Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 26 januari 2014 houdende maatregelen ter controle van het grensoverschrijdend verkeer van liquide middelen, de 29 août 2021

Artikel 1. In het opschrift van hoofdstuk 1 van het koninklijk besluit van 26 januari 2014 houdende maatregelen ter controle van het grensoverschrijdend verkeer van liquide middelen worden de woorden "Europese Gemeenschap" vervangen door de woorden "Europese Unie".

Art. 2. In hoofdstuk 1 van hetzelfde besluit wordt het opschrift van de tweede tussentitel vervangen als volgt: "Aangifte-en kennisgevingsplicht".

Art. 3. Artikel 1 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt:

"Artikel 1. Voor de toepassing van de artikelen 2 en 10 van dit besluit wordt verstaan onder:

  1. "Verordening (EU) 2018/1672": Verordening (EU) 2018/1672 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2018 betreffende de controle van liquide middelen die de Gemeenschap binnenkomen of verlaten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1889/2005;

  2. "bevoegde autoriteit": de autoriteit, bevoegd om de aangiften en kennisgevingen in ontvangst te nemen, is de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen.".

Art. 4. Artikel 2 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt:

"Art. 2. De aangifte zoals genoemd in artikel 3 van de Verordening (EU) 2018/1672 en de kennisgeving zoals genoemd in artikel 4 van de Verordening (EU) 2018/1672 worden langs elektronische weg of schriftelijk ingediend bij de bevoegde autoriteit als België de eerste plaats van binnenkomen of de laatste plaats van verlaten van de Europese Unie is.

Blanco aangifte- en kennisgevingsformulieren worden daartoe ter beschikking gesteld.

Aan de aangever of kennisgever wordt op verzoek een gewaarmerkt exemplaar van de aangifte of kennisgeving afgegeven.

De minister van Financiën bepaalt de modaliteiten voor het indienen langs elektronische weg van de aangifte en kennisgeving.".

Art. 5. In artikel 3 van hetzelfde besluit, wordt in de Nederlandse tekst het woord "a)" voor de woorden ""liquide middelen"" ingevoegd.

Art. 6. In artikel 8 van hetzelfde besluit, wordt paragraaf 1 vervangen als volgt:

" § 1 Indien niet werd voldaan aan de aangifteplicht of kennisgevingsplicht zoals omschreven in de artikelen 3 en 4 van de Verordening (EU) 2018/1672, of de aangifteplicht zoals omschreven in artikel 4 van dit besluit, of indien hieraan werd voldaan doch aanwijzingen bestaan die laten vermoeden dat de liquide middelen verband houden met criminele activiteiten, zoals omschreven in artikel 4, eerste lid, 23° van de wet van 18 september 2017, of indien er aanwijzingen zijn dat de liquide middelen waarvoor geen aangifteplicht of kennisgevingsplicht bestaat, verband houden met de criminele activiteiten, zoals omschreven in artikel 4, eerste lid, 23° van de wet van 18 september 2017, neemt de bevoegde autoriteit de liquide middelen in bewaring.".

Art. 7. In artikel 8, van hetzelfde besluit, wordt paragraaf 2 vervangen als volgt: "Bij inbreuk op de aangifteplicht bedoeld in artikel 4 van dit besluit, zal de duur van de inbewaringneming door de bevoegde autoriteit de veertien kalenderdagen niet overschrijden te rekenen vanaf het ogenblik dat de natuurlijke persoon of de eigenaar niet meer kan beschikken over de liquide middelen. Na het verstrijken van deze periode worden de liquide middelen ter beschikking gesteld van de vervoerder of eigenaar onverminderd de mogelijkheid tot verdere inbeslagname door of op...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT