Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 11 mei 2007 ter uitvoering van hoofdstuk VI, van titel IV, van de programmawet (I) van 27 december 2006 tot oprichting van een Schadeloosstellingfonds voor asbestslachtoffers, de 20 février 2023

Artikel 1. In artikel 4, § 1 van het koninklijk besluit van 11 mei 2007 ter uitvoering van hoofdstuk VI, van titel IV, van de programmawet (I) van 27 december 2006 tot oprichting van een Schadeloosstellingfonds voor asbestslachtoffers, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 23 november 2017, wordt de zin " De aanvraag om tegemoetkoming bedoeld in artikel 119, § 1, van de programmawet moet, om ontvankelijk te zijn, ingediend worden door het slachtoffer of zijn rechthebbenden : " vervangen als volgt: " De aanvraag om vergoeding alsmede iedere aanvraag om herziening van reeds toegekende vergoedingen, bedoeld in artikel 119, § 1, van de programmawet moeten, om ontvankelijk te zijn, ingediend worden door het slachtoffer of zijn rechthebbenden : ".

Art. 2. In artikel 5, eerste lid, van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 23 november 2017, worden de woorden "De aanvraag die" vervangen door de woorden " De aanvraag om vergoeding of de aanvraag om herziening van reeds toegekende vergoedingen die".

Art. 3. In hetzelfde besluit, het laatst gewijzigd bij het koninklijk besluit van 9 december 2019, wordt een hoofdstuk IV/1 ingevoegd, die het artikel 9/1 bevat, luidende:

"Hoofdstuk IV/1. Ambsthalve herziening

Art. 9/1. § 1. Fedris kan overgaan tot de ambtshalve herziening van een toegekend voordeel krachtens de programmawet (I) van 27 december 2006.

§ 2. Fedris kan hiertoe de voorlegging van documenten vragen.

Indien de betrokkene de gevraagde documenten niet binnen een maand na het verzoek verstrekt, stuurt Fedris hem daartoe een aangetekende aanmaningsbrief.

Indien de documenten niet binnen een maand na het verzoek per aangetekende brief worden verstrekt, beslist Fedris op basis van de documenten in zijn bezit.

§ 3. Fedris kan eveneens het slachtoffer oproepen en overgaan tot of laten overgaan tot een medisch onderzoek.

Als het slachtoffer, zonder geldige reden en na twee opeenvolgende oproepen, waarvan de laatste via een ter post aangetekende brief, zich niet meldt voor het medisch onderzoek waarvoor het slachtoffer in voorkomend geval is opgeroepen door Fedris, beslist Fedris door zich te baseren op de elementen waarvan het kennis heeft.".

Art. 4. In artikel 12 van hetzelfde besluit worden de woorden "heeft hij recht op de meest gunstige schadeloosstelling" vervangen door de woorden "mogen de maandelijkse renten gecumuleerd worden tot een maximale rente van 1.500 EUR".

Art. 5. Artikel 4 van dit besluit heeft uitwerking met ingang van 1 juni 2019.

Art. 6. De minister bevoegd voor Sociale Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.

Handtekening

Gegeven te Brussel, 3 februari 2023.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Sociale Zaken

F. VANDENBROUCKE

Aanhef

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de programmawet (I) van 27 december 2006, artikel 119, § 1, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 23 november 2017 en bij de wet van 28 februari 2022 en artikel 120, § 1, vierde lid;

Gelet op het koninklijk besluit van 11 mei 2007 ter uitvoering van hoofdstuk VI, van titel IV, van de programmawet (I) van 27 december 2006 tot oprichting van een Schadeloosstellingfonds voor asbestslachtoffers;

Gelet op het advies van het Beheerscomité voor de beroepsziekten van Fedris, gegeven op 14 oktober 2020;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 14 december 2020;

Gelet op de akkoordbevinding van de Staatssecretaris voor Begroting, d.d. 15 juni 2022;

Gelet op de regelgevingsimpactanalyse uitgevoerd overeenkomstig de artikelen 6 en 7 van de wet van 15 december 2013 houdende...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT