Ministerieel besluit tot wijziging van verschillende bepalingen betreffende het statuut van de militairen, de 17 mai 2017

HOOFDSTUK 1. - Wijzigingsbepalingen

Afdeling 1. - Wijziging van het ministerieel besluit van 31 maart 1971 betreffende de samenstelling en de werking van de bevorderingscomites

Artikel 1. In artikel 2 van het ministerieel besluit van 31 maart 1971 betreffende de samenstelling en de werking van de bevorderingscomités, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. in paragraaf 1, 2°, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 5 november 2002, worden de woorden "zijn ambt in een ander land dan België, Frankrijk, Groot-Brittannië, het Groothertogdom Luxemburg, Nederland, de Bondsrepubliek Duitsland uitoefent of" opgeheven;

  2. in paragraaf 1, wordt de bepaling onder 8°, vervangen bij het ministerieel besluit van 7 september 2007 en gewijzigd bij het ministerieel besluit van 27 december 2013, vervangen als volgt :

    "8° gedetacheerd of ter beschikking gesteld is overeenkomstig de wet van 28 februari 2007 tot vaststelling van het statuut van de militairen en kandidaat-militairen van het actief kader van de Krijgsmacht;";

  3. in paragraaf 1, wordt de bepaling onder 9°, opgeheven bij het ministerieel besluit van 7 september 2007, hersteld als volgt:

    "9° niet in de personeelsenveloppe begrepen is overeenkomstig artikel 3, 1° tot 3°, van de wet van 25 mei 2000 betreffende de personeelsenveloppe van militairen;";

  4. paragraaf 2, opgeheven bij het ministerieel besluit van 27 december 2013, wordt hersteld als volgt :

    " § 2. De uitsluitingsvoorwaarde bedoeld in § 1, 2°, is evenwel niet van toepassing op de opperofficieren die hun ambt uitoefenen, in België, in een functie buiten de organen en onderafdelingen bedoeld in artikel 1 van het koninklijk besluit van 21 december 2001 tot bepaling van de algemene structuur van het ministerie van Landsverdediging en tot vastlegging van de bevoegdheden van bepaalde autoriteiten.".

    Art. 2. In artikel 4 van hetzelfde besluit, vervangen bij het ministerieel besluit van 5 november 2002 en gewijzigd bij het ministerieel besluit van 23 september 2004, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  5. de woorden ", de vice-chef defensie" worden opgeheven;

  6. het woord "intermachtencomité" wordt vervangen door de woorden "comité van de Krijgsmacht,".

    Art. 3. In artikel 6 van hetzelfde besluit, vervangen bij het ministerieel besluit van 5 november 2002 en gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 23 september 2004 en 27 december 2013, wordt het woord "intermachtencomité" vervangen door de woorden "comité van de Krijgsmacht".

    Art. 4. In artikel 7 van hetzelfde besluit, vervangen bij het ministerieel besluit van 5 november 2002, wordt het woord "intermachtencomités" vervangen door de woorden "comités van de Krijgsmacht".

    Art. 5. Artikel 9 van hetzelfde besluit, vervangen bij het ministerieel besluit van 5 november 2002 en gewijzigd bij het ministerieel besluit van 7 september 2007, wordt vervangen als volgt :

    "Art. 9. De comités per militaire vakrichting per krijgsmachtdeel of voor het geheel van de krijgsmachtdelen en de comités per groepen van militaire vakrichtingen van twee of meer militaire vakrichtingen van een krijgsmachtdeel zijn samengesteld uit vaste leden alsook uit tijdelijke leden of hun plaatsvervangers.

    De comités per groepen van militaire vakrichtingen voor het geheel van de militaire vakrichtingen van een krijgsmachtdeel, het intervakrichtingencomité voor het geheel van de militaire vakrichtingen en de intervakrichtingencomités in de domeinen van de operaties en van het management zijn uitsluitend samengesteld uit vaste leden.

    Bij ontstentenis van officieren die voldoen aan de voorwaarden om als tijdelijk lid zitting te hebben, houdt het comité op geldige wijze zitting wanneer het voorgeschreven aantal leden bedoeld in artikel 3, vijfde lid, 2°, van het koninklijk besluit van 7 april 1959 betreffende de stand en de bevordering van de beroepsofficieren, wordt bereikt.".

    Art. 6. Artikel 10 van hetzelfde besluit, vervangen bij het ministerieel besluit van 5 november 2002 en gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 27 oktober 1976, 22 juli 1996, 7 september 2007 en 27 december 2013, wordt vervangen als volgt :

    "Art. 10. Worden opgeroepen om zitting te nemen in de comités per militaire vakrichting per krijgsmachtdeel die de kandidaturen voor de graden van hoofdofficieren van de militaire vakrichting van het betrokken krijgsmachtdeel onderzoeken :

  7. als vaste leden :

    1. de chef defensie;

    2. de directeur-generaal human resources;

    3. de opperofficieren van het betrokken krijgsmachtdeel;

    4. de commandant van de component, behorend tot het betrokken krijgsmachtdeel;

  8. als tijdelijke leden, behorend tot dezelfde militaire vakrichting en hetzelfde krijgsmachtdeel als de officieren wier kandidatuur wordt onderzocht:

    1. wanneer het comité kandidaturen voor de graad van kolonel onderzoekt, twee officieren benoemd tot de graad van kolonel;

    2. wanneer het comité kandidaturen voor de graad van luitenant-kolonel onderzoekt, twee officieren benoemd tot de graad van kolonel en twee officieren benoemd tot de graad van luitenant-kolonel;

    3. wanneer het comité kandidaturen voor de graad van majoor onderzoekt, een officier benoemd tot de graad van kolonel, een officier benoemd tot de graad van luitenant-kolonel en twee officieren benoemd tot de graad van majoor.

    Indien het voorgeschreven aantal leden, bedoeld in artikel 3, vijfde lid, 2°, van het koninklijk besluit van 7 april 1959 betreffende de stand en de bevordering van de beroepsofficieren, niet wordt bereikt, wordt het comité, bedoeld in het eerste lid, evenwel vervolledigd met één of meerdere officieren van een andere militaire vakrichting van hetzelfde krijgsmachtdeel, bij loting bepaald.".

    Art. 7. Artikel 10bis van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het ministerieel besluit van 22 juli 1996, vervangen bij het ministerieel van 5 november 2002 en gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 7 september 2007 en 27 december 2013, wordt vervangen als volgt :

    "Art. 10bis. Worden opgeroepen om zitting te nemen in de comités per militaire vakrichting voor het geheel van de krijgsmachtdelen die de kandidaturen voor de graden van hoofdofficieren van de betrokken militaire vakrichting onderzoeken :

  9. als vaste leden :

    1. de chef defensie;

    2. de directeur-generaal human resources;

    3. de opperofficieren van de betrokken krijgsmachtdelen;

    4. de commandanten van de componenten, behorend tot de betrokken krijgsmachtdelen;

  10. als tijdelijke leden, behorend tot dezelfde militaire vakrichting als de officieren wier kandidatuur wordt onderzocht :

    1. wanneer het comité kandidaturen voor de graad van kolonel onderzoekt, één officier benoemd tot de graad van kolonel van elk betrokken krijgsmachtdeel;

    2. wanneer het comité kandidaturen voor de graad van luitenant-kolonel onderzoekt, twee officieren benoemd tot de graad van kolonel en twee officieren benoemd tot de graad van luitenant-kolonel;

    3. wanneer het comité kandidaturen voor de graad van majoor onderzoekt, een officier benoemd tot de graad van kolonel, een officier benoemd tot de graad van luitenant-kolonel en twee officieren benoemd tot de graad van majoor.

    Wanneer drie of vier krijgsmachtdelen door de comités per militaire vakrichting voor het geheel van de krijgsmachtdelen betrokken zijn, worden de tijdelijke leden bedoeld in het eerste lid, 2°, b) en c), zodanig aangewezen dat elk krijgsmachtdeel ten minste één maal vertegenwoordigd wordt.

    Wanneer enkel twee krijgsmachtdelen door de comités per militaire vakrichting voor het geheel van de krijgsmachtdelen betrokken zijn, worden de tijdelijke leden bedoeld in het eerste lid, 2°, b) en c), zodanig aangewezen dat er niet meer dan twee officieren van dezelfde graad behorend tot hetzelfde krijgsmachtdeel kunnen zijn.".

    Art. 8. Artikel 11 van hetzelfde besluit, opgeheven bij het ministerieel besluit van 5 november 2002, wordt hersteld als...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT