Koninklijk besluit tot wijziging van de koninklijke besluiten nrs. 1, 4, 7, 10, 22, 24, 31, 41, 44 en 56 met betrekking tot de belasting over de toegevoegde waarde, de 29 juin 2021

Artikel 1. Dit koninklijk besluit voorziet in de gedeeltelijke omzetting van Richtlijn (EU) 2017/2455 van de Raad van 5 december 2017 tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EG en Richtlijn 2009/132/EG wat betreft bepaalde btw-verplichtingen voor diensten en afstandsverkopen van goederen.

Het koninklijk besluit voorziet eveneens in de gedeeltelijke omzetting van Richtlijn (EU) 2019/1995 van de Raad van 21 november 2019 tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EG wat betreft de bepalingen inzake afstandsverkopen en bepaalde binnenlandse leveringen van goederen.

Ten slotte voorziet het koninklijk besluit in de gedeeltelijke omzetting van Richtlijn 2006/112/EG van de Raad van 28 november 2006 betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde.

Art. 2. Artikel 16, § 1, van het koninklijk besluit nr. 1 van 29 december 1992 met betrekking tot de regeling voor de voldoening van de belasting over de toegevoegde waarde, vervangen bij het koninklijk besluit van 19 december 2012 en gewijzigd bij het koninklijk besluit van 24 januari 2015, wordt vervangen als volgt:

"Art. 16. § 1. De in België gevestigde belastingplichtigen die in artikel 15, § 2, tweede lid, van het Wetboek bedoelde leveringen van goederen of in artikel 21bis, § 2, 9°, tweede lid, van het Wetboek bedoelde diensten verrichten, delen op elk moment ten behoeve van de ambtenaren van de administratie belast met de belasting over de toegevoegde waarde, per kalenderjaar het totale bedrag mee van hun leveringen van goederen en van hun diensten die in aanmerking komen voor de berekening van de in de artikelen 15, § 2, tweede lid, 3°, en 21bis, § 2, 9°, tweede lid, c), van het Wetboek bedoelde drempels.

Tenzij ze het voorwerp uitmaken van een factuur, worden de handelingen bedoeld in het eerste lid afzonderlijk ingeschreven in het in artikel 14, § 2, eerste lid, 3°, bedoelde dagboek van ontvangsten, met aanduiding van de aard van de verkochte goederen of diensten, de maatstaf van heffing, het bedrag van de verschuldigde belasting en de lidstaat van aankomst van de verzending of het vervoer van de goederen of die waar de ontvanger is gevestigd of zijn woonplaats of gebruikelijke verblijfplaats heeft.".

Art. 3. In artikel 18, § 7, van hetzelfde besluit, vervangen bij het koninklijk besluit van 5 juli 2015, wordt het eerste lid vervangen als volgt:

" § 7. De belastingplichtigen gehouden tot de indiening van de in de artikelen 58ter, § 6, 58quater, § 6 en 58quinquies, § 6, van het Wetboek bedoelde aangifte, gebruiken de aangifteformulieren die bestaan uit een elektronisch bericht waarvan de inhoud is bepaald in de artikelen 58ter, § 6, tweede en derde lid, 58quater, § 6, tweede tot en met achtste lid en 58quinquies, § 6, tweede en derde lid, van het Wetboek. Zij sturen dat bericht naar het elektronisch adres dat te dien einde door de minister van Financiën of zijn gemachtigde werd gecreëerd.".

Art. 4. Artikel 26bis van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 15 juli 2003 en vervangen bij het koninklijk besluit van 5 juli 2015, wordt vervangen als volgt:

"Art. 26bis. § 1. De in de artikelen 58ter en 58quater van het Wetboek bedoelde belastingplichtigen, met uitsluiting van de in artikel 54ter van het Wetboek bedoelde belastingplichtigen, voeren een boekhouding in de vorm van registers van de handelingen die in het kader van deze bijzondere regelingen worden verricht, overeenkomstig paragraaf 7 van die bepalingen.

In de in het eerste lid bedoelde registers vermeldt de belastingplichtige voor elke handeling de gegevens bedoeld in artikel 63 quater, lid 1, van de Uitvoeringsverordening (EU) nr. 282/2011 van de Raad van 15 maart 2011 houdende vaststelling van maatregelen ter uitvoering van Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde.

§ 2. De in artikel 58quinquies van het Wetboek bedoelde belastingplichtigen, met uitsluiting van de in artikel 54ter van het Wetboek bedoelde belastingplichtigen, voeren een boekhouding in de vorm van een register van de handelingen die in het kader van deze bijzondere regeling worden verricht overeenkomstig paragraaf 7 van die bepaling.

In het in het eerste lid bedoelde register vermeldt de belastingplichtige voor elke handeling de gegevens bedoeld in artikel 63 quater, lid 2, van de Uitvoeringsverordening (EU) nr. 282/2011 van de Raad van 15 maart 2011 houdende vaststelling van maatregelen ter uitvoering van Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde.

Wanneer een in artikel 58quinquies, § 1, tweede lid, 2°, van het Wetboek bedoelde tussenpersoon handelt in naam en voor rekening van één of meer belastingplichtigen, houdt hij een dergelijk register bij voor elk van de belastingplichtigen die hij vertegenwoordigt.

§ 3. De in artikel 58sexies van het Wetboek bedoelde personen voeren een boekhouding in de vorm van een register van de handelingen die in het kader van deze bijzondere regeling worden verricht, overeenkomstig paragraaf 4 van die bepaling.

In het in eerste lid bedoelde register neemt de persoon die voor rekening van de persoon voor wie de goederen zijn bestemd de goederen bij de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen aanbrengt, voor elke handeling op:

  1. een volgnummer;

  2. de datum van invoer of de periode waarin de invoer heeft plaatsgevonden;

  3. de naam en het adres van de geadresseerde van de ingevoerde goederen bedoeld in artikel 6 van het koninklijk besluit nr. 7 van 29 december 1992 met betrekking tot de invoer van goederen voor de toepassing van de belasting over de toegevoegde waarde;

  4. de omschrijving van de ingevoerde goederen;

  5. de vermelding van het toepasselijke tarief, van de maatstaf van heffing en van het bedrag van de verschuldigde belasting voor elk goed in de zending;

  6. in voorkomend geval, de vermelding van de toepasselijke bepaling van de richtlijn of van de overeenkomstige nationale bepaling, of een andere vermelding dat de levering van goederen of de dienstverrichting is vrijgesteld;

  7. de intrinsieke waarde van de zending waarin de ingevoerde goederen zich bevinden;

  8. in voorkomend geval, de datum waarop de douaneaangifte werd geannuleerd en de bestemming van de goederen die werden opgenomen in die geannuleerde aangifte.

    Het in het eerste lid bedoelde register wordt op verzoek aan de administratie belast met de belasting over de toegevoegde waarde ter inzage voorgelegd op het elektronische adres aangeduid door de minister van Financiën of zijn gemachtigde.".

    Art. 5. In hetzelfde besluit wordt een artikel 26ter ingevoegd, luidende:

    "Art. 26ter. § 1. De in artikel 54ter van het Wetboek bedoelde belastingplichtige neemt in de in dat artikel bedoelde registers, voor elke levering waarvoor hij handelt overeenkomstig de voorwaarden van artikel 13bis van het Wetboek en voor elke langs elektronische weg verrichte dienst waarvoor hij handelt overeenkomstig artikel 9 bis van de Uitvoeringsverordening (EU) nr. 282/2011 van de Raad van 15 maart 2011 houdende vaststelling van maatregelen ter uitvoering van Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde, de in artikel 63 quater, lid 1 of 2, van de voormelde Uitvoeringsverordening (EU) nr. 282/2011 bedoelde gegevens op, indien hij ervoor gekozen heeft één van de bijzondere regelingen bedoeld in de artikelen 58ter, 58quater en 58quinquies van het Wetboek toe te passen.

    § 2. De in artikel 54ter van het Wetboek bedoelde belastingplichtige neemt in de in dat artikel bedoelde registers, voor elke levering waarvoor hij handelt overeenkomstig de voorwaarden van artikel 13bis van het Wetboek en voor elke langs elektronische weg verrichte dienst waarvoor hij handelt overeenkomstig artikel 9 bis van de Uitvoeringsverordening (EU) nr. 282/2011 van de Raad van 15 maart 2011 houdende vaststelling van maatregelen ter uitvoering van Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde de volgende gegevens op, indien hij er niet voor gekozen heeft één van de bijzondere regelingen bedoeld in de artikelen 58ter, 58quater en 58quinquies van het Wetboek toe te passen:

  9. de lidstaat van verbruik waar de leveringen van goederen of diensten worden verricht;

  10. het soort verrichte dienst of de omschrijving en de hoeveelheid van de geleverde goederen;

  11. de datum waarop de levering van de goederen of de dienst is verricht;

  12. de maatstaf van heffing met vermelding van de gebruikte munteenheid;

  13. latere verhogingen of verlagingen van de maatstaf van heffing;

  14. het toegepaste btw-tarief;

  15. het verschuldigde btw-bedrag met vermelding van de gebruikte munteenheid;

  16. de datum en het bedrag van de ontvangen betalingen;

  17. eventuele ontvangen vooruitbetalingen voordat de levering van de goederen of de dienst is verricht;

  18. indien een factuur wordt uitgereikt, de op de factuur vermelde gegevens;

  19. met betrekking tot diensten, de gegevens om de plaats te bepalen waar de afnemer gevestigd is of zijn woonplaats of gebruikelijke verblijfplaats heeft, en met betrekking tot goederen, de gegevens om de plaats te bepalen waar de verzending of het vervoer van de goederen naar de afnemer begint en eindigt;

  20. enig bewijs van eventueel retourneren van goederen, met inbegrip van de maatstaf van heffing en het toegepaste btw-tarief;

  21. het ordernummer of het uniek nummer van de levering van goederen;

  22. het uniek verzendingsnummer wanneer die belastingplichtige rechtstreeks betrokken is bij de levering.

    § 3. De in artikel 54ter van het Wetboek bedoelde belastingplichtige neemt, voor elke andere handeling dan bedoeld in de paragrafen 1 en 2, de in artikel 54 quater, lid 2, van de Uitvoeringsverordening (EU) nr. 282/2011 van de Raad van 15 maart 2011 houdende vaststelling van maatregelen ter uitvoering van Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde bedoelde gegevens...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT