Koninklijk besluit tot wijziging van diverse koninklijke besluiten ter uitvoering van de Wapenwet, strekkende tot omzetting van Richtlijn 91/477/EEG van de Raad van 18 juni 1991 inzake de controle op de verwerving en het voorhanden hebben van wapens, de 23 avril 2020

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit besluit voorziet in de gedeeltelijke omzetting van Richtlijn 2017/853(EU) van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2017 tot wijziging van Richtlijn 91/477/EEG van de Raad inzake de controle op de verwerving en het voorhanden hebben van wapens.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen aan het koninklijk besluit van 20 september 1991 tot uitvoering van de Wapenwet

Art. 2. Artikel 11 van het koninklijk besluit van 20 september 1991 tot uitvoering van de Wapenwet wordt aangevuld met een vijfde lid luidende :

"De verzending van het deel B kan onder elektronische vorm gebeuren. In dat geval wordt het origineel bewaard door de verzender en dit voor een periode van vijf jaar.

Ingeval de verzending door een persoon erkend in de zin van artikel 5 wapenwet gebeurd, dient deze daartoe over een elektronische verbinding te beschikken".

Art. 3. In artikel 25 van hetzelfde besluit, vervangen bij koninklijk besluit van 29 december 2006, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. paragraaf 1 wordt aangevuld als volgt:

    "De overdrager kan het bericht van overdracht onder elektronische vorm verzenden. In dat geval bewaart hij het originele model 9 voor een periode van vijf jaar.

    Ingeval de verzending door een persoon erkend in de zin van artikel 5 wapenwet gebeurt, dient deze daartoe over een elektronische verbinding te beschikken";

  2. paragraaf 2 wordt aangevuld als volgt:

    "De overdrager kan het bericht van overdracht onder elektronische vorm verzenden. In dat geval bewaart hij het originele model 9 voor een periode van vijf jaar.

    Ingeval de verzending door een persoon erkend in de zin van artikel 5 wapenwet gebeurt, dient deze daartoe over een elektronische verbinding te beschikken"

    Art. 4. In hetzelfde besluit wordt artikel 25bis, ingevoegd bij koninklijk besluit van 26 februari 2018, vervangen als volgt:

    "Art. 25/1. Indien de uitlening van vuurwapens bedoeld in artikel 12/1, tweede lid van de wet een duurtijd heeft van langer dan een week, doet de uitlener daarvan vanaf het begin van de uitlening aangifte bij de lokale politie bevoegd voor de verblijfplaats van de ontlener of indien deze laatste geen verblijfplaats in België heeft, bij de lokale politie bevoegd voor de verblijfplaats van de uitlener. De lokale politie registreert de uitlening in het centraal wapenregister. De aangifte geschiedt met een bericht van uitlening, opgemaakt door de uitlener overeenkomstig het model nr. 9bis in bijlage. De uitlener bewaart een afschrift van dat bericht. De teruggave van het wapen aan de uitlener wordt hierop aangeduid en wordt door de uitlener meegedeeld aan de lokale politie bevoegd voor zijn verblijfplaats, die de teruggave registreert in het centraal wapenregister.

    Indien de uitlener geen verblijfplaats in België heeft, wordt het bericht van uitlening opgemaakt door de ontlener en door hem toegezonden aan de lokale politie bevoegd voor zijn verblijfplaats, die de uitlening registreert in het centraal wapenregister. De ontlener bewaart een afschrift van dat bericht. De teruggave van het wapen aan de uitlener wordt hierop aangeduid en wordt door de ontlener meegedeeld aan de lokale politie bevoegd voor zijn verblijfplaats, die de teruggave registreert in het centraal wapenregister.

    De verzending van het bericht van uitlening kan onder elektronische vorm gebeuren. In dat geval wordt het origineel bewaard door de verzender en dit voor een periode van vijf jaar.".

    Art. 5. In hetzelfde besluit wordt een artikel 25/2 ingevoegd, luidende:

    "Art. 25/2. § 1. Dit artikel regelt de aangifteplicht van vuurwapens die definitief voor het schieten onbruikbaar zijn gemaakt zoals bedoeld in artikel 2, paragrafen 1 en 2, van het koninklijk besluit van 20 september 1991 betreffende de vuurwapens...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT