Ministerieel besluit houdende de vaststelling van de inrichting van de stemlokalen en van het kiesmateriaal voor de stembureaus bij de buitengewone gemeenteraadsverkiezing van 16 juni 2019 in Bilzen, de 15 mai 2019

Artikel 1. Bij de buitengewone gemeenteraadsverkiezing van 16 juni 2019 in Bilzen richt het college van burgemeester en schepenen het stemlokaal in volgens de beschrijvingen in dit besluit.

Art. 2. Het stemlokaal wordt ingericht volgens het model dat is opgenomen in bijlage 1, die bij dit besluit is gevoegd.

De leden van het stembureau nemen in het stemlokaal een zodanige plaats in dat de binnenkomende kiezers onmiddellijk langs het stembureau gaan. De stemhokjes worden ten opzichte van het stembureau zodanig geplaatst dat de leden van het stembureau zicht hebben op het verloop van de stemming. De stembussen worden zo geplaatst dat de kiezers die het stemhokje verlaten, ze onmiddellijk kunnen zien en dat de leden van het stembureau er een duidelijk zicht op hebben.

Niveauverschillen op de gelijkvloerse verdieping worden voorzien van een hellend vlak in antislipmateriaal, zodat de stemlokalen voor iedereen toegankelijk zijn. Het hellingspercentage van dat hellend vlak bedraagt hoogstens:

  1. 10 % bij niveauverschillen tot 10 centimeter;

  2. 8,3 % bij niveauverschillen van meer dan 10 centimeter tot 25 centimeter;

  3. 6,25 % bij niveauverschillen van meer dan 25 centimeter tot 50 centimeter;

  4. 5 % bij niveauverschillen van meer dan 50 centimeter.

    De tekst van artikel 132, § 3 en § 4, en van artikel 221 tot en met 254 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011 wordt in het stemlokaal aangebracht.

    In het stemlokaal wordt een vergrootglas ter beschikking gesteld van de kiezers.

    Art. 3. Het stemhokje is zo gemaakt dat het geheim van de stemming wordt gegarandeerd.

    Art. 4. In elk gebouw waarin gestemd wordt, stelt de gemeente voor kiezers met een lichamelijke beperking minstens één speciaal ingericht stemhokje ter beschikking. Die stemhokjes worden in of in de onmiddellijke nabijheid van de stemlokalen geplaatst. In de onmiddellijke omgeving ervan staat een stoel ter beschikking. Vanaf de ingang van het gebouw wordt duidelijke signalisatie aangebracht zodat de personen die daarvan willen gebruikmaken, de plaats van dat stemhokje gemakkelijk kunnen vinden.

    Het stemhokje, vermeld in het eerste lid, heeft:

  5. een vrije manoeuvreerruimte met een diameter van 1,5 meter;

  6. een schrijftafel waarvan het blad zich op een hoogte van 80 centimeter bevindt, een breedte van 1 meter heeft en een diepte van 60 centimeter heeft. De ruimte onder het schrijfblad blijft vrij en heeft een vrije hoogte van minstens 70 centimeter.

    Art. 5. Aan ieder stemhokje is een identiek stevig rood stempotlood gehecht met een kettinkje dat minstens 50 cm lang is.

    Ieder stembureau beschikt over een voldoende aantal stempotloden om onmiddellijk de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT