Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 maart 1995 betreffende de burgerlijke aansprakelijkheid van en de rechtshulp aan militairen en de vergoeding van de door hen opgelopen schade, de 27 février 2023

Artikel 1. In artikel 1 van het koninklijk besluit van 9 maart 1995 betreffende de burgerlijke aansprakelijkheid van en de rechtshulp aan militairen en de vergoeding van de door hen opgelopen schade, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 12 maart 2007 en 29 januari 2016, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in de bepaling onder 4°, worden de woorden " § 4" vervangen door de woorden " § 5";

  2. het artikel wordt aangevuld met een bepaling onder 5°, luidende:

"5° advocaat van permanentie : de advocaat die wordt aangewezen op grond van artikel 47bis, § 3, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering en artikel 2bis, § 2, van de wet van 20 juli 1990 betreffende de voorlopige hechtenis.".

Art. 2. In artikel 3 van hetzelfde besluit, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. het eerste lid wordt aangevuld met de volgende zin:

    "In het geval bedoeld in artikel 96, § 1, eerste lid, van de wet, kan de bijstand ook verleend worden door een advocaat van permanentie.";

  2. het tweede lid, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 12 maart 2007, wordt vervangen als volgt:

    "In iedere beslissing tot toekenning van rechtshulp van een zelf gekozen advocaat of een advocaat van permanentie wordt de verzoeker gewezen op de bepalingen van artikel 4, § 5.".

    Art. 3. Artikel 4 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 26 december 2013, wordt vervangen als volgt:

    "Art. 4. § 1. In het geval bedoeld in artikel 96, § 1, eerste lid, van de wet wordt de aanvraag tot kosteloze rechtshulp zo spoedig mogelijk en uiterlijk, op straffe van niet-ontvankelijkheid, binnen de dertig dagen na het eerste vertrouwelijk overleg met de advocaat of, naargelang het geval, binnen de dertig dagen na de ontvangst van de schriftelijke uitnodiging voor verhoor, behoudens overmacht, schriftelijk ingediend bij de bevoegde overheid. In spoedeisende gevallen kan de aanvraag evenwel via een ander communicatiemiddel geschieden, voor zover ze naderhand schriftelijk bevestigd wordt. Indien beroep wordt gedaan op een advocaat van permanentie en de militair of ex-militair tijdens de eventuele verdere strafrechtelijke procedure bijstand wenst van een andere advocaat, moet de betrokkene zijn keuze tussen een toegewezen of een zelfgekozen advocaat aangeven bij zijn aanvraag.

    Deze aanvraag bevat:

  3. de vermelding van de datum;

  4. de identiteit, en in voorkomend geval de graad en de gewone plaats van tewerkstelling van verzoeker;

  5. een omstandige beschrijving van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT