26 NOVEMBER 2010. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Ik heb de eer Uwe Majesteit een ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs ter ondertekening voor te leggen.

Dit ontwerp beoogt de uitvoering mogelijk te maken van artikel 37/1 van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer. Dat artikel voorziet dat de rechter de geldigheid van het rijbewijs kan beperken tot voertuigen die zijn uitgerust met een alcoholslotsysteem wanneer hij veroordeelt uit hoofde van bepaalde overtredingen op voornoemde wet.

Om de maatregelen betreffende het alcoholslot te implementeren, wordt de datum van aanvang van de beperkte geldigheid van het rijbewijs in artikel 2 van het ontwerp bepaald.

Dat artikel legt eveneens de procedure vast, met enerzijds de afgifte van het rijbewijs aan de griffier van het gerecht dat de beslissing heeft uitgesproken en anderzijds de uitreiking van een rijbewijs dat enkel geldig is voor voertuigen die zijn uitgerust met een alcoholslotsysteem aan de veroordeelde bestuurder.

De veroordeelde moet zijn rijbewijs aan de griffier laten toekomen binnen de 30 dagen te rekenen vanaf de kennisgeving die door het openbaar ministerie werd gegeven of op de dag van het herstel in het recht tot sturen.

De griffier overhandigt de veroordeelde een attest, op basis waarvan de gemeente hem een rijbewijs uitreikt dat naast de betrokken categorieën ook de code vermeldt, voorzien in bijlage 7 van het koninklijk besluit van 23 maart 1998, zoals gewijzigd door artikel 4 van het ontwerp.

Na het verstrijken van de periode voor dewelke de rechter de geldigheid van het rijbewijs heeft beperkt tot motorvoertuigen uitgerust met een alcoholslot, geeft de griffier het ingeleverde rijbewijs aan de veroordeelde terug.

Artikel 3 van het ontwerp voorziet dat de maatregelen, die de geldigheid van het rijbewijs beperken tot de voertuigen die zijn uitgerust met een alcoholslot, vermeld worden in het centraal bestand van de rijbewijzen.

De afgifte aan de veroordeelde van een rijbewijs dat beperkt wordt door een code maakt controle van de bevoegde autoriteiten mogelijk.

Dit is het voorwerp van het ontwerp van besluit dat aan Uwe Majesteit ter ondertekening wordt voorgelegd.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

van Uwe Majesteit,

De zeer eerbiedige

en trouwe dienaars,

De Eerste Minister,

Y. LETERME

De Minister van Justitie,

S. De CLERCK

De Staatssecretaris voor Mobiliteit,

E. SCHOUPPE

26 NOVEMBER 2010. -...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT