Omzendbrief betreffende de nieuwe regels inzake het toezicht van toepassing op de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en op de verenigingen zoals bedoeld in Hoofdstuk XII van de organieke wet van 8 juli 1976, de 11 juin 2019

Artikel M.

  1. Inleiding

    De ordonnantie van 14 maart 2019 tot wijziging van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (B.S. 23 april 2019) (hierna " de ordonnantie " genoemd) treedt in werking op 1 juni 2019.

    Deze ordonnantie wijzigt met name een aantal bepalingen van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (hierna " de organieke wet " of " de OW " genoemd) tegemoetkomend aan een behoefte tot modernisering en vereenvoudiging van de regels op het gebied van het administratief toezicht op de akten van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (hierna " OCMW's " genoemd), evenals op de akten van de verenigingen zoals bedoeld in hoofdstuk XII van de " organieke wet " (hierna " verenigingen hoofdstuk XII " genoemd).

    Omwille van de duidelijkheid werden alle bepalingen met betrekking tot het administratief toezicht ondergebracht in hoofdstuk 9 van de organieke wet. De belangrijkste doelstelling die de wetgever nastreefde door deze hervorming aan te nemen, is het harmoniseren van de regels inzake het toezicht dat van toepassing is op verschillende lokale besturen, door met name als referentiepunt het systeem betreffende het toezicht te nemen dat van toepassing is op de gemeenten. De administratieve praktijk van de huidige wetgeving heeft immers aangetoond dat het noodzakelijk was om de procedures van het administratief toezicht op de OCMW's te versoepelen en sneller te maken, zoals dit reeds werd gedaan op het niveau van de gemeenten.

    Een van de essentiële veranderingen aangebracht door de gewijzigde tekst is om het systeem van het dubbel toezicht aanzienlijk te verlichten (afschaffing van het schorsingstoezicht van het college van burgemeester en schepenen). Voortaan is alleen het Verenigd College bevoegd, in het kader van de uitoefening van het algemeen toezicht, om de akten van het OCMW te schorsen of te vernietigen. De controlefunctie van het college van burgemeester en schepenen evolueerde naar een raadplegende adviesrol.

    Voor het overige gaan de belangrijkste wijzigingen aan het bestaande systeem essentieel over:

    * De begrenzing van het aantal aan de toezichthoudende overheid toe te sturen akten;

    * De organisatie van een versnelde toezichtsprocedure voor de akten van de raad voor maatschappelijk welzijn of van het vast bureau die niet " in extenso " dienen te worden toegestuurd aan de toezichthoudende overheid en die worden overgemaakt in de vorm van een lijst met een " beknopte omschrijving " van het onderwerp;

    * Het inkorten van de termijn voor het algemeen toezicht van veertig dagen naar dertig dagen, maar met een mogelijkheid tot verlenging.

  2. Toepassingsgebied

    De huidige omzendbrief is van toepassing op de OCMW's en op de verenigingen hoofdstuk XII. Omwille van de leesbaarheid zullen echter alleen de OCMW's worden genoemd in de omzendbrief. Deze is echter niet van toepassing op de verenigingen bedoeld in hoofdstuk XIIbis van de organieke wet.

  3. Toe te sturen akten

    III.1. Algemeenheden

    Voor de inwerkingtreding van de ordonnantie dienden de OCMW's al hun akten toe te sturen aan het Verenigd College en aan de gemeente, met uitzondering van de beslissingen betreffende individuele hulp en tot verhaal. De ordonnantie introduceert een gespreid systeem voor de verzending van de akten:

    1. een bepaald aantal akten dienen " in extenso " te worden toegestuurd

      * ofwel aan het Verenigd College en aan de gemeente (soms het College, soms de gemeenteraad),

      * ofwel alleen aan het Verenigd College;

    2. elke akte van de raad voor maatschappelijk welzijn die niet " in extenso " dient te worden toegestuurd alsook een bepaald aantal akten van het vast bureau die niet " in extenso " dient te worden toegestuurd, dienen te worden toegestuurd in de vorm van een lijst met een beknopte omschrijving van het onderwerp. Deze lijsten worden enkel aan het Verenigd College toegestuurd;

    3. alle overige akten hoeven niet te worden toegestuurd.

      Buiten deze verplichte verzendingen, is de toezichthoudende overheid bevoegd om op elk moment elke akte op te vragen die werd aangenomen door het OCMW (art. 112octies van de OW) alsook elke informatie of inlichting die nuttig kan zijn voor de uitoefening van het toezicht (art. 109, § 2, van de OW).

      III.2. Verzendingswijzen en berekening van de termijnen

      De akten van de OCMW's (of dit nu " in extenso " is of in de vorm van een lijst), de besluiten van het Verenigd College, het opvragen van akten voorkomend op een lijst en de beslissingen van de gemeenteraad, kunnen worden verzonden:

      * hetzij per post aangetekende brief met ontvangstbevestiging,

      * hetzij per bode, tegen afgifte van een ontvangstbewijs,

      * hetzij per elektronische post geauthentiseerd door een geavanceerde elektronische handtekening.

      Wat de vragen tot inlichtingen betreft, zoals bedoeld in het voornoemde artikel 109, voorziet de ordonnantie dat het Verenigd College de wijze bepaalt waarop de gevraagde documenten hem worden toegestuurd. Deze kunnen het voorwerp uitmaken van een verzending volgens een van de hierboven beschreven wijzen.

      De verzendingen bij aangetekende brief of de afgiften per bode dienen, net als voorheen, te worden gedaan, op het volgende adres:

      Gewestelijke Overheidsdienst Brussel

      Brussel Plaatselijke Besturen (B.P.B.)

      Kruidtuinlaan 20

      1035 BRUSSEL

      Wat de afgiften per bode betreft, zijn de burelen van de administratie toegankelijk van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur. Betreffende de verzendingen per elektronische post, dient er nog altijd verwezen te worden naar het besluit van de Leden van het Verenigd College bevoegd voor het beleid inzake bijstand aan personen van 21 juni 2012 tot vaststelling van de praktische modaliteiten voor de elektronische verzending van de akten van de overheden van de OCMW's in het kader van het administratief toezicht, genomen in uitvoering van het besluit van het Verenigd College van 23 oktober 20081 betreffende de elektronische verzending van akten die onderworpen zijn aan het administratief toezicht overeenkomstig de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW's.

      De toezichtstermijn begint te lopen op de dag na die waarop de akte van het OCMW ontvangen is (art. 108, § 2, van de OW). Voor de akten die in extenso dienen te worden doorgestuurd, heeft hun aanwezigheid op de lijst met een beknopte omschrijving van de akten in plaats van hun verzending "in extenso" geen effect op de aanvang van de toezichtstermijn net zo min als de verzending van een niet getekende kopie.

      Bovendien dient de kennisgeving van de beslissing van toezicht aan het OCMW te geschieden ten laatste op de dag waarop de termijn verstrijkt. De genomen toezichtsmaatregel (schorsing, vernietiging, goedkeuring of niet goedkeuring) dient niet alleen binnen de vastgestelde termijn te worden genomen, maar dient ook, op straffe van nietigheid van het besluit, binnen deze termijn te worden betekend aan het OCMW. Een besluit wordt geacht te zijn betekend binnen de termijn indien de datum van afgifte aan het postkantoor zich binnen de termijn bevindt. De verzending moet dus uiterlijk gebeuren op de dag waarop de termijn verstrijkt. Bijgevolg kan het voorkomen dat het besluit door het OCMW ontvangen wordt na het verstrijken van de termijn.

      De termijn die op een zaterdag, zondag of op een feestdag verstrijkt, wordt verlengd tot de eerstvolgende werkdag.

      III.3. De " in extenso " toe te sturen akten

      III.3.1. De verzending " in extenso "

      De OCMW's dienen erop toe te zien dat de " in extenso " toegestuurde documenten compleet zijn. Een akte wordt slechts geacht " in extenso " te zijn toegestuurd indien alle documenten die er integraal deel van uitmaken, werden bijgevoegd. Bovendien worden de OCMW's verzocht om bij de toe te zenden dossiers alle stukken...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT