Milieuovereenkomst inzake de terugnameplicht betreffende de tractiebatterijen voor hybride en elektrische voertuigen, de 22 février 2021

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Afdeling 1. - Doel van de overeenkomst

Artikel 1. Deze milieubeleidsovereenkomst beoogt de vastlegging van de modaliteiten tot uitvoering van de terugnameplicht voor afgedankte tractiebatterijen voor hybride en elektrische voertuigen overeenkomstig het besluit van de Waalse Regering van 23 september 2010 tot invoering van een terugnameplicht voor bepaalde afvalstoffen.

Afdeling 2. - Begrippen en definities

Art. 2. § 1. De begrippen en definities bedoeld in het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen, in het decreet van 27 mei 2004 betreffende Boek I van het Milieuwetboek en in het besluit van de Waalse Regering van 23 september 2010 tot invoering van een terugnameplicht voor bepaalde afvalstoffen zijn van toepassing op deze overeenkomst, onverminderd de aanvullende definities in deze overeenkomst.

§ 2. Voor de toepassing van deze overeenkomst wordt verstaan onder :

  1. Batterij of accu : bron van door rechtstreekse omzetting van chemische energie verkregen elektrische energie, bestaande uit één of meer primaire (niet-oplaadbare) batterijcellen of uit één of meer secundaire (oplaadbare) batterijcellen.

  2. Industriële batterij of accu : iedere batterij of accu die uitsluitend voor gebruik voor industriële of professionele doeleinden is ontworpen of in elk type elektrisch voertuig.

    Hierna "industriële batterij" genoemd".

  3. Hybride en elektrische voertuigen : alle soorten hybride, plug-in hybride, elektrische of brandstofcelvoertuigen die onder de categorieën N1 en M1 vallen, namelijk personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen (minder dan 3,5 ton), en onder categorie L, namelijk bromfietsen en motorfietsen.

    Hierna 'HEV' (high electrified vehicle) genoemd;

  4. Industriële batterijen voor de tractie van hybride en elektrische voertuigen : oplaadbare batterijen van het type NiMH, lithium of andere die worden gebruikt voor de tractie van hybride en elektrische voertuigen, met een gewicht van meer dan 20 kg en een spanning van meer dan 60 volt DC. Deze batterijen bestaan uit stacks (stapels), modules en cellen, ingesloten in een functionele buitenmantel;

    Hierna 'HEV-batterijen' (high electrified vehicle) genoemd;

  5. Teruggenomen/opgehaalde HEV-batterij : elke HEV-batterij die kosteloos wordt teruggenomen bij een terugnamepunt voor HEV-batterijen;

  6. Herbruikbare HEV-batterij : elke teruggenomen HEV-batterij die niet afgedankt is en die in aanmerking komt voor hergebruik of voor een secundaire toepassing;

  7. Afgedankte HEV-batterij : elke teruggenomen HEV-batterij die een afvalstof is in de zin van de definitie van afvalstof in artikel 2, 1° van het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen.

  8. Officiële autodistributeur van hybride of elektrische voertuigen : Elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die nieuwe HE-voertuigen van één of meer voertuigproducenten verdeelt.

  9. Garage voor reparatie en onderhoud, carrosseriebedrijf en eindverkoper : elke natuurlijke of rechtspersoon die een garage voor reparatie en onderhoud of een carrosseriebedrijf uitbaat of een eindverkoper is en die geen officiële verdeler van HE-voertuigen is.

  10. Verdeler van HEV-batterijen : elke natuurlijke of rechtspersoon die nieuwe batterijen of hun onderdelen, in de vorm van stacks, modules en cellen, voor de aandrijving van HE-voertuigen verdeelt van een of meer producenten van deze batterijen.

  11. Eindverkoper : elke natuurlijke of rechtspersoon die HEV-batterijen te koop aanbiedt aan de consument.

  12. Laatste houder of eigenaar : elke natuurlijke of rechtspersoon die een batterij voor de tractie van HE-voertuigen levert aan een terugnamepunt of een erkend centrum dat voor een dergelijke terugname is aangewezen.

  13. Erkend centrum : elke natuurlijke of rechtspersoon die door de Gewesten erkend is voor de depollutie, de ontmanteling en de vernietiging van afgedankte voertuigen en voor de afgifte van vernietigingsattesten.

  14. Terugnamepunt : officiële autoverdeler van HE-voertuigen, verdeler van HEV-batterijen, erkend centrum, garage voor reparatie en onderhoud, carrosseriebedrijf, eindverkoper, die door de producent of het beheersorganisme aangewezen is voor de terugname van herbruikbare of afgedankte HEV-batterijen.

  15. Verwerking van HEV-batterijen : alle activiteiten op afgedankte HEV-batterijen nadat ze overgebracht worden naar sorteer- en recyclage-installaties.

  16. Hergebruik van HEV-batterijen : elke handeling waarbij de HEV-batterij (of haar onderdelen) wordt gebruikt voor dezelfde als de oorspronkelijk bedoelde toepassing, namelijk de tractie van HEV.

  17. Secundair gebruik van HEV-batterijen : elke handeling waarbij de industriële batterij voor HEV-tractie (of haar onderdelen) wordt gebruikt voor andere dan de oorspronkelijk bedoelde toepassingen of doeleinden (d.w.z. andere dan HEV-tractie).

  18. Verwijdering van HEV-batterijen : volledige verwijdering of extractie van HEV-tractiebatterijen uit HE-voertuigen.

  19. Ontmanteling van HEV-batterijen : de 'deconstructie' van de eerder verwijderde HEV-batterij in verschillende onderdelen.

  20. Recyclingniveau : de hoeveelheid opgehaalde afgedankte batterijen waarop een recyclingproces wordt toegepast.

  21. Recyclingrendement van de recyclingprocessen : De verhouding die wordt verkregen tussen de massa van de fracties die door het recyclingproces worden geproduceerd en de massa van de afgedankte batterijen die in het recyclingproces worden geïntroduceerd, uitgedrukt in procenten, en berekend overeenkomstig Verordening nr. 493/2012 van de Commissie van 11 juni 2012 houdende nadere bepalingen voor de berekening van de recyclingrendementen van de recyclingprocesssen van afgedankte batterijen en accu's.

  22. Centralisatie van HEV-batterijen : de groepering van de HEV-batterijen bij de terugnamepunten.

  23. Beheersplan : het geheel van acties gevoerd en maatregelen genomen door het beheersorgaan, dat minstens volgende elementen bevat :

    - een preventieplan;

    - een overzicht van de acties i.v.m. de terugname en de verwerking van de tractiebatterijen van hybride en elektrische voertuigen;

    - een financieel plan;

    - een methode voor de follow-up van de resultaten van het beheer van de stroom;

    - de communicatieacties die door het beheersorganisme zullen worden ondernomen

  24. Beheersorgaan : het orgaan bedoeld in artikel 22 van het besluit van de Waalse Regering van 23 september 2010 tot invoering van een terugnameplicht voor bepaalde afvalstoffen en dat tot doel heeft de doelstellingen te bereiken en de bepalingen van deze overeenkomst ten uitvoer te leggen.

  25. Administratie : het Departement Bodem en Afvalstoffen van het Operationeel Directoraat-generaal Landbouw, Natuurlijke Hulpbronnen en Leefmilieu van de Waalse Overheidsdienst.

  26. Besluit : het besluit van 23 september 2010 tot invoering van een terugnameplicht voor bepaalde afvalstoffen.

  27. Decreet : het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen.

    Afdeling 3. - Toepassingsgebied

    Art. 3. § 1. Deze milieuovereenkomst is van toepassing op oplaadbare NiMH-, lithium- of andere batterijen die worden gebruikt voor de tractie van hybride, plug-in hybride of elektrische voertuigen (met inbegrip van brandstofcelvoertuigen) die zijn opgenomen in de categorieën N1 en M1, alsook voor bromfietsen en motorfietsen van categorie L met een gewicht van meer dan 20 kg en een spanning van meer dan 60 volt DC.

    De batterijen in kwestie zijn zowel originele batterijen als batterijen op de vervangingsmarkt. De overeenkomst geldt voor zowel de batterijen als hun onderdelen, in de vorm van stacks (of stapels), modules en cellen, die als dusdanig op de markt worden gebracht.

    § 2. De milieuovereenkomst is niet van toepassing op :

    - batterijen van hetzelfde type die worden gebruikt voor andere soorten voertuigen, zoals vorkheftrucks, vrachtwagens, bussen, of voor andere toepassingen, zoals elektrische fietsen, gereedschap, of op andere soorten batterijen die worden gebruikt voor de opslag van stationaire energie;

    - batterijen die gebruikt zouden worden voor de bescherming van hogere belangen in verband met de staatsveiligheid, wapens, munitie of oorlogsmateriaal, met uitzondering van voertuigen die niet voor specifieke militaire toepassingen bestemd zijn.

    HOOFDSTUK II. - Doelstellingen

    Art. 4. Het doel van deze milieuovereenkomst is de toepassing van de algemene basisregels van het besluit en van de doelstellingen voor de terugnameplicht, door het vaststellen van bijkomende regels :

    - de producenten ontwikkelen een regeling voor de werking van een volledig en gesloten systeem voor de terugname, verwerking en rapportage van HEV-batterijen. Het systeem regelt zowel de terugname van originele batterijen als van de batterijen van de vervangingsmarkt;

    - de producenten zijn verplicht alle bij de terugnamepunten ingeleverde HEV-batterijen terug te nemen;

    - de producenten werken in overleg met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan een reglement dat het mogelijk maakt de batterijen opnieuw in te zetten in secundaire toepassingen, rekening houdend met het bestaande regelgevende kader.

    Art. 5. § 1. Het globale beheer van de (herbruikbare of afgedankte) HEV-batterijen is gebaseerd op de volgende orde van voorrang :

    1. preventie van afval van (herbruikbare of afgedankte) HEV-batterijen voor HEV-tractie;

    2. hergebruik van batterijen en/of hun onderdelen;

    3. recycling van batterijen en/of hun onderdelen;

    4. de andere vormen van nuttige toepassing, energieterugwinning inbegrepen;

    5. De ecologisch verantwoorde verwijdering van afvalstoffen, die noch kunnen worden voorkomen, noch teruggewonnen voor nuttige toepassing noch verbrand met energieterugwinning.

      Van deze hiërarchie kan worden afgeweken indien dit op basis van een levenscyclusanalyse gerechtvaardigd is en in overeenstemming met de voorwaarden van artikel 1, § 3, van het decreet.

      § 2. Voor het beheer van herbruikbare of afgedankte HEV-batterijen of hun componenten, ingezameld in het kader van de terugnameplicht, gelden de volgende voorwaarden:

      - de door de fabrikant op de markt gebrachte...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT