Ministeriële omzendbrief GPI 91 over de 'Minimale normen voor beveiliging van het onthaal', de 30 avril 2019

Artikel M.

  1. Inleiding

    Ernstige gewelddaden tegen politie sensu lato, met inbegrip van haar organisatie en infrastructuur, zijn geen zeldzaam gegeven; derhalve zijn structurele maatregelen onontbeerlijk voor de veiligheid van de personeelsleden binnen de politiegebouwen.

    Deze richtlijn past in een globale visie over de veiligheid van de politie-infrastructuur die later het voorwerp zal uitmaken van een koninklijk besluit. De beveiligingsmaatregelen en beveiligingsnormen voor het onthaal hebben immers betrekking op een globale visie omtrent de veiligheid van de politiegebouwen.

    Aldus heb ik het opportuun geacht om prioritair te werken aan de definitie van een beveiligingsconcept voor het meest blootgestelde punt van ieder politiegebouw: de onthaalzone.

    Derhalve is deze richtlijn gericht op het definiëren van een beveiligingsconcept dat in de praktijk de veiligheid van de personeelsleden belast met het onthaal en het eerste contact met burgers steeds waarborgt.

    De bijlagen bij de omzendbrief vormen het referentiedocument waarin schetsen, maatregelen, normen en aanbevelingen zijn opgenomen die het beveiligingsconcept vormen.

  2. Definities

    * Het beveiligingsconcept: de toepassing van de organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen en/of maatregelen met toegangscontrole, welke beantwoorden aan de vastgelegde normenen, in voorkomend geval, aan de aanbevelingen.

    * Maatregelen: binnen de huidige omzendbrief verwijst deze term naar de organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen die voorzien zijn in het kader van de infrastructurele inrichting.

    * Normen: binnen de context van het nemen van de bouwkundige en elektronische maatregelen waaraan de bouwkundige en elektronische maatregelen moeten voldoen en met toegangscontrole verwijzen deze normen naar de technische specificaties of maatregelen welke omschreven zijn in deze omzendbrief en zijn bijlages. Deze normen moeten als bindend worden beschouwd voor de toepassing van de maatregelen.

    * Aanbevelingen: samen met deze normen voor het onthaal werden er meerdere goede praktijken geïdentificeerd zodat het veiligheidsbeleid zich verder kan ontwikkelen met alle organisatorische, bouwkundige en elektronische aspecten. Via deze aanbevelingen trachten we de lokale verantwoordelijken bewust te maken, en indien nodig, deze te laten toepassen. Deze aanbevelingen hebben geen bindend karakter.

    * Politiegebouw: gebouw dat uitsluitend of hoofdzakelijk door de politie wordt bezet.

    *...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT