Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 18 juni 2014 houdende maatregelen ter voorkoming van aangifteplichtige varkensziekten, de 11 mai 2020

Artikel 1. In artikel 2, 1° van het koninklijk besluit van 18 juni 2014 houdende maatregelen ter voorkoming van aangifteplichtige varkensziekten worden de zinnen "De lijst van de risicogebieden bevindt zich in bijlage 1. De Minister kan deze lijst wijzigen al naargelang van de epidemiologische situatie" vervangen door de zin " De gedetailleerde lijst van de risicogebieden bevindt zich in bijlage bij uitvoeringsbesluit 2014/709/EU"

Art. 2. Artikel 4 van hetzelfde besluit wordt aangevuld met de bepaling onder 6°, luidende:

"6° Alle personen die de stallen betreden trekken, in de hygiënesluis, bedrijfseigen laarzen en kledij of overkledij aan voordat zij de stal betreden. Zij wassen de handen en ontsmetten de laarzen in het voetbad bedoeld in artikel 3, 3°, alvorens de stallen te betreden en na het terugkomen uit de stallen."

Art. 3. In artikel 5 van hetzelfde besluit worden de woorden "De artikelen 3 en 4" vervangen door de woorden "De artikelen 3, 1°, 2°, 3° en tweede lid, en 4, 1°, 2°, 3°, 5° en 6° ".

Art. 4. In hetzelfde besluit wordt een artikel 6/1 ingevoegd, luidende:

"Art. 6/1. Gezelschapsvarkens mogen het adres van het beslag waarin ze gehouden worden niet verlaten met uitzondering van het vervoer naar en verblijf in diergeneeskundige praktijken en klinieken en in geval van verhandeling."

Art. 5. In hoofdstuk 2 van hetzelfde besluit wordt een artikel 7/1 ingevoegd, luidende:

"Art. 7/1. § 1. De verantwoordelijke van een varkensbedrijf is verplicht om elk jaar door zijn bedrijfsdierenarts een risico-enquête te laten uitvoeren aangaande de insleep van aangifteplichtige varkensziekten. Het model van deze enquête, de wijze waarop ze moet worden gebruikt en de wijze waarop de resultaten van de risico-enquête moeten worden overgemaakt, worden door het Agentschap bepaald.

§ 2. Indien de risico-enquête niet wordt uitgevoerd of niet uitgevoerd wordt in overeenstemming met paragraaf 1, is elk vervoer van varkens en genetische producten ervan naar dit bedrijf verboden. Varkens mogen uitsluitend nog afgevoerd worden naar het slachthuis, mits toelating van het Agentschap. Elke vorm van buitenbeloop is in dit geval verboden.

§ 3. De eerste risico-enquête moet uitgevoerd zijn binnen de 4 maanden na een door de minister te bepalen datum. Daaropvolgende risico-evaluaties dienen telkens tussen de 10 en 14 maanden na de voorgaande te worden uitgevoerd.

§ 4. De bedrijfsdierenarts maakt de resultaten van deze risico-enquête elektronisch over aan het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT