Ministerieel besluit tot vastlegging van het huishoudelijk reglement van de opvangstructuren, de 21 septembre 2018

Artikel 1. Onderhavig besluit voert gedeeltelijk artikel 19 van de wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers en van bepaalde andere categorieën van vreemdelingen uit en het koninklijk besluit van 2 september 2018 vastlegging van het stelsel en de werkingsregels van toepassing op de opvangstructuren.

Art. 2. Het huishoudelijk reglement, als bijlage bij dit besluit gevoegd, is aangenomen.

Art. 3. Het inleidende en het variabele gedeelte van het huishoudelijk reglement worden aangevuld door elke opvangstructuur en worden vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan het Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers.

Van zodra deze goedkeuring is bekomen, maken het inleidende, het vaste en het variabele gedeelte samen het huishoudelijk reglement van de opvangstructuur uit.

Elke wijziging van het inleidende en van het variabele gedeelte van het huishoudelijk reglement door de opvangstructuur wordt ter goedkeuring voorgelegd overeenkomstig het eerste lid.

Art. 4. Dit besluit is niet van toepassing op de observatie- en oriëntatiecentra bedoeld in de artikelen 40 en 41 van de wet.

Art. 5. Onderhavig besluit treedt in werking op 1 oktober 2018.

BIJLAGE.

Art. N. Bijlage - Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement voor de opvangstructuren

Welkom in onze opvangstructuur!

In dit huishoudelijk reglement (HHR) geven wij u uitleg over uw rechten en plichten en de te respecteren regels gedurende uw verblijf in de opvangstructuur. Het is zeer belangrijk dat u dit reglement goed begrijpt.

De volgende dienstverlening is beschikbaar in de opvangstructuur:

o huisvesting

o maaltijden

o toegang tot sanitaire voorzieningen, en toiletartikelen

o terbeschikkingstelling van kleding

o zakgeld

o individuele sociale begeleiding en toegang tot juridische hulp

o medische en psychologische begeleiding

Het HHR bevat een geheel van regels betreffende het samenleven en de organisatie van de opvangstructuur om het verblijf zo goed mogelijk te laten verlopen voor de bewoners en het personeel.

Deze regels betreffen het volgende:

o het respect voor de privacy

o de orde en rust in de opvangstructuur

o de veiligheid van bewoners en personeelsleden

o de hygiëne en netheid van de kamers

o de regeling voor aanwezigheid en afwezigheid

o het maken van afspraken

o het systeem van waarborg

o de kamercontrole

o de algemene informatieverplichting van elke bewoner ten aanzien van Fedasil

De structuur is een open opvangstructuur. Dit betekent dat u niet verplicht bent om er te verblijven. Als u ervoor kiest om de opvangstructuur te verlaten, dan behoudt u enkel het recht op medische begeleiding door Fedasil. Uw keuze om al dan niet in de opvangstructuur te verblijven heeft geen effect op de behandeling van uw verzoek om internationale bescherming.

Indien u vragen heeft met betrekking tot dit huishoudelijk reglement of met betrekking tot de rechten die u geniet tijdens uw verblijf in de opvangstructuur, kunt u steeds terecht bij uw maatschappelijk werker of de in de structuur beschikbare informatiebrochures te consulteren.

De directie en de personeelsleden wensen u een aangenaam verblijf.

* * * * *

Ik ondergetekende, . . . . .

bevestig kennis te hebben genomen en een kopie te hebben ontvangen van dit huishoudelijk reglement, dat werd toegelicht in een taal die ik begrijp.

Naam + Voornaam

OV nr.:

Datum:

Handtekening:

  1. ONZE DIENSTVERLENING

    1.1 Basisdienstverlening

    De opvangstructuur biedt u, afhankelijk van zijn organisatie, de volgende dienstverlening:

    o huisvesting met toegang tot sanitaire voorzieningen

    o toegang tot toiletartikelen

    o de mogelijkheid om kledij te wassen en noodzakelijke kleding (tweedehands) te ontvangen

    o maaltijden of maaltijdcheques of de mogelijkheid om zelf voeding aan te schaffen

    1.2 Individuele begeleiding

    Alle medewerkers van de opvangstructuur zijn onderworpen aan een deontologische code die waarden zoals het respect, de klantgerichtheid, de onpartijdigheid en de discretie onderschrijft.

    Tijdens uw verblijf heeft u een maatschappelijk werker als referentiepersoon. Deze zal u gedurende uw verblijf individueel begeleiden, u informeren over uw rechten en u kunnen doorverwijzen naar andere diensten indien nodig.

    Deze persoon zal een individueel dossier aanleggen waarin alle belangrijke zaken voor uw begeleiding in de opvangstructuur bijgehouden worden.

    Ook andere medewerkers uit onze opvangstructuur kunnen hieraan bijdragen. U hebt altijd recht op inzage in uw dossier. Indien u verhuist naar een andere opvangstructuur zal dit dossier worden overgedragen aan de nieuwe opvangstructuur.

    De individuele begeleiding die u van ons kunt verwachten is de volgende:

    o Begeleiding in de opvang: uw maatschappelijk werker bespreekt en evalueert samen met u uw...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT