Ministerieel besluit betreffende een tijdelijke afwijking op het verbod pesticiden die glyfosaat bevatten te gebruiken om de veiligheid van de uitbating van de spoorwegen te garanderen, de 29 avril 2021

Artikel 1. § 1. In afwijking op artikel 1 van het besluit van 10 november 2016 dat het gebruik van pesticiden die glyfosaat bevatten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verbiedt, met naleving van de beginselen van de geïntegreerde bestrijding en de voorwaarden opgenomen in afwijkingen die werden toegekend op basis van artikel 9 van de voormelde ordonnantie wordt, in voorkomend geval, het gebruik van pesticiden die glyfosaat bevatten toegestaan als laatste redmiddel voor het beheer van de spoorwegen, in het bijzonder de ballastbedden, de ruimte tussen de sporen en veiligheidspaden van hoofdspoorwegen en bijsporen (uitwijkbundels), en de elektriciteitscentrales voor bovenleidingen, ten voordele van de volgende instellingen en hun onderaannemers, en exclusief in de genoemde gevallen :

  1. de naamloze vennootschap van publiek recht INFRABEL, voor het beheer van de hoofdspoorwegen en bijsporen van type I;

  2. de naamloze vennootschap van publiek recht Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen - directie Technics, voor het beheer van de sporenbundels van de technische sites van de NMBS van Vorst en Schaarbeek ;

  3. de Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel, MIVB, voor het beheer van de metrosporen in openlucht en de spoorcomplexen ter hoogte van de stelplaatsen van Haren, Jacques Brel en Delta.

§ 2. De gebruikte pesticiden moeten producten zijn die zijn toegelaten op de nationale markt voor het onderhoud van spoorwegen of verharde permanent onbeteelde terreinen, krachtens het koninklijk besluit van 28 februari 1994 betreffende het bewaren, het op de markt brengen en het gebruiken van bestrijdingsmiddelen voor landbouwkundig gebruik.

Ze moeten worden gebruikt in de kleinste dosis die doeltreffend is en met naleving van de voorwaarden die zijn vermeld in hun toelatingsakte voor het op de markt brengen of hun vergunningsakte voor parallelimport.

De pesticiden moeten worden gebruikt via technieken die zijn aangepast aan bijzondere toepassingsvoorwaarden, met het oog op het zoveel mogelijk beperken van de drift en de blootstelling van de organismen die geen doelwit zijn.

§ 3. Sproeien kan niet plaatsvinden als officiële meteorologische diensten, zoals het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) een gemiddelde windsnelheid voorspellen die 20 km/u (5,6 m/s) bereikt of overschrijdt.

De naleving van de voorwaarden van deze paragraaf wordt gewaarborgd door de persoon die verantwoordelijk is voor het spuiten, en moet ten minste houder...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT