19 MEI 2011. - Ordonnantie betreffende het beheer van de verkeersveiligheid van weginfrastructuur (1)

Het Brusselse Hoofdstedelijke Parlement heeft aangenomen en Wij, Executieve, bekrachtigen, het geen volgt :

Artikel 1. Deze ordonnantie regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 39 van de Grondwet.

Art. 2. Deze ordonnantie voorziet in de gedeeltelijke omzetting van Richtlijn 2008/96/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 betreffende het beheer van de verkeersveiligheid van weginfrastructuur.

Art. 3. In deze ordonnantie worden de procedures vastgesteld en uitgevoerd met betrekking tot veiligheidseffectbeoordelingen, verkeersveiligheidsaudits, het beheer van de verkeersveiligheid van het wegennet en verkeersveiligheidsinspecties.

Deze ordonnantie is van toepassing op wegen die deel uitmaken van het trans-Europese wegennet en heeft betrekking op zowel wegen in de ontwerp- of aanlegfase als op wegen die reeds in gebruik zijn.

Het staat de Regering vrij om de bepalingen van deze ordonnantie toe te passen op de wegen die zich op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevinden, maar geen deel uitmaken van het trans-Europese netwerk.

Deze ordonnantie is niet van toepassing op tunnels die onder de ordonnantie van 10 juli 2008 betreffende de minimumveiligheidseisen voor tunnels in het trans-Europese wegennet vallen.

Art. 4. Voor de toepassing van onderhavige ordonnantie wordt verstaan onder :

  1. « trans-Europees wegennet » : het wegennet, beschreven bij Beschikking nr. 661/2010/EU van het Europees Parlement en de Raad van 7 juli betreffende uniale richtsnoeren voor de ontwikkeling van een trans-Europees vervoersnet;

  2. « bevoegde instantie » : alle publieke of private organisaties op regionaal of lokaal niveau die ingevolge hun bevoegdheden betrokken zijn bij de tenuitvoerlegging van deze ordonnantie, met inbegrip van de als bevoegde instanties aangewezen instanties die reeds vóór de inwerkingtreding van deze ordonnantie bestonden, mits zij voldoen aan de eisen van deze ordonnantie.

    De Regering wijst de bevoegde instanties aan voor de uitvoering van deze ordonnantie;

  3. « verkeersveiligheidseffectbeoordeling van een weg » : een strategische vergelijkende beoordeling van het effect dat een nieuwe weg of een grondige wijziging van het bestaande wegennet heeft op het verkeersveiligheidsniveau van het wegennet;

  4. « verkeersveiligheidsaudit van een weg » : een onafhankelijke, gedetailleerde, systematische en technische verkeersveiligheidscontrole van de ontwerpkenmerken van een infrastructuurproject, in alle fasen van het project, van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT