Ministerieel besluit tot wijziging van diverse bepalingen van het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, de 9 avril 2021

Artikel 1. In artikel 3 van het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 20 juli 1990 en 17 oktober 2001, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. er wordt een punt 3.1.3 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "3.1.3. Als de verkeerslichten op een kruispunt zijn geplaatst, mogen het groene of oranjegele licht pas verschijnen als de rode lichten branden voor het verkeer dat uit de dwarswegen komt, behalve als er geen snijdende verkeersstromen ontstaan of als de lichten, vermeld in artikel 61.1, 6°, 7° en 9°, van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, worden gebruikt.";

  2. in punt 3.3.1 worden het eerste en het derde lid opgeheven;

  3. punt 3.4 wordt vervangen door wat volgt:

    "3.4. Lichten bestemd voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen (artikel 61.1, 6°, 7° en 9°, van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg)

    Het silhouet van een fiets dat op de lichten die bestemd zijn voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen is afgebeeld, staat op een matte zwarte cirkelvormige oppervlakte met een diameter van 0,18 meter tot 0,21 meter.

    De lichten die bestemd zijn voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen, mogen op dezelfde paal op ooghoogte van de fietsers worden herhaald. In dat geval mag de cirkelvormige oppervlakte een diameter hebben van 0,10 meter tot 0,12 meter.

    3.4.1. Driekleurige fietserslichten (artikel 61.1, 6°, van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg)

    Het silhouet van een fiets dat op driekleurige fietserslichten is afgebeeld, is opgenomen in plaat 3a van bijlage 1, die bij dit besluit is gevoegd.

    Het vaste oranjegele licht brandt gedurende ongeveer drie seconden. Het eropvolgende rode licht gaat aan enkele ogenblikken voor het groene licht voor de andere weggebruikers aangaat. Het voormelde verschil in tijd heeft tot doel het de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen mogelijk te maken de rijbaan verder over te steken. Het verschil wordt vastgesteld op basis van een fietssnelheid van 5 meter per seconde vanaf het moment waarop het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT