Ministerieel besluit tot vaststelling van de schema's met de voorwaarden waaraan teeltmateriaal van siergewassen moet voldoen, van de voorschriften voor het door de leverancier op te maken etiket of ander document en van de aanvullende uitvoeringsbepalingen voor de door de leverancier bij te houden lijsten van siergewassen, de 14 mars 2018

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Dit besluit voorziet in de omzetting van richtlijn 93/49/EEG van de Commissie van 23 juni 1993 tot vaststelling van het schema met de voorwaarden waaraan siergewassen en teeltmateriaal daarvan overeenkomstig Richtlijn 91/682/EEG van de Raad moeten voldoen, richtlijn 1999/66/EG van de Commissie van 28 juni 1999 houdende voorschriften voor het overeenkomstig Richtlijn 98/56/EG door de leverancier op te maken etiket of ander document en richtlijn 1999/68/EG van de Commissie van 28 juni 1999 tot vaststelling van aanvullende bepalingen met betrekking tot de op grond van Richtlijn 98/56/EG van de Raad door de leveranciers bij te houden rassenlijsten van siergewassen.

HOOFDSTUK 2. - Definities

Art. 2. In dit besluit wordt verstaan onder besluit van 26 januari 2018: het besluit van de Vlaamse Regering van 26 januari 2018 betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van siergewassen.

HOOFDSTUK 3. - Schema's met de voorwaarden waaraan teeltmateriaal van siergewassen moet voldoen

Art. 3. Het teeltmateriaal moet nagenoeg vrij zijn van, althans met het blote oog waarneembare, schadelijke organismen en ziekten, die de kwaliteit van het materiaal aantasten, dan wel van tekenen of symptomen daarvan, die de bruikbaarheid van de siergewassen of het teeltmateriaal daarvan schaden, en vooral van de schadelijke organismen en ziekten, die voor de soorten en geslachten in kwestie worden vermeld in de bijlage, die bij dit besluit is gevoegd.

Art. 4. Het materiaal moet geïdentificeerd zijn en zuiver zijn wat geslacht of soort of, in voorkomend geval, plantengroep betreft, en, als het overeenkomstig artikel 14, eerste lid, van het besluit van 26 januari 2018 in de handel wordt of zal worden gebracht, ook wat het ras betreft.

HOOFDSTUK 4. - Voorschriften voor het door de leverancier op te maken etiket of ander document

Art. 5. In dit artikel wordt verstaan onder:

  1. bevoegde entiteit: het Departement Landbouw en Visserij, vermeld in artikel 26, § 1, van het besluit van de Vlaamse Regering van 3 juni 2005 met betrekking tot de organisatie van de Vlaamse administratie;

  2. EG-kwaliteit: de categorie van teeltmateriaal van siergewassen, die voldoet aan de minimumeisen, opgesteld op basis van de schema's en voorschriften, vermeld in dit besluit;

  3. derde landen: de landen die niet tot de Europese Unie behoren.

    Het etiket of document van de leverancier, vermeld in artikel 13, tweede lid van het besluit van 26 januari 2018, is vervaardigd van daarvoor geschikt materiaal dat niet eerder is gebruikt. Het is opgesteld in ten minste een van de officiële talen van de Europese Unie. In het etiket of document worden al de volgende gegevens opgenomen:

  4. de vermelding "EG-kwaliteit";

  5. de code "BE";

  6. de bevoegde entiteit;

  7. het registratienummer van de leverancier dat de bevoegde entiteit heeft toegekend;

  8. het individuele volgnummer, het weeknummer of serienummer;

  9. de botanische naam;

  10. in voorkomend geval, de benaming van het ras.Voor onderstammen: de benaming of aanduiding van het ras;

  11. in voorkomend geval, de benaming van de plantengroep;

  12. de hoeveelheid;

  13. bij invoer uit een derde land, overeenkomstig artikel 16, tweede lid, van het besluit van 26 januari 2018, de naam van het land waar het teeltmateriaal is geproduceerd.

    Als bij het materiaal een plantenpaspoort conform het koninklijk besluit van 10 augustus 2005 betreffende de bestrijding van voor planten en plantaardige producten schadelijke organismen gevoegd is, kan, als de leverancier dat wil, het plantenpaspoort als het etiket of document van de leverancier, vermeld in het tweede lid, gelden, als daarop de vermelding "EG-kwaliteit", de bevoegde entiteit, het registratienummer van de leverancier dat de bevoegde entiteit heeft toegekend, en, als dat relevant is, de benaming van het ras, de onderstam of de plantengroep is vermeld. Bij invoer uit een derde land volgens artikel 16, tweede lid, van het besluit van 26 januari 2018, de naam van het land waar het teeltmateriaal is geproduceerd.

    HOOFDSTUK 5. - Aanvullende bepalingen over de rassenlijsten van siergewassen die de leveranciers moeten bijhouden

    Art. 6. De leveranciers houden overeenkomstig artikel 14, eerste lid, punt 4°, van het besluit van 26 januari 2018, een lijst van de leverancier bij. In die lijst worden al de volgende gegevens vermeld:

  14. de naam van het ras en, in voorkomend geval, de algemeen bekende synoniemen;

  15. de gegevens over de instandhouding van het ras en het toegepaste vermeerderingssysteem;

  16. een beschrijving van het ras waarin ten minste de kenmerken en de expressie daarvan worden vermeld overeenkomstig de bepalingen die gelden voor de aanvragen die moeten worden ingediend voor communautaire kwekersrechten, als de laatstgenoemde bepalingen van toepassing zijn;

  17. gegevens over de verschillen van het ras ten opzichte van rassen die er het sterkst op lijken, als dat mogelijk is.

    De verplichtingen, vermeld in het eerste lid, 2° en 4°, zijn niet van toepassing op leveranciers van wie de werkzaamheden zich beperken tot het in de handel brengen van teeltmateriaal van siergewassen.

    HOOFDSTUK 6. - Slotbepaling

    Art. 7. Het ministerieel besluit van 19 februari 2000 tot vaststelling van de schema's met de voorwaarden...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT