen van geweld tegen politiemensen te vermijden.

De registratie en melding van de feiten, de monitoring van de gegevens en de mededeling ervan aan de verschillende belanghebbende partijen maken ook deel uit van de preventie aangezien dit toelaat om de genomen preventiemaatregelen bij te sturen.

Een adequate en menselijke begeleiding van elke politiemedewerker betreft een tweede belangrijke pijler. Slachtoffers van geweld moeten kunnen rekenen op psychologische begeleiding en moeten vervolgens de nodige ondersteuning krijgen om wegwijs te geraken in de administratieve, strafrechtelijke/burgerrechtelijke en de financiële procedures die in bijlage 5 bij deze omzendbrief worden beschreven en om hun rechten te doen gelden. Het is evenzeer van belang dat partners en familieleden van slachtoffers door de politieorganisatie geholpen worden bij de afhandeling van feiten van geweld.

Een kwaliteitsvolle begeleiding is nodig op verschillende vlakken waaronder de registratie en melding van feiten van geweld, preventie, de psychosociale hulp, de strafrechtelijke procedure met klachtneerlegging en burgerlijke partijstelling, de procedure arbeidsongeval met erkenning en terugbetaling van kosten, de juridische en financiële bijstand, de begeleiding van de familie bij de afwikkeling van het dossier en, in overleg met het personeelslid, de re-integratie met mogelijkheid tot herplaatsing na een langdurige afwezigheid.

De commissaris-generaal, de directeurs-generaal bij de Federale Politie en de korpschefs van de zones van de Lokale Politie, hierna de leidinggevenden genoemd, hebben een cruciale rol. We verwachten van hen dat zij de nodige maatregelen nemen opdat bij elk geweldsfeit tegen een politiemedewerker rekening wordt gehouden met alle verschillende aspecten die deze omzendbrief belicht. We verwachten van hen dat zij personeelsleden die geconfronteerd werden met geweld ondersteunen om de soms complexe dossiers tot een goed einde te brengen. Hoe beter de personeelsleden begeleid worden, des te groter de kans dat zij, voor zover mogelijk, in de beste omstandigheden het werk kunnen hervatten. Hiervoor moedigen wij de politiezones aan om een afdoende verzekering af te sluiten om bijvoorbeeld de mogelijke insolvabiliteit van de dader of de kosten die niet worden gedekt in het kader van de arbeidsongevallenprocedure te dekken.

Uitgebreide toelichting bij de verschillende procedures staat ter beschikking van alle leden van de Geïntegreerde Politie op een interne website "Geweld tegen personeelsleden van de politie" op Wikipol.

  1. Definitie en toepassingsgebied

    Onder geweld wordt verstaan: een situatie die voor de leden van de Geïntegreerde Politie schadelijke gevolgen veroorzaakt, psychisch of fysiek, of voor hun goederen. Eén enkel voorval volstaat om als geweld te worden beschouwd. Deze omzendbrief heeft enkel betrekking op gewelddaden die door een derde worden gepleegd en verband houden met de uitoefening van de functie binnen de Geïntegreerde Politie. Het gaat om agressie tijdens de uitoefening van de functie of omdat men lid is van de Geïntegreerde Politie.

    Deze omzendbrief is van toepassing op alle leden van de Geïntegreerde Politie en gaat over alle vormen van geweld die het overlijden van het slachtoffer niet tot gevolg hebben.

    Om een kwaliteitsvolle opvang te bevorderen en het personeelslid dat het slachtoffer is van geweld daadwerkelijk steun te bieden, worden de uren die besteed worden aan de geïnstitutionaliseerde begeleidingszorgen met betrekking tot de professionele risico's (1), aan de raadplegingen in het kader van de wet van 4 augustus 1996 inzake het welzijn op het werk (2) (welzijnswet), aan de burgerlijke partijstelling (3) en aan de prestaties in het kader van de rechtshulp, in aanmerking genomen voor de berekening van de dienstprestaties voor de werkelijke duur.

    Bovendien mag het personeelslid de tijd meetellen die het heeft besteed aan de voorbereiding van zijn verdediging (werkelijke uren), met inbegrip van de tijd die het heeft besteed aan overleg met zijn advocaat. De in dit verband aangerekende uren moeten redelijk zijn en in verhouding staan tot de omvang van het betrokken dossier.

    De leidinggevenden zorgen er bovendien voor dat de rechten en het welzijn van politiemensen die het slachtoffer zijn van geweld, gewaarborgd worden.

  2. Preventie

    1. Goede registratie

      Een doeltreffende preventie en aanpak van geweld tegen politiemensen steunt op een correcte beeldvorming van het fenomeen. Registratie is hiervoor van het grootste belang.

      De...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT