Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 februari 1999 houdende de vaststelling van de verkiezingsprocedure voor de ledenmagistraten van de Hoge Raad voor de Justitie, de 22 août 2020

HOOFDSTUK 1. - Wijzigingen van het koninklijk besluit van 15 februari 1999 houdende de vaststelling van de verkiezingsprocedure voor de ledenmagistraten van de Hoge Raad voor de Justitie

Artikel 1. Artikel 1, 8°, van het koninklijk besluit van 15 februari 1999 houdende de vaststelling van de verkiezingsprocedure voor de ledenmagistraten wordt vervangen als volgt:

"8° de stemafdeling : de plaats waar de kiezer zijn stem per papieren stembiljet moet uitbrengen.".

Art. 2. In hetzelfde besluit wordt een artikel 1/2 ingevoegd, luidende:

"Art. 1/2. De beslissing om over te gaan tot een stemming met papieren stembiljetten of een elektronische stemming wordt genomen door het bureau van de Hoge Raad en dit uiterlijk veertig dagen voor de verkiezingen.".

Art. 3. Artikel 4 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij koninklijk besluit van 26 december 2015, wordt vervangen als volgt:

"Art. 4. De voorlopige kiezerslijsten worden definitief afgesloten twintig dagen voor de verkiezingen.

Tot de dag van de definitieve afsluiting van de voorlopige kiezerslijsten, kunnen kiezers die bewijzen dat zij hun functie gewoonlijk of op de dag van de verkiezingen uitoefenen in een ander arrondissement dan waar ze benoemd zijn op het moment van de opmaak van de voorlopige kiezerslijst of intussen benoemd zijn in een ander arrondissement, per e-mail verzoeken om, in afwijking van artikel 15, te worden opgenomen op de kiezerslijst van de stemafdeling van dat andere arrondissement. De voorzitter van de Hoge Raad, of een daartoe door hem gemachtigd lid van zijn administratie, neemt een beslissing binnen de vijf dagen na ontvangst van het verzoek.

Uiterlijk vijftien dagen voor de verkiezingen worden de definitieve kiezerslijsten per stemafdeling meegedeeld aan de voorzitters van de betrokken rechtbanken van eerste aanleg die ze onmiddellijk ter inzage van de kiezers neerleggen op de griffie van de burgerlijke sectie van elke afdeling van de rechtbank.".

Art. 4. In artikel 14 van hetzelfde besluit wordt het eerste lid vervangen als volgt:

"De kiezers worden bij gewone brief, geadresseerd aan hun woonplaats, of per e-mail, geadresseerd aan het just.fgov.be-adres, opgeroepen door de voorzitter van de Hoge Raad uiterlijk vijftien dagen voor de verkiezingen. De kiezers die hun oproepingsbrief niet ontvangen hebben of hebben verloren, kunnen hem op het secretariaat van de Hoge Raad afhalen tot 12 uur op de dag van de stemming of desgevallend tot hetzelfde uur elektronisch opgevraagd per e-mail gericht aan het adres vermeld in artikel 1/1 of telefonisch verzoeken hem te ontvangen per e-mail op zijn just.fgov.be-adres.".

Art. 5. In artikel 17 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij koninklijk besluit van 26 december 2015, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. het vierde lid wordt vervangen als volgt:

    "Stemming bij volmacht is toegelaten.";

  2. het vijfde lid wordt vervangen als volgt: "Als gevolmachtigde kan alleen een ander kiezer van dezelfde stemafdeling worden aangewezen. Ieder gevolmachtigde mag slechts één volmacht dragen.".

    Art. 6. In hetzelfde besluit wordt een hoofdstuk VIbis ingevoegd dat artikels 19/1 tot en met 19/9 bevat, luidende :

    " HOOFDSTUK VIbis. - Elektronisch stemmen

    Art. 19/1. In afwijking van de artikelen 4, 5, derde lid, 10, 11, 14, tweede lid, 15 tot 19, 20, eerste, vierde en vijfde lid, 21, 22 en de bijlagen 2 tot en met 4 kan tot elektronisch stemmen worden overgegaan onder de door dit hoofdstuk bepaalde voorwaarden.

    Art. 19/2. Het informaticasysteem dat aangewend wordt, moet beantwoorden aan volgende voorwaarden:

  3. in overeenstemming zijn met de wettelijke en reglementaire bepalingen die de verkiezing van de ledenmagistraten van de Hoge Raad regelen;

  4. volgende gegevens registreren:

    1. de datum van de verkiezingen;

    2. het betrokken kiescollege;

    3. het aantal kiezers die aan de stemming hebben deelgenomen;

    4. het totaal aantal geldige stemmen;

    5. het totaal aantal blanco stemmen;

    6. het aantal stemmen behaald door elke kandidaat;

    7. de naam, de voornaam en het nummer op de kiezerslijst zoals bedoeld in artikel 19/3 van de kiezers die gestemd hebben alsook het tijdstip van de kiesverrichting;

    8. de naam, de voornaam en het nummer op de kiezerslijst zoals bedoeld in artikel 19/3 van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT