Koninklijk besluit tot vaststelling van de wijze waarop de legalisatie wordt uitgevoerd en de mogelijke weigeringsgronden van legalisatie, de 8 mars 2020

Artikel 1. De legalisatieformule wordt aangebracht op de voor legalisatie voorgelegde buitenlandse rechterlijke beslissing of authentieke akte volgens het model gevoegd bij dit besluit door het hoofd van een consulaire beroepspost die geaccrediteerd is in de Staat waar de beslissing is gewezen of de akte is opgesteld of door de consulaire ambtenaar die hem vervangt, bij afwezigheid of verhindering, of door het door de Minister gemachtigde hoofd van een ereconsulaire post geaccrediteerd in de Staat waar de beslissing is gewezen of de akte is opgesteld, of bij gebreke hiervan, door de Minister van Buitenlandse Zaken.

Art. 2. De legalisatieformule wordt aangebracht op elektronische wijze of afgedrukt op een zelfklevend vignet op het voorgelegde document.

Art. 3. Het aanbrengen van de legalisatie en van de apostille, voorzien door het Verdrag van Den Haag van 5 oktober 1961 dat de vereiste van de diplomatieke of consulaire legalisatie van openbare buitenlandse documenten afschaft, gebeurt via een informaticasysteem (eLegalisation) .

Op vraag van de verzoekende partij wordt het document in het systeem ingebracht met het oog op de legalisatie of de apostillering ervan. Het gelegaliseerd document wordt rechtstreeks hetzij elektronisch via het systeem hetzij op papier afgeleverd aan deze verzoekende partij. Het geapostilleerd document wordt rechtstreeks via het elektronisch systeem afgeleverd aan deze verzoekende partij.

De gegevens van de legalisaties en de apostilles wordt opgeslagen in het elektronisch systeem en dit voor de duur van 75 jaar.

De toegang voor de betrokken partij tot het elektronisch opgeslagen document en de erop aangebrachte elektronische apostille of legalisatie wordt gegarandeerd voor de duur van 10 jaar vanaf het moment van de afgifte van de apostille of de legalisatie.

Art. 4. Het hoofd van de dienst "Legalisatie en bestrijding van documentaire fraude" van de FOD Buitenlandse Zaken, of de persoon die hij/zij heeft aangesteld, bepaalt welke personen gemachtigd zijn om dit elektronisch systeem te gebruiken binnen de FOD Buitenlandse Zaken en in de Belgische consulaire posten in het buitenland met het oog op legalisatie binnen het kader van hun bevoegdheden.

Deze machtiging wordt toegekend zolang de legalisatie tot hun functie behoort.

Art. 5. Wanneer de Minister van Buitenlandse Zaken, het hoofd van een consulaire beroepspost of de consulaire ambtenaar die hem vervangt, of het door de Minister gemachtigde hoofd van een...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT