Koninklijk besluit tot vaststelling van de functiebeschrijvingen van de directeur, de adjunct-directeur en de verbindingsmagistraten van het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring, de 1 octobre 2019

Artikel 1. De functiebeschrijving van de directeur van het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring (hierna genoemd COIV) wordt als volgt vastgesteld:

  1. Kerngegevens

    Functiebenaming: directeur van het COIV;

    Organisatie: openbaar ministerie. Krachtens artikel 6 van de COIV-wet oefent het Centraal Orgaan zijn opdrachten uit onder het gezag van de minister bevoegd voor Justitie;

    Dienst: COIV.

  2. Doel van de functie

    De directeur leidt het COIV, opgericht door de wet van 26 maart 2003 (thans vervangen door de COIV-wet). Hij geeft leiding aan het Centraal Orgaan, en staat als eindverantwoordelijke in voor een kwalitatieve dienstverlening ten aanzien van de rechtszoekende en de verschillende partners van het COIV.

  3. Kerntaken

    De directeur is in het algemeen verantwoordelijk voor de uitvoering van de diverse taken en opdrachten die krachtens de wet aan het COIV zijn toegewezen, conform het door hem opgestelde beheersplan. Hij stemt de beschikbare middelen van de interne organisatie daarop af.

    De directeur organiseert het werk en oefent gezag uit over het personeel. Te dien einde kan hij de nodige interne richtlijnen uitvaardigen.

    De directeur ontwikkelt een visie en een beleid om het COIV te laten uitgroeien tot een betrouwbare en strategische partner in de strijd tegen de zware en de georganiseerde criminaliteit.

    Met inachtneming van de bepalingen betreffende de aanwerving van gerechtspersoneel stelt hij aan de minister bevoegd voor Justitie het bij het COIV aan te werven of ter beschikking te stellen gerechtspersoneel voor.

    De directeur stelt een jaarlijks activiteitenverslag op ten behoeve van de minister bevoegd voor Justitie en het College van procureurs-generaal omtrent de werking van het COIV en de toepassing van de COIV-wet door de diverse instanties die ermee belast zijn. Dit jaarverslag bevat, indien nodig, elk nuttig voorstel tot verbetering.

    Hij kan, op hun verzoek of ambtshalve, advies verstrekken, met betrekking tot de diverse aspecten van de inbeslagneming, de verbeurdverklaring en de tenuitvoerlegging van gerechtelijke uitspraken aan de minister bevoegd voor Justitie, het College van procureurs-generaal, magistraten van het openbaar ministerie, politiediensten en de FOD Financiën.

    De directeur is verantwoordelijk voor de verwerking van de gegevens van de vermogensbestanddelen opgesomd in artikel 18, § 1, van de COIV-wet, met inachtneming van de waarborgen inzake vertrouwelijkheid en beveiliging van de verwerking van voormelde gegevens. Hij houdt daartoe een register bij van de personen en categorieën van personen binnen het COIV die deze gegevens raadplegen.

    In samenspraak met het Instituut voor gerechtelijke opleiding en de opleidingsinstellingen voor de politiediensten en overheidsambtenaren organiseert de directeur thematische vormingen over de inbeslagneming en de verbeurdverklaring aan magistraten, gerechtelijke...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT