Ministerieel besluit tot wijziging van het ministerieel besluit van 8 oktober 2016 tot vaststelling van de functiebeschrijvingen van het operationeel personeel van de hulpverleningszones, de 20 octobre 2022

Artikel 1. Enig artikel. In bijlage 8 van het ministerieel besluit van 8 oktober 2016 tot vaststelling van de functiebeschrijvingen van het operationeel personeel van de hulpverleningszones worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in de eerste kolom wordt tussen de rubrieken "Beschrijving" en "Kerntaken en takengebied" een nieuwe rubriek ingevoegd, luidende: "Generieke competenties";

  2. in de tweede kolom wordt de rubriek "Generieke competenties" aangevuld als volgt:

  1. Inzicht in de organisatie: De kolonel ontwikkelt een uitvoerige visie van de verschillende functies/entiteiten en schat juist de gevolgen in van de beslissingen genomen op andere domeinen. Hij bepaalt de interne organisatieparameters in functie van de visie en de strategie van de organisatie, met het oog op het optimaliseren van processen.

  2. Conceptualiseren: De kolonel vertaalt redeneringen en abstracte en globale concepten (waarden, systemen, processen) in werkbare oplossingen.

  3. Managen van de organisatie: De kolonel ontwikkelt procedures en de structuur van de organisatie en zet ze op over verschillende entiteiten/functies heen. Hij voert de nodige veranderingen in en geeft er richting aan afhankelijk van de omstandigheden. Hij volgt de budgetten op en beheert ze.

  4. Beheren van de dienst: De kolonel schat personen, middelen, budgetten en tijd doeltreffend in, beheert ze, volgt ze regelmatig op en stuurt bij naargelang de te bereiken doelstellingen.

  5. Organiseren en plannen: De kolonel vertaalt de strategische beleidslijnen in meetbare doelstellingen. Hij werkt coherente plannen uit, zet de vereiste middelen juist in en onderneemt de nodige acties om mogelijke toekomstige obstakels te verhelpen.

  6. Inspireren: De kolonel inspireert medewerkers door als rolmodel de visie en de waarden van de organisatie uit te dragen.

  7. Teams aansturen en aanvoeren: De kolonel stuurt (multidisciplinaire) teams in de richting van de organisatiedoelstellingen door deze te coördineren en door de competenties van mensen correct in te schatten en in te zetten.

  8. Relaties leggen: De kolonel bouwt relaties en netwerken met mensen binnen en buiten de organisatie, met gelijken en doorheen verschillende hiërarchische niveaus, met mensen afkomstig uit verschillende culturen.

    9 Beïnvloeden: De kolonel heeft impact, onderhandelt om tot een win-winsituatie te komen en overtuigt een publiek door zijn communicatiestijl aan te passen.

  9. Integer, loyaal en toegewijd zijn: De kolonel gedraagt zich op een...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT