Ministeriële omzendbrief GPI 94 betreffende de richtlijnen inzake de genomen maatregelen ter bestrijding van het virus COVID-19, de 30 mars 2020

Artikel M.

We worden op dit moment geconfronteerd met een uitzonderlijke situatie, met name de bestrijding van het virus COVID-19 (SARS-CoV-2), welke het afkondigen van de federale fase van het nationaal noodplan heeft genoodzaakt en die gepaard gaat met het nemen van dwingende en dringende maatregelen die op nationaal niveau worden opgelegd en onder meer middels de respectieve ministeriële besluiten worden geformaliseerd.

Dergelijke onmiskenbaar uitzonderlijke situaties kunnen enkel doeltreffend worden aangepakt mits het voeren van een verregaand doch coherent nationaal beleid, dat doorheen de betrokken departementen een organisatorische en uniforme vertaalslag krijgt.

Ik stel met tevredenheid en trots de inzet en inspanningen van al onze medewerkers op het terrein vast. Evenwel blijkt dat her en der nog ruimte wordt genomen voor eigen interpretaties of uitholling van de tot op heden bepaalde regels, evenals inzake de statutaire gevolgen die hieruit volgen voor de personeelsleden.

Uiteraard ben ik er mij van bewust dat in huidige crisiscontext niet alles tot in het kleinste detail in regelgevende teksten kan worden geregeld. Dat er derhalve vragen of twijfel rijzen, is begrijpelijk. Dat er eigen wendingen of invullingen worden gegeven aan de federale maatregelen en instructies is echter onverantwoord en in gezondheidsgerelateerd crisisbeheer zelfs ronduit gevaarlijk.

Dit is ook de reden waarom er een "Task Force GPI" werd opgericht, die voor de gehele geïntegreerde politie zorgt voor een eenduidig beleid, evenals voor een eenvormige, aan de huidige toestand aangepaste toepassing van alle regelgevende en reglementaire teksten, dit in het licht van de krachtdadige aanpak van het virus SARS-CoV-2. Deze Task Force GPI is vertegenwoordigd in het federaal coördinatiecomité COFECO, dat ingevolge de afkondiging van de federale fase van het nationaal noodplan werd opgericht en namens de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken door de Directeur-generaal van het nationaal crisiscentrum wordt voorgezeten.

Ik wens uitdrukkelijk de aandacht te vestigen op het dwingend karakter van de richtlijnen van de Task Force GPI. Dit veronderstelt aldus een rigoureuze en ongenuanceerde toepassing ervan binnen alle geledingen van de geïntegreerde politie. Daar we van onze burgers een rigide uitvoering van de maatregelen verwachten om zo snel mogelijk het hoofd te bieden aan deze epidemie, mag dit voor de politiediensten - welke op de handhaving ervan toezien -...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT