Koninklijk besluit tot vaststelling van het huishoudelijk reglement van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren, de 5 mars 2019

HOOFDSTUK I. - Inleidende bepalingen

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

  1. wet: de wet van 7 december 2016 tot organisatie van het beroep van en het publiek toezicht op de bedrijfsrevisoren;

  2. College: het College van toezicht op de bedrijfsrevisoren, opgericht bij artikel 32 van de wet;

  3. Hoge Raad: de Hoge Raad voor de economische beroepen opgericht bij artikel 54 van de wet van 22 april 1999 betreffende de boekhoudkundige en fiscale beroepen;

  4. Instituut: het Instituut van de Bedrijfsrevisoren bedoeld in artikel 64 van de wet;

  5. algemene vergadering: de algemene vergadering van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren bedoeld in artikel 66 van de wet;

  6. Raad: de Raad van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren;

  7. openbaar register: het openbaar register bedoeld in artikel 10 van de wet;

  8. omzet: de omzet bedoeld in artikel 96 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het wetboek van vennootschappen.

    HOOFDSTUK 2. - Financiering van het Instituut

    Art. 2. § 1. De bedrijfsrevisoren, alsook de in België overeenkomstig artikel 10, § 2, van de wet geregistreerde auditkantoren, betalen jaarlijks de volgende bijdragen ter financiering van de werkingskosten van het Instituut:

  9. een vaste bijdrage waarvan het bedrag niet hoger mag zijn dan 5.000 euro. Dit bedrag van 5.000 euro is gekoppeld aan de consumptieprijsindex en wordt jaarlijks geïndexeerd op 1 januari. De indexering zal voor de eerste maal gebeuren op 1 januari van het jaar dat volgt op de inwerkingtreding van dit besluit met als referentie-index de consumptieprijsindex van de maand voorafgaand aan de inwerkingtreding van dit besluit;

  10. een aanvullende veranderlijke bijdrage, die wordt berekend steunend op de omzet gerealiseerd in Belgë en/of op het aantal commissarismandaten; deze bijdrage mag niet hoger zijn dan 2 procent van de aan btw onderworpen jaarlijkse omzet en kan op een minimumbedrag worden vastgelegd.

    § 2. Jaarlijks bepaalt de algemene vergadering het bedrag van de vaste bijdragen en ook, in voorkomend geval, het percentage van de veranderlijke bijdragen.

    Ze stelt alle bijzondere voorwaarden vast die nuttig zijn voor de berekening van deze bijdragen.

    § 3. De bedrijfsrevisoren en de geregistreerde auditkantoren delen hun omzet gerealiseerd in België alsook het aantal commissarismandaten binnen de door de Raad vastgelegde termijnen en modaliteiten mee.

    § 4. De vaste en de veranderlijke bijdragen worden telkens voor de helft halfjaarlijks opgevraagd. De eerste helft van de veranderlijke bijdrage is een voorschot berekend op basis van de aangifte van het vorige jaar.

    De bijdragen zijn betaalbaar binnen de maand na de door de penningmeester toegezonden oproep.

    § 5. De Raad stelt de inningsvoorwaarden van de vaste en veranderlijke bijdrage vast, met naleving van de beslissingen van de algemene vergadering en de bepalingen van dit besluit.

    § 6. De bedrijfsrevisor-natuurlijk persoon die ontslag neemt of het bedrijfsrevisorenkantoor dat vraagt om doorgehaald te worden in het openbaar register, is de bijdragen verschuldigd voor het halfjaar waarin het ontslag of de doorhaling in het openbaar register wordt aanvaard.

    § 7. De vennoten van een bedrijfsrevisorenkantoor zijn voor hun aandeel aansprakelijk voor de betaling van de bijdragen toegerekend aan het bedrijfsrevisorenkantoor.

    § 8. In geval van overmacht kan de Raad, op gemotiveerd en gedocumenteerd verzoek van de betrokken bedrijfsrevisor, uitzonderlijk zijn bijdragen voor een bepaalde periode verlagen.

    Art. 3. De bedrijfsrevisorenkantoren in vereffening betalen bijdragen overeenkomstig artikel 2.

    De vereffenaars van een bedrijfsrevisorenkantoor delen aan de Raad de omzet mee van de vennootschap tot aan haar doorhaling in het openbaar register, dit ter afrekening van de nog verschuldigde veranderlijke bijdrage.

    Art. 4. § 1. Overeenkomstig artikel 26, tweede lid, van de wet, betalen de in België geregistreerde auditors en auditorganisaties van een derde land, jaarlijks een bedrag tot dekking van de aan hun registratie en het behoud ervan verbonden kosten.

    § 2. Dit bedrag is in zijn geheel betaalbaar binnen de maand na de door de penningmeester toegezonden oproep.

    § 3. Jaarlijks bepaalt de algemene vergadering dit bedrag dat niet hoger mag zijn dan 5.000 euro. Dit bedrag van 5.000 euro is gekoppeld aan de consumptieprijsindex en wordt jaarlijks geïndexeerd op 1 januari. De indexering zal voor de eerste maal gebeuren op 1 januari van het jaar dat volgt op de inwerkingtreding van dit besluit met als referentie-index de consumptieprijsindex van de maand voorafgaand aan de inwerkingtreding van dit besluit.

    HOOFDSTUK 3. - Eretitels

    Art. 5. § 1. Na raadpleging van het College kan de Raad het voeren van de titel van erebedrijfsrevisor toelaten aan bedrijfsrevisoren-natuurlijke personen die ontslag namen na gedurende ten minste vijftien jaar het beroep met waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid te hebben uitgeoefend en die tot op de dag van de afgifte van deze toelating de regels van waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid nageleefd hebben.

    § 2. De lijst van de erebedrijfsrevisoren wordt gepubliceerd op de website van het Instituut.

    § 3. Bij niet-naleving van de regels van waardigheid, rechtschapenheid of kiesheid of wanneer niet langer voldaan is aan de toekenningsvoorwaarden van de titel van erebedrijfsrevisor, kan de Raad, na raadpleging van of op verzoek van het College, de toestemming tot het voeren van de eretitel intrekken. De belanghebbende beschikt over een termijn van een maand nadat de beslissing van de intrekking hem ter kennis werd gebracht om beroep in te dienen bij het College.

    § 4. De Raad kan het voeren van de titel van erevoorzitter toekennen aan een gewezen voorzitter van het Instituut, na het beëindigen van diens mandaat.

    In voorkomend geval zijn de bepalingen hernomen in paragraaf 3 van toepassing.

    HOOFDSTUK 4. - Algemene...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT