Ministerieel besluit tot vaststelling van de modaliteiten en voorwaarden voor de erkenning van gespecialiseerde opleidingen in België inzake douane-, btw en accijnsreglementering in het bijzonder met betrekking tot de indiening van douaneaangiften, de 21 janvier 2021

Artikel 1. § 1. De aanvraag tot het bekomen van een erkenning overeenkomstig artikel 3, punt 3°, van het koninklijk besluit van 13 maart 2016 tot vaststelling van de voorwaarden voor het bijhouden van het stamregister van de douanevertegenwoordigers, van het bewijs van voldoende kennis van de douane-, btw en accijnsreglementering en van de beroepsmatigheid van de uitoefening van de douanevertegenwoordiging wordt gericht aan de Administrateur-generaal van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen.

§ 2. Om voor erkenning van de opleiding in aanmerking te komen moeten bij de aanvraag de volgende gegevens gevoegd worden:

  1. het programma van de opleiding

  2. de opleiders en hun kwalificaties

  3. de te gebruiken cursussen.

    Art. 2. Om erkend te worden als gespecialiseerde opleiding van de in België van toepassing zijnde douane-, accijns- en btw reglementering, in het bijzonder met betrekking tot de indiening van douaneaangiften, moet de opleiding ten minste uit 72 uur opleiding bestaan samengesteld als volgt:

  4. ten minste 54 uur opleiding over douanevoorschriften

  5. ten minste 12 uur opleiding over accijnsvoorschriften

  6. ten minste 6 uur opleiding over voorschriften btw bij invoer of uitvoer.

    Art. 3. Om als opleiding over douanevoorschriften voor de toepassing van artikel 3, 1° te gelden dient de leerstof betrekking te hebben op de materies zoals opgenomen in punt I van de bijlage bij dit besluit.

    Art. 4. Om als opleiding over accijnsvoorschriften voor de toepassing van artikel 3, 2° te gelden dient de leerstof betrekking te hebben op de materies zoals opgenomen in punt II van de bijlage bij dit besluit.

    Art. 5. Om als opleiding over voorschriften btw bij invoer of uitvoer voor de toepassing van artikel 3, 3° te gelden dient de leerstof betrekking te hebben op de materies zoals opgenomen in punt III van de bijlage bij dit besluit.

    BIJLAGE.

    Art. N. Bijlage - Lijst van de stof voor de opleiding inzake douane-, btw en accijnsreglementering in het bijzonder met betrekking tot de indiening van douaneaangiften

    De voor de afgifte van het attest in aanmerking te nemen kennis moet ten minste betrekking hebben op de volgende onderwerpen :

    1. Opleiding inzake douanevoorschriften :

      * Europese en nationale douanereglementering, in het bijzonder:

      o het Douanewetboek van de Unie en de daaraan verbonden verordeningen

      o de Algemene Wet inzake Douane en Accijnzen

      * een praktijkgerichte kennis van de douaneregelingen, in het bijzonder:

      o de regelingen inzake...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT