Koninklijk besluit tot wijziging van het KB/WIB 92 inzake de modaliteiten inzake de betaling, de rechtzetting, de overdracht en de terugbetaling van de voorafbetalingen, alsook de erop betrekking hebbende mededelingsmodaliteiten, de 21 novembre 2018

Artikel 1. Artikel 67 van het koninklijk besluit tot uitvoering van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, vervangen bij het koninklijk besluit van 3 januari 1995 en gewijzigd bij het koninklijk besluit van 9 november 1999, wordt vervangen als volgt:

"Art. 67. Voorafbetalingen als vermeld in de artikelen 157 tot 166 en 175 tot 177 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 kunnen uitsluitend worden gedaan op de financiële rekening van het "Inningscentrum - Dienst Voorafbetalingen" door storting of overschrijving.

De administratie stelt een specifieke module op het elektronisch platform MyMinfin ter beschikking, die de belastingplichtigen toestaat om de bij elke betaling van voorafbetalingen verplicht te gebruiken gestructureerde mededeling te bekomen, ongeacht of zij gebeurt bij storting of overschrijving. Deze gestructureerde mededeling is gebaseerd op het rijksregisternummer, op het bis-registratienummer toegekend door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid of op het ondernemingsnummer toegekend door de Kruispuntbank van Ondernemingen. Wanneer de belastingplichtige noch over een rijksregisternummer, noch over een bis-registratienummer, noch over een ondernemingsnummer beschikt, of wanneer hij niet in staat is om de gestructureerde mededeling te bekomen via de specifieke module, richt hij zich tot het "Inningscentrum - Dienst Voorafbetalingen" om het nummer van de gestructureerde mededeling te bekomen.

De Federale Overheidsdienst Financiën vertegenwoordigd door de Voorzitter van het Directiecomité is de verwerkingsverantwoordelijke in de zin van de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG.

Betalingen op de in het eerste lid vermelde rekening met vermelding van een als in het tweede lid bedoelde gestructureerde mededeling worden geacht gedaan te zijn voor rekening van de belastingplichtige die bij het "Inningscentrum - Dienst Voorafbetalingen" door deze gestructureerde mededeling is geïdentificeerd.

Art. 2. Artikel 70 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 11 december 2006, wordt vervangen als volgt:

"Art. 70. Voor zover voorafbetalingen nog niet zijn verrekend met de inkomstenbelasting die verschuldigd is door de belastingplichtige op wiens naam zij door de in artikel 67 genoemde dienst zijn geboekt, of die niet zijn overgedragen aan de meewerkende echtgenoot bij toepassing van artikel 157, tweede lid van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, kan die dienst uiterlijk op de laatste dag van de derde maand die volgt op het belastbare tijdperk:

  1. alle materiële vergissingen gemaakt door derden, in voorkomend geval door terugbetaling, rechtzetten;

  2. de door de belastingplichtige of zijn naar behoren gemachtigde gestorte of overgeschreven bedragen terugbetalen, overschrijven naar een van de financiële rekeningen van de administratie van de FOD Financiën belast met de inning en de invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen, om aan te rekenen op fiscale of niet-fiscale schulden, of overdragen naar het volgende belastbare tijdperk.

De verzoeken tot rechtzetting, terugbetaling, overschrijving of overdracht van voorafbetalingen worden ingediend via het elektronisch platform MyMinfin. De verzoeker die geen toegang heeft tot MyMinfin, waaronder de derde die bewijst een materiële vergissing te hebben begaan, dient zijn verzoek in bij het "Inningscentrum - Dienst Voorafbetalingen".

Art. 3. Artikel 71 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 3 januari 1995, wordt vervangen als volgt :

"Art. 71. § 1. Via het elektronisch platform MyMinfin stelt de administratie aan elke belastingplichtige voor wiens rekening voorafbetalingen werden geregistreerd een overzicht ter beschikking van de voor zijn rekening gedane voorafbetalingen voor het lopende belastbaar tijdperk, alsook voor de drie recentst verstreken tijdperken. Het overzicht is informatief en verleent de belastingplichtige geen enkel recht.

De Federale Overheidsdienst Financiën vertegenwoordigd door de Voorzitter van het Directiecomité is de verwerkingsverantwoordelijke in de zin van de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG.

§ 2. Wanneer het "Inningscentrum - Dienst Voorafbetalingen" de oorspronkelijke bestemming van de voorafbetalingen heeft gewijzigd overeenkomstig artikel 70, eerste lid zijn de aanvankelijk uitgevoerde stortingen of overschrijvingen, in zover zij van bestemming zijn veranderd, van rechtswege nietig en worden de eraan verbonden voordelen opgeheven.".

Art. 4. Wanneer de rekeninguittreksels voorafbetalingen werden meegedeeld aan de belastingplichtigen overeenkomstig het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT