Koninklijk besluit van 15 juni 2022 houdende de samenstelling en de maximumbedragen van de kosten van het onderzoek bedoeld in artikel 34, eerste lid van het Consulair Wetboek alsook de nadere regels met betrekking tot de betaling en terugbetaling van deze kosten, de 15 juin 2022

Artikel 1. De persoon die een document waarover ernstige twijfel rijst heeft ingediend bij een Belgische overheid betaalt de kosten voor het uitvoeren van het onderzoek bedoeld in artikel 34, eerste lid van het Consulair Wetboek.

De kosten bedragen 50 euro.

De betalingswijze wordt bepaald door de overheid die de aanvraag tot onderzoek behandelt, zijnde de consulaire beroepspost of de dienst "legalisatie en bestrijding documentaire fraude" van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Art. 2. De termijn waarbinnen de volledige som ontvangen moet zijn, wordt vastgesteld op dertig kalenderdagen.

Deze begint te lopen vanaf het moment dat de persoon die het document waarover ernstige twijfel rijst heeft ingediend, wordt ingelicht dat er een onderzoek gevoerd moet worden.

Het onderzoek wordt pas uitgevoerd na ontvangst van de betaling bedoeld in artikel 1, eerste lid.

De weigering om te betalen, de onvolledige betaling of het uitblijven van een betaling, wordt vermeld op de akte als resultaat van het onderzoek.

Art. 3. De terugbetaling van de kosten van het onderzoek bedoeld in artikel 34, eerste lid van het Consulair Wetboek gebeurt enkel indien het onderzoek niet uitwijst dat voldaan is aan één of meerdere van de volgende voorwaarden:

  1. het document is vals;

  2. het document is niet conform aan de lokale wetgeving;

  3. het document is inhoudelijk niet authentiek.

De terugbetaling vindt plaats binnen de dertig kalenderdagen volgend op de teruggave van het document met het onderzoeksresultaat.

Art. 4. De bedragen uitgegeven door één of meerdere van de entiteiten vermeld in artikel 34, derde lid van het Consulair Wetboek vormen samen de reële kosten van een onderzoek.

De minister van Buitenlandse Zaken bepaalt het maximumbedrag dat mag uitgegeven worden aan een onderzoek. Het maximumbedrag mag niet hoger zijn dan dertigmaal het tarief van de consulaire rechten voor een legalisatie die door de Belgische consulaire vertegenwoordigingen in het buitenland dienen te worden geheven, zoals vastgelegd in Bijlage I, punt 15 van het Consulair Wetboek.

De minister van Buitenlandse Zaken kan voor de bepaling van het maximumbedrag differentiëren tussen landen of regio's.

Onderzoeken kunnen om financiële redenen als onuitvoerbaar beschouwd worden wanneer de reële kosten het maximumbedrag zouden overschrijden.

Art. 5. De minister bevoegd voor Buitenlandse Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.

Handtekening

Gegeven te Brussel, 15 juni 2022.

PHILIPPE

Par le Roi :

De Eerste Minister, belast met Buitenlandse Zaken en Europese Zaken,

  1. DE CROO

    Aanhef

    FILIP, Koning der Belgen,

    Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

    Gelet op het Consulair Wetboek, artikel 34, zesde lid, gewijzigd bij de wet van 3 juli 2019;

    Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 29 september 2021;

    Gelet op de akkoordbevinding van de Staatssecretaris van Begroting, d.d. 23 februari 2022;

    Gelet op het advies nr. 70.485/4 van de Raad van State, gegeven op 8 december 2021 met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

    Overwegende het koninklijk besluit van 8 maart 2020 tot vaststelling van de wijze waarop de legalisatie wordt uitgevoerd en de mogelijke...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT