Ministeriële omzendbrief nr. 282. - Gerechtsdeurwaarders. - Verificatie van de kostenstaten, de 22 décembre 2020

Artikel M.

  1. Inleiding

    De nieuwe wet omtrent het beheer van gerechtskosten inzake strafzaken legt duidelijke beheersprincipes vast. De gevolgen voor een aantal beroepsgroepen die hieronder vallen maar niet de klassieke bijdrage leveren van de expert opgenomen in het nationaal register, werd op het terrein naar bestwil ingevuld.

    Deze omzendbrief wil duidelijke richtlijnen definiëren die op de beroepsgroep van de gerechtsdeurwaarders van toepassing zijn. Deze kwam tot stand na breed overleg met de betrokken actoren en beoogt een "win-win"-situatie te creëren door het wegwerken van administratieve processen die geen afdoende toegevoegde waarde hebben in hoofde van de taxatiebureaus en de gerechtsdeurwaarders.

  2. De prestaties in strafzaken

    1. Het tarief

    Het tarief dat geldt voor de prestaties van gerechtsdeurwaarders in strafzaken, is vervat in het KB van 23 augustus 2015 tot vaststelling van het tarief voor prestaties van gerechtsdeurwaarders in strafzaken op vordering van de gerechtelijke overheden.

    Dit KB voorziet forfaitaire tarieven voor de volgende prestaties:

    - Dagvaardingen (art. 1-2)

    - Betekeningen (art. 1-2)

    - Betekeningen van een verzet tegen een veroordeling bij verstek, en nog enkele zeldzame gevallen (art. 3).

    "Vaste kosten" zoals dossierkosten, opzoekingen in het Rijksregister, portkosten voor zendingen in het binnenland, et cetera zijn vervat in het forfait.

    Naast het forfaitaire bedrag kunnen enkel de door het KB voorziene bijkomende elementen worden aangerekend (art. 1):

  3. de vertaling van stukken ten behoeve van de bestemmeling (niet alle stukken geven recht op vertaling) aan het tarief van de vertalers.

  4. De verplaatsingsvergoeding (die op haar beurt ook weer forfaitair is bepaald per arrondissementsafdeling).(1)

  5. Uitzonderlijke kosten, wat betekent dat de prestatieverlener de uitzonderlijke aard daarvan moet aantonen en de nodige bewijsstukken moet toevoegen aan de kostenstaat. Voorbeelden zijn de kosten van hypothecaire vermeldingen, kosten voor buitengewoon zware of volumineuze verzendingen, of de kosten voor een verzending naar het buitenland.

    1. Niet-naleving van het tarief

      De Nationale Kamer hecht veel belang aan de correcte toepassing van de voorziene tarieven en kan bij inbreuken een tuchtrechtelijke procedure initiëren. Ze is vragende partij om inbreuken aan haar te melden, ook indien de taxatiebureaus er geen correctie voor verzoeken.

      De hoofden van de taxatiebureaus geven trimestrieel de vastgestelde inbreuken door aan het Centraal Bureau Gerechtskosten dat deze kan melden aan de voorzitter van de Nationale Kamer

      Het is echter niet de bedoeling elke vergissing te signaleren. Het dient te gaan om weerkerende, veel voorkomende of mogelijk moedwillige praktijken.

    2. Aanrekening van verplaatsingen

      Het basisprincipe is dat een verplaatsingsvergoeding enkel kan toegekend worden als de verplaatsing effectief heeft plaatsgegrepen. We verduidelijken dat "hetzelfde adres" de gewone betekenis heeft van "eenzelfde woning" of "eenzelfde wooneenheid in een groter geheel" of "meerdere wooneenheden met een gemeenschappelijke ingang of gegroepeerde brievenbussen". Het kan zelfs gaan over een camping, een vakantiedorp, een schip, een rusthuis, een ziekenhuis, ... Anders gezegd: geen kosten als er geen echte verplaatsing is gebeurd.

      Wanneer...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT